Reglementarea educației medicale în școli, parafată de miniștrii Sănătății și Educației
Miniștrii Ligia Deca și Alexandru Rafila au semnat un Ordin comun prin care se aprobă metodologia de reglementare a modului în care este asigurată asistența medicală pentru antepreșcolari, preșcolari, elevi și studenți, în unitățile de învățământ preuniversitar și superior.
Cabinetele medicale din creșe, grădinițe, școli, licee și facultăți trebuie dotate cu aparate de aer condiționat și dozatoare de apă, din fonduri proprii, iar săpunul lichid trebuie asigurat în permanență din banii autorităților locale, potrivit normelor actualizate publicate în Monitorul Oficial, privind asigurarea asistenței medicale a antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior. Metodologia privind asigurarea asistenței medicale a copiilor din creșe și grădinițe și a elevilor a fost actualizată, după ce majoritatea creșelor au trecut în subordinea Ministerului Educației.
„Am semnat, împreună cu ministrul Sănătăţii, domnul Alexandru Rafila, ordinul comun care aprobă metodologia ce reglementează modul în care este asigurată asistenţa medicală pentru antepreşcolari, preşcolari, elevi şi studenţi, în unităţile de învăţământ preuniversitar şi superior. Dată fiind reorganizarea creşelor ca unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară, au fost introduse precizări privind asigurarea cu personal medical a acestora”, a transmis ministrul Educației, Ligia Deca.
Printre atribuțiile educatorului/ puericultorului/ învățătorului sau dirigintelui sunt atât activități care țin de partea medicală, cât și de promovare a unui stil de viață sănătos. Cadrul didactic trebuie să ajute și la „facilitarea dialogului cu părinții astfel încât să accepte desfăşurarea imunizărilor, în interesul superior al copilului” dar și la desfășurarea programelor de educație pentru sănătate ce includ și prevenirea fumatului, a consumului de alcool, de droguri (inclusiv noile substanţe psihoactive).
Totodată, au fost introduse şi precizări privind rolul şcolilor, al universităţilor şi al autorităţilor publice locale în ceea ce priveşte starea de sănătate a preşcolarilor, a elevilor şi a studenţilor. Metodologia oferă, de asemenea, informaţii referitoare la examinările medicale de bilanţ şi la modul în care starea de sănătate a copiilor şi a studenţilor este supravegheată în unităţile de învăţământ.
„Ne dorim ca toţi copiii să fie în siguranţă la şcoală şi este nevoie de un efort comun pentru ca acest lucru să fie posibil”, afirmă ministrul Educației.
Potrivit aceleiași metodologii, la creșe și grădinițe au fost scoase din etapele examinărilor medicale periodice și de bilanț ale stării de sănătate, examinarea periodică în cadrul dispensarizării afecțiunilor orodentare (n. red. gingivită, paradontoză sau înnegrirea dinților) și examinarea medicală în situații de risc epidemiologic, iar din examinările de bilanț anuale au fost scoase depistarea tulburărilor de vedere, a tulburărilor de auz și a întârzierilor în dezvoltarea neuropsihică la preșcolari.
În februarie 2023, Ministerul Educației solicita școlilor numărul cabinetelor medicale și stomatologice din unitățile de învățământ, precum și numărul medicilor și cel al asistenților medicali care își desfășoară activitatea în aceste cabinete medicale. Deocamdată, aceste date actualizate nu sunt disponibile public, dar conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2021, erau în total 2.031 de cabinete medicale școlare, din care 2.009 în mediul urban, iar 22 în mediul rural.
De asemenea, Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o hotărâre privind promovarea alimentaţiei sănătoase în școli, pentru care s-au alocat, în anul şcolar 2023-2024, peste 150.000.000 de euro, fonduri europene şi guvernamentale. Potrivit actului normativ, care respectă programul pentru şcoli al Uniunii Europene de promovare a alimentaţiei sănătoase în rândul preşcolarilor şi elevilor, copiii vor primi, gratuit, „fructe și/sau legume proaspete, lapte natural de consum și/sau produse lactate fără adaos de lapte praf, precum și produse de panificație pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore și pentru preșcolarii și elevii incluși în învățământul special. De asemenea, programul prevede finanțarea măsurilor educative care însoțesc distribuția produselor menționate”, se menționează într-un comunicat al Guvernului.
În anul școlar 2023-2024, pe parcursul săptămânii, fiecare preșcolar/elev va primi gratuit 3 porții de lapte și 2 porții de produse lactate, față de anii anteriori când se distribuiau 2 porții de lapte și o singură porție de produs lactat, iar „copiii cu intoleranță la gluten/lactoză și/sau la orice alt ingredient și/sau compus sau produs distribuit vor putea beneficia de produse adecvate intoleranței lor”.
Începând cu anul școlar 2023-2024, peste 1,88 milioane de preșcolari și elevi vor beneficia de acest program, Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației.