Universitatea clujeană Babeș-Bolyai ar putea avea propria Facultate de Medicină

4 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Rectorul Daniel David spune că s-au făcut primii pași în vederea înființării unei Facultăți de Medicină în cadrul UBB, după ce Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj Napoca a refuzat să încheie un parteneriat cu UBB în acest sens.

 

Prof. dr. Daniel David

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe (Covasna) au încheiat un parteneriat strategic care vizează dezvoltarea unor activități academice în zona medicală, în direcția strategiei lansate prin programul UBBMed al UBB, încheiat în această săptămână. Strategia va cuprinde activități de cercetare științifică, de educație, de furnizare a unor servicii de specialitate, dar și alte activități care vor fi agreate prin acorduri punctuale.

„UBBMed e o direcție pe care ne-am asumat-o, în sensul deschiderii către un domeniu important, necesar unei universități de tip «world-class», cum este UBB, și pe care marile universități ale lumii îl abordează și îl integrează. Urăm Spitalului Județean de Urgență «Dr. Fogolyán Kristóf» din Sfântu Gheorghe bun venit în familia UBBMed, alături de alte mari infrastructuri clinice din Cluj-Napoca și din orașele unde este prezentă UBB (inclusiv infrastructuri clinice din capitală). Intrarea în familia UBBMed înseamnă acces la resursele UBB – tehnologie, infrastructură, granturi, studenți, rețele naționale / internaționale etc. -, într-o logica «win-win», precizează rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.

 

În luna august, când România a rămas fără nicio universitate în primele 1.000 de poziții din clasamentul internațional Shanghai (ARWU), rectorul UBB a deschis o discuție publică cu privire la un proces de unificare a universităților după model francez, pentru o mai bună clasare în topurile internaționale, în condițiile în care, în ultimii trei ani, UBB a fost singura universitate care a reprezentat țara noastră în acest clasament.

David a explicat atunci că, pentru a reveni în Topul Shanghai, UBB are nevoie și de cercetare biomedicală, iar pe modelul universității din Szeged (Ungaria), care pe componenta Medicină a reușit să intre în top, s-a conturat ideea unei unificări a UBB cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Cluj.

Rectorul UMF, Anca Buzoianu, a respins ferm ideea unificării celor două universități și a spus că „fiecare universitate trebuie să facă tot ceea ce poate pentru a fi mai performantă și că „UMF Cluj-Napoca a demonstrat că se poate”, subliniind că învățământul medical are particularitățile sale specifice, iar unificarea cu alte domenii universitare ar putea să nu fie benefică în totalitate.

În acest context a fost avansată ideea înființării unei facultăți de medicină la UBB, care să ducă la creșterea volumului și calității cercetării din domeniul bio-medical și al bio-tehnologiilor.

 

Zilele trecute, rectorul Daniel David a declarat că, în cazul în care UMF „Iuliu Hațieganu” nu va accepta colaborarea, Universitatea Babeș-Bolyai își va dezvolta o componentă biomedicală proprie. „Focalizarea noastă este pe aceste componente, pentru că ne interesează din zona biomedicală, în primul rând, publicațiile, citările, granturile. Temele din zona bio-medicală sunt extrem de interesante în știința internațională, care generează cele mai multe publicații, cele mai multe citări și sigur domeniul atrage foarte mulți bani prin granturi de cercetare”, a arătat rectorul, într-un interviu acordat presei locale.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (precursorul UBB este Colegiul Major Iezuit, înființat acum 442 de ani – 1581). Universitatea clujeană a făcut ulterior mai mulți „pui”, prin universități din România și Ungaria (la Seghedin) și reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, în 15 localități din 11 județe).


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*