Doar două farmacii din județul Buzău sunt autorizate să vaccineze antigripal

3 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

În timp ce în județele limitrofe sunt zeci de farmacii care administrează vaccinul gripal, în județul Buzău, doar două farmacii au solicitat și primit autorizare în acest scop, una în municipiul Buzău și una în Râmnicu Sărat.

 

Vaccinare antigripală în farmacie se poate realiza, începând cu luna noiembrie, și în județul Buzău. Din păcate vorbim despre o singură farmacie din Buzău și una din Râmnicu Sărat, în care pacienții se pot vaccina atunci când vin cu rațeta de la medic pentru vaccin gripal sau când îl achiziționează contra-cost, un pas extrem de timid al farmaciștilor buzoieni, în contextul în care încă de anul trecut a fost lansat programul de vaccinare în farmacii.

Pe lista cu farmaciile care au dreptul să vaccineze, Ministerul Sănătății adaugă, zilnic, farmaciile nou acreditate, dar din județul Buzău, doar o farmacie Doctor Max din Municipiul Buzău (str. Unirii-Centru, Nr. 176) și Medimfarm Topfarm 76 din Râmnicu Sărat (str. Victoriei, bl. 13 C), care au solicitat intrarea în programul de vaccinare în farmacii, au fost autorizate și oferă acest serviciu pacienților, cea de-a doua abia de la 1 noiembrie, la o lună după demararea actualei campanii de vaccinare.

 

În alte județe sunt zeci de farmacii înscrise în acest program, județul Iași având peste 40 de puncte farmaceutice în care se vaccinează, atât în mediul urban cât și în rural. Zeci de farmacii acreditate au și județele Cluj, Galați, Prahova, Constanța și Brașov.

Potrivit Ordinului privind vaccinarea în farmaciile comunitare, în sezonul gripal 2022-2023 au putut admistra acest vaccin doar farmaciile autorizate din județele incluse în programul pilot, iar de anul acesta, toate farmaciile din țară care îndeplinesc criteriile de acreditare, pot vaccina persoanele care solicită vaccin gripal.

Acest sezon gripal este primul în care vaccinul este ridicat din farmacii și nu se mai distrubuie medicilor de familie, de către Direcția de Sănătate Publică, și se realizează după norme europene. Pacienții care au afecțiuni cronice primesc vaccinul gripal gratuit, în timp ce persoanele trecute de 60 de ani, fără afecțiuni cronice, primesc compensare de 50%, iar vaccinarea se poate face atât în cabinetul medicului de familie sau în alt cabinet medical, cât și în farmaciile acreditate în acest sens.

 

Efectuarea vaccinării se realizează în farmacie la solicitarea persoanei adulte, iar în cazul minorilor, la solicitarea reprezentanților legali, dacă persoana care se prezintă la vaccinare deține o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori și numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare și după obținerea consimțământului informat.

Doar farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară au dreptul să vaccineze. Informațiile referitoare la vaccinare se introduc în Registrul electronic național de vaccinări (RENV) în timp real, complet și corect.

Medicii recomandă vaccinarea antigripală, mai ales că s-a anunțat că și în acest sezon circulă, simultan, atât virusul gripal cât și SARS-CoV-2, iar riscul de complicații și chiar de deces crește dacă o persoană este infectată cu ambele virusuri. Vaccinul gripal și vaccinul anti-COVID sau anti-HPV se pot administra simultan.

Lista farmaciilor autorizate să vaccineze împotriva gripei sezoniere poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

 


Adaugati un comentariu


 

*