Buzoienii, solidari cu ucrainenii

1 martie 2022 | 0 comentarii |

Primele familii de refugiați din Ucracina au fost cazate de Primăria Buzău la Liceul cu Program Sportiv din municipiu. Alte familii au fost ajutate de proprietarii unor pensiuni, hoteluri, restaurante sau de persoane fizice cu suflet mare. 

 

Războiul din Ucraina impresionează o lume întreagă. Nu poți rămâne insensibil când vezi oameni murind fără vină, copii rămași orfani, părinți care-și îngroapă copiii sau oameni fugind din calea urgiei cu o bocceluță, lăsând în urmă agoniseala de o viață și oameni dragi care au rămas să apere țara de invadatorii fără scrupule care aruncă foc și pară și dărâmă case, spitale, institutuții și tot ce le mai stă în cale…

Rusia își continuă invazia și bombardamentele asupra principalelor orașe ucrainene, chiar dacă au început discuțiile de pace între ruși și ucraineni. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, subliniind că țara sa ar trebui primită în UE în procedură de urgență.

Aproape toate țările lumii au condamnat invadarea Ucrainei, au impus sancțiuni economice Rusiei și s-au mobilizat să ajute Ucraina, iar granițele s-au deschis pentru ucrainienii care fug din zona de conflict. Se estimează că peste 600.000 de ucrainieni și-au părăsit deja casele și țara și au fugit din calea războiului,

 

De spirit de solidaritate au dat dovadă și buzoienii, care s-au mobilizat încă din primele zile și s-au oferit să-i ajute pe refugiații ucrainiei. Primii care și-au oferit ajutorul au fost câțiva proprietari de pensiuni, apoi au început să li se alăture familii, persoane fizice, ONG-uri și instituții.

Crucea Roșie, Fundația Comunitară și Primăria Buzău au lansat o acțiune de „coordonare eficientă la nivel local”, astfel încât, sub numele #BuzăulSprijinăRefugiațiiUcrainieni, sprijinul oferit unui de comunitatea buzoiană să fie sincronizat cu efortul societății civile și al autorităților locale, iar „efortul comun să își atingă scopul”, după cum a explicat Lavinia Iordache, președinte al Consiliului Director al Fundației Comunitare Buzău.

La Vila Albatros, din parcul Marghiloman, Buzău, Str. Plantelor, nr.8B, dar și la sediul filialei de Cruce Roșie Buzău, Bd. Republicii, nr 18, pot fi donate, zilnic, între orele 08.00 – 20.00, alimente neperisabile – produse tip instant, lapte praf, conserve; paturi pliante, saltele, lenjerii, pături, perne, saci de dormit, prosoape – NOI; produse sanitare și de îngrijire – șampon, gel de duș, săpun, scutece, absorbante, detergent de rufe (capsule), mănuși chirurgicale, saci menajeri (volum mare); haine în stare bună; aeroterme; apă îmbuteliată, hrană uscată pentru animale.

Pentru donații în bani, Fundația a creat un Fond de Urgență, iar donatorii trebuie să precizeze în transfer: „donația este pentru Ucraina”. FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUZĂU, CIF: 41937262, CONT: RO40 RNCB 0096 1657 7133 0001, BANCA: BCR.

 

Totodată, la Liceul cu Program Sportiv s-au amenajat câteva camere pentru familiile aflate în tranzit, iar Primăria Buzău a anunțat că va asigura și transport gratuit pentru toți voluntarii care vor să meargă la frontiera cu Ucraina. Vor fi oferite, de asemenea, servicii de consiliere juridică, traducere legalizată a documentelor, interpret de limba ucraineană și consiliere psihologică, iar persoanele venite din zona de conflict vor avea asigurate, la Buzău, cazare și hrană caldă. Date de contact: 0762 669 452 Mail: secretariat@ccam.ro,  a transmis Primăria Buzău.

Primele două familii de ucrainiei (patru adulți și doi minori) au fost cazate, marți, la Liceul cu Program Sportiv din muncipiu. Au venit din Odessa, unde și-au lăsat frații și părinții și au plecat să-și salveze copiii. Sunt speriați, dar recunoscători pentru fiecare gest oferit de români, încă de la intrarea în România și până la Buzău.

La Liceul cu Program Sportiv din Buzău au fost primiți cu brațele deschise și au fost cazați în camerele pregătite special, de conducerea unității de învățământ, la solicitarea primarului Constantin Toma. Sunt camere decente, călduroase, cu baie proprie și tot ce au nevoie pentru a putea petrece noaptea în liniște.

Cele două familii au venit până la Buzău cu mașinile personale și spun că sunt doar în trecere, pentru că vor să ajungă în Spania, unde mai au rude și cunoscuți.

 


Adaugati un comentariu


 

*