Concluziile controalelor în unitățile de asistență socială și protecție ale DGASPC Buzău: este mult loc de mai bine

2 august 2023 | 0 comentarii |

Au fost verificate 36 servicii sociale destinate copiilor, vârstnicilor, persoanelor cu afecțiuni cronice, adulților cu dizabilități și victimelor violenței în familie, iar în urma controalelor au fost aplicate 4 sancțiuni avertisment și 10 sancțiuni cu amendă și s-au dispus mai multe măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

 

La finalul Ședinței ordinare a Consiliului Județean din 2 august, președintele institușiei, Petre Emanoil Neagu, le-a prezentat consilierilor concluziile controalelor efectuate în perioada 10-14 iulie 2023, în unitățile de asistență și protecție socială din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Buzău și a menționat că este îmbucurător că nu au fost constatate „probleme deosebite ori grave”.

Nu au fost constatate nereguli/deficiențe privind furnizarea serviciilor sociale către persoanele vulnerabile găzduite din punct de vedere al îngrijirii, asistenței de natură socială și medicală, a prevenirii formelor de neglijență și abuz și a gradului de satisfacție a beneficiarilor, astfel încât nu au fost luate măsuri privind suspendarea/închiderea activității în vreunul din serviciile sociale rezidențiale existente la nivelul DGASPC Buzău”, se menționează în raportul instituțiilor de control.

 

În perioada amintită, Direcția de Sănatate Publică, Direcția Sanitar-Veterinară, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neron Lupașcu, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială și Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, sub coordonarea Instituției Prefectului Județul Buzău, au verificat toate cele 36 de servicii sociale /structuri rezidențiale din subordinea DGASPC Buzău.

Astfel, în urma controalelor efectuate la 27 servicii sociale destinate copiilor (din care 12 apartamente, 13 case de tip familial, 1 centru rezidential și 1 centru de primire în regim de urgență și evaluare); 4 servicii sociale destinate vârstnicilor și persoanelor cu afecțiuni cronice (din care 3 cămine pentru persoane vârstnice și 1 centru medico-social); 3 servicii sociale destinate adulților cu dizabilități și 2 servicii sociale destinate victimelor violenței în familie, au fost identificate mai multe deficiențe, pentru care DGASPC și câțiva angajați responsabili au primit amenzi și avertismente și au fost dispuse măsuri urgente de remediere.

 

Pentru deficiențele constatate, 6 dintre cele 36 de unități controlate au primit „4 sancțiuni avertisment și 10 sancțiuni cu amendă dintre care 4 au fost stabilite în sarcina unor angajați, iar 6 în sarcina DGASPC Buzău. Valoarea totală a amenzilor stabilite în sarcina DGASPC Buzău este 45.500 lei, suma achitată în termenul de 15 zile fiind de 5.050 lei”, se menționează în document.

Raportul precizează, totodată, că în urma centralizării măsurilor/recomandărilor dispuse de instituțile de control s-a constatat că unele dintre aceste deficiențe, cum ar fi igienizarea unor spații, transmiterea de documente, monitorizarea temperaturii în spațiile de depozitare alimente, asigurarea cu termometre a spațiilor frigorifice, etichetare alimente, înlocuire veselă cu mânere de lemn, asigurare trusă de prim ajutor, inscripționare sectoare de activitate în bucătării, inscripționare ustensile de curățenie, sunt fie îndeplinite, fie în curs de îndeplinire. La expirarea termenelor acordate, fiecare instituție de control își va trimite echipele să verifice modul în care dispozițiile de conformare au fost respectate. Cele mai multe măsuri au fost dispuse de inspectorii Direcției de Sănătate Publică.

 

Măsurile dispuse de autoritățile de control au vizat Centrul de Asistență Medico-Socială Pogoanele care, între altele, nu deține autorizație sanitară pentru noua structură aprobată și trebuie să asigure igienizarea, repararea / înlocuirea mobilierului degradat și să mărească suprafața minimă per beneficiar.

La Căminul pentru Persoane Vârstnice Smeeni trebuie amenajate grupuri sanitare și dușuri suplimentare, dar și să fie făcute angajări, personalul fiind insuficient.

La Complexul de Servicii pentru Copii cu Handicap Sever din Buzău au fost dispuse măsuri precum dotarea cu huse impermeabile pentru perne, îndepărtarea unor piese de mobilier care prezintă risc de accidentare pentru beneficiari, dar și încheierea de contracte în vederea gestionării deșeurilor.

Centrul  de abilitare reabilitare a persoanelor adulte cu dizabilități Stâlpu trebuie să încheie contract cu un medic nutriționist pentru stabilirea meniului beneficiarilor, dar și un contract de neutralizare a deșeurilor de origine animală.

 

La capitolul investiții, DGASPC trebuie să rezolve problema amenajării etajelor 2 și 3 din clădirea C.I.T.O. Râmnicu Sărat, reabilitarea subsolului clădirii Centrului de Servicii Comunitare numărul 3 din cartierul Obor, a unor lucrări curente pentru instalațiile termice, sanitare sau de iluminat în anumite centre sau mentenanța sistemelor video din centrele pentru care nu există contracte.

Președintele Consiliului Județean le-a mulțumit tuturor celor implicați în susținerea investițiilor și cheltuielilor destinate DGASPC, făcând posibil ca serviciile publice să fie mai bune decât cele private. „Apreciez că dumneavoastră, consilierii județeni, ați susținut întotdeauna inițiativele mele și ale executivului de alocare fonduri pentru sistemul de protecție corelat cu inițiativele prezentate de Direcție pentru implementarea de proiecte cu fonduri europene sau parteneriate cu organizații neguvernamentale. Mulțumesc și aparatului propriu al CJ Buzău care s-a ocupat și a colaborat cu DGASPC Buzău și nu în ultimul rând, de la primul până la ultimul angajat al Direcției, pentru profesionalism, pentru implicare și depășirea cu mult calm a anumitor perioade de criză, a afirmat Petre Emanoil Neagu.

 

Petre Emanoil Neagu

Președintele Consiliului Județean a subliniat că DGASPC Buzău este una dintre cele mai performante în ceea ce privește absorbția de fonduri europene pentru reabilitarea unor spații și a încercat să normalizeze viața beneficiarilor din centre de a fi la nivelul anilor 2023, dar a admis că „mai sunt lucruri de făcut” și „cu siguranță se poate îmbunătăți activitatea”, însă a punctat că se impune să fietratate nu numai efectele, ci și cauzele, cu mare atenție, pentru că din punctul meu de vedere, responsabilitățile vin de sus în jos”.

Petre Emanoil Neagu a subliniat că în timp ce autoritatea publică locală a alocat DGASPC o mare parte din bugetul propriu, „din nefericire, toate Guvernele de până acum au făcut în așa fel încât să subfinanțeze sistemul de protecție socială. Eu îmi duc aminte că norma de hrană a persoanelor adulte și a copiilor din anumite centre nu fusese reactualizată din 2002 și eram în 2019/2020 și atunci ne întrebăm de ce se întâmplă și cum sunt tratate și alimentate persoanele respective?

 

 


Adaugati un comentariu


 

*