Concediul paternal se acordă la nașterea fiecărui copil și a fost extins

29 august 2022 | 0 comentarii |

Tații vor sta acasă cu bebelușii o perioadă dublă în concediu plătit, concediul paternal se acordă la nașterea fiecărui copil și mai multor categorii de lucrători, iar dacă tații absolvă cursuri de puericultură, beneficiază de 5 zile plătite în plus.

 

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care prelungește perioada în care tații pot sta acasă cu bebelușii după nașterea fiecărui copil, nu doar a primului născut, ca până acum, pentru ca România să se alinieze cerințelor la nivel european. Specialiștii spun că timpul petrecut de taţi cu bebelușii este esențial pentru o dezvoltarea echilibrată a copiilor, dar și un sprijin de care mamele au mare nevoie. „S-a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum, dar prin această ordonanţă s-au extins și categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept”, a anunțat vineri, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit actului normativ aprobat de Executiv, concediul paternal crește de la 5 la 10 zile, iar indemnizația aferentă se acordă tuturor taților care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii, și elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. Astfel, dacă tatăl are calitatea de salariat în baza unui raport de muncă sau de serviciu, are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare. La fel se va întâmpla și în cazul taților care au contracte din activitate sportivă, convenții de muncă individuale (cooperațiile), contract de mandate sau contract de management, care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și cu contracte de management și de administrare. Și permisia militarilor se prelungește de la 7 la 10 zile.

 

Până pe 2 august, statele membre ale Uniunii Europene ar fi trebuit să-și modifice legislația privind concediul paternal, adică zilele libere acordate taților când li se naște un copil sau când adoptă unul. Pentru cele 10 zile, tații vor încasa salariul integral, ca într-un concediu de odihnă obișnuit, iar cei care vor face cursuri de puericultură vor primi cinci zile în plus la nașterea fiecărui copil, asfel că numărul total de zile libere acordate va fi de 15.

Am majorat şi perioada de acordare, în sensul că taţii care au şi cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal, astfel încât în primele zile de viaţă ale noului născut să poată fi alături de familie. Taţii care nu au cursuri de puericultură vor avea, în loc de 5 zile, 10 zile la dispoziţie, astfel încât să poată sta acasă în primele zile de viaţă ale noului născut”, a adăugat ministrul Budăi.

Zilele de concediu paternal sunt acordate în apropierea nașterii copilului sau imediat după ce acesta vine pe lume, iar angajatorul care nu respectă acest drept riscă amenzi de până la 8.000 de lei. „Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementări privind obligația angajatorului de a aproba concediul paternal, le completează pe cele actuale privind interdicția de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării concediului paternal, dar și sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale. Concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și pentru a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

 

Potrivit psihologilor, timpul petrecut de tați cu cei mici este esențial, pentru că astfel se creează un echilibru psihologic. Copiii în viaţa cărora prezenţa tatălui e constantă şi echilibrată au o dezvoltare emoţională mult mai accentuată când devin adulţi. Prezenţa tatălui constituie, pe de altă parte, un sprijin pentru mamă, atât la nivel emoțional cât și în treburile casei, și sparge clişeul tradiţionalist în care doar mama este responsabilă de creşterea copilului.

Concediul paternal va crește până la cel puțin două luni după ce o directivă europeană care prevede ca taţii să stea obligatoriu cel puţin două luni în concediu parental pentru „crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii” va fi aplicată și în România. Măsura a fost luată „pentru a încuraja o repartizare mai echitabilă a responsabilităţilor de îngrijire între femei şi bărbaţi şi pentru a permite crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”, se arată în directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor. Aceeași decizie UE obligă angajatorii să le facă program flexibil părinţilor care au copii până în 8 ani, astfel încât să poată cere să lucreze mai puţine ore sau să aibă un program de lucru flexibil.

Directiva europeană prevede şi că bunicii sau alte rude apropiate ale părinților vor putea beneficia de concediu de „îngrijitor”, dacă sunt salariaţi şi au acelaşi domiciliu cu copilul abia născut, cu condiția prezentării „unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale”, se arată în document.

 


Adaugati un comentariu


 

*