Copiii cu tuberculoza au primit in dar o camera de joaca in spital

19 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Surpriza facuta copiilor internati la Institutul „Marius Nasta”, in prag de Sarbatori, a fost posibila doar datorita jucariilor donate de oamenii cu suflet mare.

 

IMG_9087Nevoiti sa-si petreaca Sarbatorile de Iarna in saloanele de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta, mai multi copii bolnavi de tuberculoza au avut parte astazi de o surpriza care le va face mai usoara sederea in spital si le va aduce in suflete bucuria specifica acestei perioade din an. Aceasta, pentru ca Sectia de Padiatrie a Intitutului, acolo unde sunt internati, a fost dotata cu o camera de joaca si recreare, unde micii pacienti isi vor putea petrece o mare parte din zi, fara a mai avea senzatia ca timpul se scurge atat de greu. In plus, dat fiind faptul ca multi dintre ei provin din familii sarace, acestia vor avea astfel ocazia sa se joace cu jucarii adevarate si sa invete lururi noi, conducerea institutiei medicale urmarind si latura educativa.

Acest lucru n-ar fi fost posibil fara donatiile unor oameni cu suflet mare care s-au alaturat unei campanii derulate de Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza, in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie si un important lant hotelier. Campania s-a derulat sub sloganul „O simpla jucarie pentru o mare bucurie”, pe parcursul actiunii organizatorii colectand jucarii de la cei care au dorit sa doneze, in scopul dotarii camerei de joaca si recreere de la Sectia de Pediatrie a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta.

 

Dr. Ioan Cordos

Dr. Ioan Cordos

Scopul campaniei a fost atins si astfel, in cursul zilei de astazi, copiii internati la Institutul de Pneumoftiziologie au avut parte mai devreme de cadouri de Craciun. Jucariile adunate in timpul campaniei au fost donate unitatii medicale si astfel a fost posibila inaugurarea camerei de joaca de care micii pacienti aveau atata nevoie.

La eveniment au fost prezenti dr. Ioan Cordos, managerul Institutului Marius Nasta si dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, alaturi de cadrele medicale din cadrul sectiei si de organizatorii campaniei umanitare.

Invitatul-surpriza a fost Daniela Gyorfi, care a fost ambasadorul campaniei si nu putea lipsi de la cel mai important moment al actiunii. Aceasta le-a cantat copiilor si le-a impartit dulciuri, impreuna cu ceilalti organizatori ai campaniei, dupa care i-a invitat pe toti sa se bucure de jucariile donate.

 

Daniela Georfy, a cantat colinde

Daniela Georfy, a cantat colinde

Cu ajutorul sutelor de oameni cu suflet bun care au donat jucarii, Camera Zambetelor de la InstitutulMarius Nastaeste gata. Un camion plin cu jucariile care au fost stranse timp de zece zile la sediile „ring” si ARB-TB, a ajuns astazi la spital. „Ma bucur sa fiu aici, alaturi de copiii minunati ai sectiei. Sper sa ii bucuram cu gestul nostru, la care ni s-au alaturat foarte multi inimosi. Speram sa mai venim aici, cu inima deschisa, si sa le facem o bucurie celor mici, care trec prin clipe foarte grele”, a spus dr. Marius Dumitru, presedintele ARB-TB.

Daniela Gyorfi a venit la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta impreuna cu sotul sau, George Tal, promitand ca aceasta este prima campanie  dintr-un lung sir pe care ziarul „ring”, impreuna cu ea, le au in plan incepand cu anul 2014. „O jucarie bineinteles ca este o mare bucurie pentru un copil, dar nu trebuie ca aceste gesturi sa fie facute doar de Sarbatori. Atunci cand sunt la spital sau au un necaz, ei trebuie ajutati. Le multumesc celor care au inteles ca pot aduce zambetul pe buze unui copil donand pur si simplu o jucarie , a declarat Daniela Gyorfi.

 

Copiii s-au bucurat de daruri

Copiii s-au bucurat de daruri

Pentru multi dintre copiii cu tuberculoza internati la Institutul Marius Nasta, viata in afara spitalului nu este una tocmai fericita si lipsita de griji, afectiunea de care sufera fiind supranumita si „boala saraciei”. Tuberculoza este o boala care ataca in special plamanii, in fiecare an fiind semnalate mii de noi cazuri in Romania. Cateva sute dintre cei diagnosticati cu tuberculoza sunt copii, unii dintre ei in varsta de doar cateva luni. De regula, copiii bolnavi provin din familii sarace si traiesc in conditii precare, majoritatea dintre ei ajungand la Sectia de Pediatrie a Institutului Marius Nasta.

Anual, la spital ajung peste 1.500 de copii cu boli pulmonare cronice, iar in functie de complexitatea bolii, pot ramane internati aici pana la patru luni, perioada in care sunt privati de bucuriile copilariei. De aceea, o camera de joaca si recreare, in care sa-si petreaca timpul si sa mai uite de suferintele provocate de boala, era absolut necesara, iar acest lucru a fost posibil si sutelor de jucarii care au fost donate.


Adaugati un comentariu


 

*