Românii donează sânge și medicamente pentru Ucraina

1 martie 2022 | 0 comentarii |

Toate centrele de transfizii din țară își prelungesc programul zilnic. Un nou transport cu medicamente, consumabile medicale, materiale sanitare, truse de urgenţe şi alte materiale de strictă necesitate au fost trimise de România pentru pacienţii din Ucraina.

 

Ministerul Sănătății îi îndeamnă pe români să doneze sânge pentru militarii și cetățenii răniți în urma atacurilor Rusiei asupra Ucrainei.

După exemplul militarilor, care au donat sânge la Centrul de Tranfuzii de la Spitalul Militar Central, Ministerul Sănătății a dispus ca toate Centrele de Transfuzie Sanguină din țară să își prelungească programul zilnic, în timpul săptămânii, până la ora 17.30.

Vă așteptăm să donați sânge pentru militarii și cetățenii răniți în urma atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei. Printr-un gest simplu puteți ajuta la salvarea unei vieți!”, este îndemnul transmis de ministerul Sănătății, românilor din întreaga țară.

Institutul Național de Hematologie Transfuzională transmite că cei care doresc să doneze sânge trebuie să fie odihniți și bine hidratați, să nu fumeze cu o oră înainte de donare, să nu consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate cu cel puțin 48 de ore înainte de donare. De asemenea, nu trebuie să ia medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc), iar cei care se prezintă la centrele de donare trebuie să aibă un act de identitate la ei.

 

Centrul de Transfuzii Buzău și-a prelungit programul încă de la începutul acestei săptămâni, dar deocamdată, numărul donatorilor a fost destul de scăzut.

În acest context, directorul centrului, Adriana Crăciun face un apel atât către donatorii fideli, cât și către cei care de obicei răsăund „prezent” în situații de criză (armată, poliție, anumte instituții și firme), cât și către buzoienii care înțeleg că solidaritatea este importantă în astfel de momente, rugându-i să vină să doneze.

„Solidaritatea poate fi exprimată în multe feluri, iar unul dintre acestea este donarea de sânge. Avem program de recoltare de la 7.30 la 17.30, iar dacă va fi nevoie vom recolta și sâmbăta. Aștept ca buzoienii care au dovedit de fiecare dată un spirit de solidaritate consistent să se prezinte și în aceste zile la Centrul de Transfuzie Buzău și să contribuie cu săngele lor la salvarea unor vieți aflate în dificultate, fie că vorbim despre răniții sau bolnavii ucrainieni ajunși în România, fie despre cei care sunt tratați în spitalele din Ucraina”, este îndemnul Adrianei Crăciun.

 

Directoarea Centrului buzoian de Transfuzii a amintit, totodată, că este nevoie de sânge, în continuare, și pentru pacienții români care au nevoie de transfuzii în spitalele din România și face apel ca buzoienii să vină să doneze.

Este nevoie de sânge atât pentru militarii sau civilii din Ucraina răniți, dar și pentru pacienții noștri aflați în dificultate, din spitalele din România și fac apel la buzoieni să înțeleagă că am încercat să venim în întâmpinarea dumnealor prin prelungirea acestui program astfel încât să poată avea la dispoziție mai mult timp în care să-i poată ajuta pe cei aflați în nevoie. Să nu uităm că în orice moment, oricare dintre noi sau dintre cei apropiați nouă pot avea nevoie de o transfuzie, iar dacă înțelegem că fiecare puteam ajuta și în acest fel, vom putea fi ajutați la fel și noi, de alți oameni, care la rândul lor vor veni să doneze”, a subliniat directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

 

Pot dona sânge persoanele sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care au o greutate mai mare de 50 Kg, pulsul regulat (60 -100 bătăi/minut), tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg.

Nu pot dona sânge persoanele care au suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni, femeile însărcinate sau aflate în perioada de lăuzie și nici persoanele aflate sub tratament pentru afecțiuni precum hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine sau persoanele care au avut boli contagioase (hepatită, sifilis, TBC, malarie, epilepsie, boli psihice, HIV, cancer, ulcer, diabet zaharat, psoriazis, boli de inimă, boli de piele, miopie -6 etc).

Bărbații pot dona sânge de cel mult 5 ori/an, iar femeile de cel mult 4 ori/an, la interval de cel puțin două luni între donări.

Pentru informații suplimentare despre donarea de sânge, site-ul Institutului Național de Hematologie Transfuzională, iar lista completă a centrelor unde puteți dona, precum și adresele și numerele de telefon sunt afișate la: Adresele-și-programul-de-lucru-pentru-donatori-ai-Centrelor-de-Transfuzie-Sanguină-din-România.

 

Tot în sprijinul pacienților ucrainieni, puternic afectaţi de agresiunea militară, Guvernul României a trimis, marți, autorităților ucrainiene, un transport de medicamente, consumabile medicale, materiale sanitare, truse de urgenţe şi alte materiale de strictă necesitate.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, un nou transport de ajutoare umanitare „a plecat din Bucureşti spre Siret, mulţumită donaţiilor oferite de societatea civilă din România. Asemenea celorlalte acţiuni umanitare, sprijinul oferit marţi de statul român s-a realizat în urma colaborării reprezentanţilor societăţii civile, organizaţiilor naţionale şi internaţionale şi structurilor guvernamentale implicate în Platforma „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”.

Până acum, sprijinul oferit Ucrainei a constat în trimiterea de ajutoare reprezentând dispozitive şi echipamente medicale, paturi de spital, medicamente, însumând 30 de tone. Luni au fost trimise bunuri de strictă necesitate şi alimente din stocurile Rezervelor de Stat, dar materiale de subzistenţă în valoare de peste 5 milioane de lei.

Guvernul României susţine eforturile societăţii civile şi va continua să se implice pentru a facilita transmiterea tuturor ajutoarelor mobilizate către poporul ucrainean. Platforma „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, disponibilă pe https://bit.ly/3K1mb3s, poate fi accesată de către voluntarii şi entităţile private care vor să doneze”, precizează Executivul.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*