Donare de sânge și asistență medicală oferită în spitalele militare pentru răniții din Ucraina

27 februarie 2022 | 0 comentarii |

Primii care au donat sânge la Centrul de transfuzii din curtea Spitalului Militar Central au fost studenții Institutului Medico Militar și membri ai Guvernului, în frunte cu premierul Ciucă. Totodată, Guvernul şi-a anunţat disponibilitatea de a prelua răniţi ucraineni în reţeaua sanitară militară din România.

 

Guvernul Ciucă a anunţat că analizează toate posibilităţile de a sprijini poporul ucrainean, grav afectat de agresiunea rusă, iar premierul, ministrul Apărării și alți membri ai Executivului au mers duminică să doneze sânge, după ce, din dispoziția prim-ministrului României, Ministerul Apărării Naționale a pregătit toate cele 11 spitale militare din subordinea Direcției Medicale pentru asigurarea asistenței și tratamentului medical pentru militarii răniți din Ucraina, la dispoziția priministrului Nicolae Ciucă.

Situația din Ucraina se deteriorează din cauza intensificării agresiunii militare ruse, iar pe acest fond Guvernul României a decis un nou pachet de măsuri prin care să putem să intensificăm gestionarea situației refugiaților de la granița cu Ucraina și Republica Moldova și, de asemenea, să sprijinim Guvernul de la Kiev și poporul ucrainean, care au nevoie de solidaritate în aceste momente deosebit de grele”, a declarat premierul Ciuca, la începutul ședinței de Guvern de astăzi.

 

Tot în sprijinul răniților din Ucraina, șeful Executivului, împreună cu o parte din membrii Cabinetului, au decis, astăzi, să meargă la Spitalul Militar Central pentru a dona sânge, dorind astfel „să declanșăm o campanie prin care să putem să venim și să ajutăm răniții din războiul din Ucraina”, după cum a subliniat premierul Ciucă.

Primii care au ajuns la Centrul de Tranfuzii din curtea Spitalului Militar Central au fost studenții Institutului Medico-Militar. Viitorii medici militari au dorit astfel să-și arate solidaritatea cu militarii ucrainiei dar și cu civilii din țara vecină și cu spitalele din Ucraina care în condițiile în care războiul a făcut mii de victime, au mare nevoie de rezerve de sânge pentru a-i ajuta pe răniți.

Începând de astăzi, 27 februarie, ora 12.00, Centrul de transfuzii sanguine al Direcției Medicale, care funcționează în curtea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Carol Davila” din București, a fost deschis pentru donare de sânge în beneficiul militarilor răniți și va funcționa în fiecare zi, între orele 8.00 și 14.00, pentru toți cei care doresc să doneze sânge în acest scop. Donatorii vor fi așteptați în intervalele orare precizate, la intrarea din Calea Plevnei nr. 134.

 

După ședința de Guvern au mers să doneze și o parte din membrii Guvernului, în frunte cu premierul. „Este foarte mare nevoie ca, prin exemplul personal, să fim alături de cei care au nevoie de sânge, iar în momentul de față este mare nevoie de a dona sânge, ținând cont de faptul că, la nivelul Ministerului Sănătății, am luat decizia să oferim posibilitatea ca răniții din Ucraina să poată să fie tratați la spitalele din România. În momentul de față este mare nevoie de a dona sânge, ținând cont de faptul că, la nivelul Ministerului Sănătății, am luat decizia să oferim posibilitatea ca răniții din Ucraina să poată să fie tratați la spitalele din România și, desigur, în funcţie de solicitările părţii ucrainene să putem să îi sprijinim şi cu sânge”, a subliniat Nicolae Ciucă, la Centrul de Transfuzii al SUUMC.

În doar câteva ore, peste 100 de donatori militari și civili s-au prezentat și au donat sânge. Medicii militari i-au rugat pe cei care doresc să doneze, să mănânce înainte de a merge să doneze.

 

Totodată, Guvernul României a aprobat, duminică, 27 februarie, donarea în regim de urgență, către Guvernul Ucrainei, de materiale și echipamente constând în căști de protecție, vestă antiglonț, muniție, alimente, apă și medicamente, în valoare totală de peste 3 milioane de euro, a mai spus premierul Nicoolae Ciucă, menționând că, în tot acest efort guvernamental instituțional „am fost sprijiniți de societatea civilă și vreau să le mulțumesc în nume personal și în numele Guvernului tuturor cetățenilor români, organizațiilor neguvernamentale, celorlalte instituții care și-au arătat spiritul de solidaritate și voluntari au contribuit la acest efort”.

Potrivit MApN, valoarea elementelor de muniție și a celor 2.000 de căști de protecție balistică și 2.000 de veste antiglonț cu nivel de protecție III-IV care vor fi donate armatei ucrainene se situează în jurul sumei de două milioane de euro. „Transferul de echipamente constituie un element de sprijin logistic necesar eforturilor Ucrainei de respingere a agresiunii Federației Ruse, declanșată asupra teritoriului ucrainean în data de 24 februarie. Transmiterea acestor materiale către Guvernul Ucrainean se circumscrie efortului general care se realizează de către statele membre ale NATO și UE pentru sprijinirea Ucrainei în acțiunile de apărare a teritoriului propriu, independenței și integrității statului împotriva agresiunii armatei Federației Ruse”, menționează MApN.

 

Tot astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o Hotărâre prin care România acordă Ucrainei, cu titlu gratuit, alimente şi produse de necesitate, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.

Se aprobă acordarea de asistenţa internaţională, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, din stocurile constituite ca rezerve de stat aflate în administrarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), constând în cantităţile de produse prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.Astfel, vor fi oferite, produse precum conserve (de carne de poec, de legume, pateu de ficat),  ulei, mălai zahăr, faină, orez, apă minerală, paturi, saltele, pături, precum şi combustibili”, în valoare de 5.098.440 de lei.

Premierul Ciucă a anunțat că primul transport cu ajutoare pentru ucraineni va pleca în această seară peste graniță și le-a cerut miniștrilor și instituțiilor să fie „la dispoziție” 24 de ore din 24.

Conducerea armatei ucrainene a transmis un mesaj de mulţumire României pentru ajutorul acordat de statul român şi de către cetăţeni, informând populaţia cu privire la echipamentele militare şi medicale trimise de ţara noastră, precum şi referitor la disponibilitatea de a trata ucraineni răniţi, în contextul războiului din Ucraina.

 


Adaugati un comentariu


 

*