Consiliul Județean Buzău a împărțit primii bani destinați bugetelor locale

Banii reprezintă sumele pentru anul în curs din impozitul pe venit și din taxa pe valoarea adăugată, iar „marele câștigător” al acestei prime alocări bugetare este Primăria Râmnicu Sărat.

 

Astăzi a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Județean Buzău, care a avut un singur proiect de hotărâre pe ordinea de zi, referitor la o primă alocare de fonduri în acest an către bugetele primăriilor din județ. Este vorba de fondurile puse de Guvern la dispoziția administrației  județene, reprezentând cota de 6% din impozitul pe venit estimat pentru anul 2021 și de suma defalcată din taxa pe valoarea adăugată încasată de la operatorii economici de pe raza județului. Pentru acest exercițiu bugetar, județului Buzău i-au revenit  27.1340.000 de lei, sumă pe care Consiliul Județean trebuie să o repartizeze comunelor și orașelor pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare.

Banii au fost puși deja la dispoziția administrației județene, fiind făcută și repartiția pe localități, iar ultimul pas înainte ca sumele respective să ajungă în bugetele primăriilor locale, era aprobarea proiectului de hotărâre, de către consilierii județeni. Acesta a fost motivul pentru care a fost convocată ședința extraordinară din această dimineață, fiind necesar ca hotărârea să fie aprobată cât mai rapid, pentru ca banii să ajungă în zilele următoare la primării.

 

Anul acesta, cei mai mulți bani din suma totală alocată vor ajunge la Râmnicu Sărat, pentru care a fost aprobată suma de 3.000.000 de lei. Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care de săptămâna trecută a criticat Executivul pentru bugetul „ciuntit” și „discreționar” alocat administrațiilor locale, a precizat că municipiul Râmnicu Sărat are nevoie de o alocare mai mare, întrucât trebuie să urgenteze procedurile pentru închiderea depozitului de deșeuri neconform de pe raza localității. Pe lângă faptul că afectează mediul și pune în pericol sănătatea populației, depozitul trebuie închis pentru a evita o serie de sancțiuni din partea autorităților de mediu, dar și a celor europene care, în cele din urmă, vor afecta tot bugetul local.

Pentru ca această sumă să poată fi alocată administrației locale din Râmnicu Sărat, Primăria Buzău și Consiliul Local Municipal au renunțat la banii care se cuveneau municipiului Buzău, în favoarea primăriei râmnicene. Astfel, întreaga sumă alocată celor două municipii va ajunge la Râmnicu Sărat.

 

De asemenea, Petre Emanoil Neagu a ținut să le mulțumească și primarilor din celelalte localități buzoiene care au fost de acord să renunțe la o parte din banii solicitați, pentru ca aceștia să meargă la Râmnicu Sărat. Conform aceleiași hotărâri aprobate azi, orașelor Nehoiu și Pogoanele le-au fost alocate câte o jumătate de milion de lei, în timp ce la Pătârlagele vor ajunge 550.000 de lei.

Dintre comune, cea mai mare sumă a fost repartizată primăriei din Movila Banului, care va primi 400.000 de lei, iar celelalte comuna au primit sume cuprinse între 258.000 și 338.000 de lei.

Următoarea ședință extraordinară a Consiliului Județean va fi tot una extraordinară și a fost anunțată pentru săptămâna viitoare, între 7 și 9 aprilie, pentru aprobarea bugetului propriu al județului. Până la data de 7 aprilie, acesta se află în dezbatere publică, putând fi consultat pe site-ul Consiliului Județean, iar cei care doresc pot depune propuneri și sugestii la registratura instituției sau pe adresa de e-mail cjbuzau@cjbuzau.ro.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*