Farmacistul buzoian Răzvan Prisada este, de astăzi, președinte al Agenției Naționale a Medicamentului

1 martie 2022 | 0 comentarii |

Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România a obținut postul de președinte al ANMDMR prin concurs, iar de astăzi își intră în atribuții, urmând ca în scurt timp să se organizeze concurs și pentru ocuparea celor două funcții de vicepreședinte, astfel încât agenția să aibă conducere completă. 

 

Răzvan Prisada

Farm. Dr. Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România, a fost numit președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), în urma câștigării concursului organizat de Ministerul Sănătății pentru această ocuparea acestei funcții.

Șefia ANMDMR a fost deținută, începând cu 1 ianuarie 2018, doar de interimari. Așa cum SănătateaBuzoiană.ro a anunțat într-un articol anterior, actualul ministru, prof. dr. Alexandru Rafila, a spus că este anormală această situație și a anunțat că va organiza concursul, care a avut loc luna aceasta și s-a desfășurat în trei etape, respectiv, cea de verificare a îndeplinirii de către candidați a condițiilor din anunțul de concurs (eliminatorie); proba scrisă și interviul de selecție.

Concursul propriu-zis a avut loc în zilele de 16 februarie – proba scrisă, respectiv, 23 februarie – proba de interviu, iar rezultatele finale au fost afișate aseară, 28 februarie. De astăzi, noul șef al ANMDMR își intră în atribuțiuni, iar în perioada următoare este de așteptat să fie organizate concursuri și pentru ocuparea celor două posturi de vicepreședinte și, în unele cazuri, și pentru alte funcții de conducere din structura instituției.

 

Farm. dr. Razvan Prisada

Răzvan Prisada este al doilea buzoian care ocupă funcția de președinte al ANMDMR, după medicul Roxana Stroe, care a ocupat cu delegație această funcție, în 2020, dar este primul numit prin concurs și primul farmacist care vine la conducerea agenției după Nicolae Fotin care a fost schimbat în ianuarie 2018.

La preluarea mandatului de președinte al ANMDMR, Prisada spune că „este un moment în care agenţia, prin rolul esenţial pe care îl are în sistemul de sănătate românesc, dar şi la nivel european, împreună cu celelalte agenţii naţionale, trebuie să asigure eficient gestionarea medicamentelor şi a dispozitivelor medicale pe piaţa din România. În special în contextul crizelor pe care le trăim la nivel global, dreptul pacienţilor de a avea acces la tratamente medicale adecvate este obligatoriu, iar instituţiile din domeniul sănătăţii trebuie să evalueze riscurile şi să găsească soluţii eficiente şi în cel mai scurt timp. Sunt foarte multe lucruri care trebuie repuse pe un făgaş normal astfel încât instituţia să-şi recapete prestigiul iar specialiştii care activează aici să fie din nou puşi în valoare”.

 

Razvan si Nicoleta Prisada impreuna cu doua colege

Răzvan Prisada este absolvent al Facultății de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, promoția 2004, după care a profesat în Buzău, unde și locuiește și este căsătorit cu Nicoleta, care i-a fost colegă de facultate, iar împreună au două fetițe.

În 2015 a obținut titlul de Doctor în științe medicale – domeniul Farmacie, în cadrul aceleiași universități, iar după 10 ani de activitate în farmacia cu circuit deschis din Buzău, în care a fost farmacist șef și administrator, a optat pentru cariera didactică. A debutat ca preparator în cadrul Facultății de Farmacie a UMF „Carol Davila” – Disciplina de Chimie fizică și coloidală, iar din 2008 până în 2020 a fost Asistent universitar, la ora actuală fiind Șef de lucrări în cadrul aceleiași facultăți.

Din 2011 și până în prezent a fost ales Președinte al Colegiului Farmaciștilor din județul Buzău și Membru în Consiliului Național și Adunării Generale Naționale ale Colegiului Farmaciștilor din România, iar din 2016 este vicepreședinte al organizației profesionale naționale.

În perioada iunie 2017 – augus 2018 a fist membru în Consiliul director al OSMR (Organizația de Serializare a Medicamentelor din România), după care a fost numit membru al Grupului tehnic de experți în domeniul farmaceutic și al dispozitivelor medicale – Domeniul evaluării tehnologiilor medicale.

 

Răzvan Prisada

În perioada octombrie 2018 – august 2019, farm. dr. Răzvan Prisada a fost detașat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu grad de consilier diplomatic, pe durata misiunii permanente în străinătate și a avut de gestionat dosarelor prioritare, Propunerea de Regulament HTA, rezistența antimicrobiană, planul european pentru oncologie, E-health.

În perioada ianuarie 2019 – iunie 2019 a fost Președinte al Grupului de lucru pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale din cadrul Consiliului Uniunii Europene, pe perioada asigurării de către România a președinției rotative. În această calitate a fost numit prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 557/2018 privind aprobarea listei persoanelor responsabile de pregătirea și exercitarea președinției române la Consiliul Uniunii Europene și a fost responsabil cu redactarea și negocierea poziției Consiliului UE pe dosarul prioritar al Propunerii Comisiei Europene de Regulament privind Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate (Regulamentul HTA) și de amendare a Directivei 2011/24/EU.

 

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale este instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii și este autoritate naţională competentă în domeniul medicamentului de uz uman, dispozitivelor medicale şi evaluării tehnologiilor medicale.

Potrivit Legii de organizare și funcționare a ANMDMR, intrată în vigoare în iulie 2019, posturile de președinte și vicepreședinte se ocupă prin concurs organizat de Ministerul Sănătății, iar statul de funcții se aprobă prin ordin al ministrului Sănătății, la propunerea președintelui și cu avizul Consiliului de administrație.

Numărul total de posturi pe care le are în schema de personal este de 500, în care sunt incluși și președintele și vicepreședinții. Consiliul de administrație al ANMDMR este format din cinci membri, numiți prin ordin al ministrului Sănătății: președintele, cei doi vicepreședinți și doi reprezentanți al Ministerului Sănătății. Președintele ANMDMR va fi și președinte al Consiliului de Administrație.

 


Adaugati un comentariu


 

*