Centrele rezidențiale ale DGASPC Buzău, exemple de bune practici la nivel național

3 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Este afirmația ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, care a declarat că „dacă s-ar munci la fel peste tot ar fi mai bine pentru copiii instituționalizați”. 

 

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, s-a aflat timp de două zile în Buzău, într-o vizită maraton prin centrele rezidențiale, apartamentele și casele de tip familial, în centre de zi, de recuperare și tratament și un centru de recuperare pentru victimele violenței în familie administrate de Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC). Aceasta s-a declarat extrem de încântată de felul în care arată centrele de ocrotire și de condițiile oferite rezidenților, dar și de modul în care autoritățile și reprezentanții societății civile din Buzău conlucrează pentru a le crea condiții cât mai bune.

Cu bucurie vă mărturisesc că în toate locațiile vizitate am găsit condiții de trai și de masă impecabile, personal extrem de implicat și de iubit de către beneficiari, dar mai ales copii bine îngrijiți și educați. Se vede că la Buzău se muncește în echipă. Dacă s-ar munci la fel peste tot ar fi mai bine pentru copiii instituționalizați, în echipă, autorități, societate civilă, culte, ar fi extraordinar! Am să propun în discuțiile pe care le vom avea în cadrul întâlnirii cu directorii Direcțiilor pentru Protecția Copilului din țară, să ia exemplu de bună practică de aici, de la Buzău”, a declarat ministrul Familiei, la finalul vizitelor de vineri.

 

Solicitare neașteptată a tinerilor instituționalizați

 

Ministrul Natailia Intotero spune că a fost o reală plăcere pentru ea să petreacă timp alături de tinerii din instituțiile de ocrotire din Buzău și să afle despre activitățile pe care aceștia le desfășoară în prezent și despre planurile lor de viitor, dar cel mai mult a impresionat-o o solicitare a acestora, despre care spune că este o „premieră”.

Cu bucurie vă mărturisesc că în toate locațiile vizitate am găsit condiții de trai și de masă impecabile, personal extrem de implicat și de iubit de către beneficiari, dar mai ales copii bine îngrijiți și educați. Am avut parte și de o premieră: atunci când i-am întrebat pe beneficiarii a două apartamente de tip familial cu ce cred ei că ar trebui să îi mai ajute statul, tinerii au cerut condiții mai bune de muncă pentru educatorii și supraveghetorii lor. De asemenea, m-am bucurat să observ că acești tineri își cunosc drepturile și responsabilitățile, dar și opțiunile pe care le au după împlinirea vârstei majoratului, ceea ce demonstrează succesul campaniei noastre de informare desfășurate în rândul lor în luna septembrie”, a mai spus Intotero.

La Berca, „bunătatea și empatia schimbă vieți”

 

Pe lângă centrele de ocrotire ale DGASPC Buzău, ministrul a vizitat și Centrul rezidențial pentru copii „Sfânta Maria” din Sătuc, comuna Berca, unde în 2004, Asociația Ortodoxă Filantropia și-a deschis porțile „cu eforturi colosale din partea preotului Daniel Necula” și demonstrează că „bunătate și empatia schimbă vieți”.

La început, a fost doar centru de zi cu o capacitate de 12 locuri. Apoi, s-a extins cu servicii rezidențiale pentru încă 18 suflete. În timp, lucrurile s-au așezat. Ca să le asigure un viitor copiilor de care aveau grijă, asociația a deschis aici o fabrică de dulcețuri și murături, iar ulterior o firmă de catering, la care lucrează o parte dintre copiii care au fost de-a lungul timpului în grija centrului. 90% dintre copiii care au ajuns în 20 de ani de existență la acest centru de care se ocupă Asociaţia Ortodoxă Filantropia Berca Buzău, sunt astăzi absolvenți de facultate. Astăzi, aici există și o echipă de fotbal, la care sunt legitimați 100 de copii, dar și un azil de bătrâni cu condiții impecabile. Am găsit aici oameni foarte bine pregătiți și extrem de inimoși. Gabriela, asistenta medicală, vorbește 3 limbi străine. În total, Asociația Filantropia are 53 de angajați care își dedică viețile pentru a-i ajuta pe cei în nevoie, a declarat Natalia Intotero, care l-a felicitat „din tot suffletul” pe preotul Daniel Necula împreună cu echipa sa „pentru dedicarea cu care muncesc zi de zi și schimbă vieți”.

 

Întâlnire cu oficialitățile și ONG-urile din Buzău

 

Natalia Intotero s-a întâlnit și cu IPS Ciprian, despre care spune că este „un om gospodar, cu o aleasă pregătire, cultură și experiență”, pe care-l cunoaște din 2009, iar alături de Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, senatorul Lucian Romașcanu, deputatul Laurentiu Țepeluș și primarul Buzăului, Constantin Toma, a purtat discuții „constuctive” despre „familie, tineri, programe și politici care să vină în sprijinul acestora”.

După vizitele în centrele de ocrotire, Intotero s-a întâlnit și cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale specializate în promovarea drepturilor familiei, copiilor și tineretului, cu care a discutat despre proiectele pe care le desfășoară, dar și problemele cu care se confruntă și propunerile lor de modificare a legislației. „Toți cei prezenți mi-au spus că sunt mulțumiți de colaborarea cu instituțiile statului, că la nivel de județ se lucrează în echipă și că ei găsesc tot sprijinul și deschiderea autorităților locale, ceea ce reprezintă un exemplu de bune practici”, a menționat ministrul, care a felicitat conducerile Consiliului Județean Buzău, a Primăriei Buzău și a Primăriei Râmnicu Sărat, dar și „echipa Directiei de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, precum și ONG-urile care activează în județ, pentru buna colaborare și rezultatele excepționale pe care le au”.

Sursă foto: Natalia Intotero/ Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*