Copiii și adolescenții, printre cele mai afectate categorii de „epidemia” de știri false

4 mai 2020 | 0 comentarii |

Un studiu efectuat la nivel național relevă faptul că aproape jumătate dintre ei dau crezare la prima vedere știrilor și informațiilor citite pe internet sau difuzate la televizor, fără a verifica veridicitatea acestora.

 

În paralel cu epidemia generată de noul coronavirus a apărut și un fenomen care a fost numit „infodemie” constând într-o avalanșă de știri false și alarmiste, legate în principal de acest context epidemiologic. Internetul este principala sursă de propagare a acestor fake news-uri, însă au existat și numeroase situații când astfel de informații au fost difuzate de unele posturi de televiziune.

Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă cu privire la efectul infodemiei asupra copiilor și adolescenților, aceștia făcând parte din categoriile de populație care dau crezare cu ușurință unor astfel de știri, fără a verifica veridicitatea lor. Avertismentul vine în urma unui studiu efectuat în perioada 10-16 aprilie, în 32 de județe și municipiul București, pe un eșantion de 819 copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani.

Aceștia au completat un chestionar, iar în urma răspunsurilor primite, autorii studiului au stabilit că principalele surse de informare ale acestei categorii sunt televizorul, internetul și discuțiile cu părinții. Dintre cei care se informează de pe internet, 49% o fac de pe site-uri, iar 22% se informează de pe rețelele de socializare.

Jumătate dintre copiii și adolescenții intervievați, 49% mai exact, au declarat că verifică foarte rar sau chiar deloc veridicitatea informațiilor aflate de pe internet sau de la televizor, reprezentând astfel o categorie importantă a celor care șunt înșelați de fake news-uri.

 

Gabriela Alexandrescu

Îngrijorător este și faptul că 48% dintre ei nici nu știu ce este un fake news, în timp ce 22% sunt convinși că televiziunile și publicațiile print sau on-line nu pot publica știri false. În acest fel, aceștia ajung să creadă în tot felul de conspirații prezentate în astfel de știri și să dea crezare informațiilor alarmiste, fapt ce are serioase implicații asupra psihicului lor.

Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii, a precizat că aceștia „sunt extrem de vulnerabili în fața anxietăților sociale, iar expunerea la ştiri false acutizează starea de nelinişte şi panică. Izolarea, lipsa rutinei şcolare şi a interacţiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei şi expunerea excesivă la ştiri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar la depresie”.

Aceasta asubliniat că, în ultima perioadă, fenomenul ştirilor false s-a intensificat, existând numeroase teorii, distribuite de sute de mii de ori, care fac referire la cauza apariţiei noului coronavirus sau care propun tratamente miraculoase.

 

Salvați Copii derulează de mai multa vreme programul „Ora de Net”, în cadrul căruia a lansat recent inițiativa „Ştirile false pe înţelesul tuturor”, prin care urmăreşte oferirea de informaţii corecte şi resurse adresate copiilor, precum şi părinţilor sau cadrelor didactice, pentru ca aceştia să îşi dezvolte abilităţile necesare înţelegerii acestui fenomen şi depăşirii contextului actual.

În acest sens a fost pusă la dispoziția tinerilor o pagina dedicată, care le pune la dispoziție informaţii grafice şi recomandări specifice referitoare la fenomenul ştirilor false, cât şi detalii despre dialogurile cu specialiştii în psihologie, jurnalism şi educaţie, ce vor fi organizate on-line şi vor fi disponibile gratuit publicului larg.

În plus, prin linia ctrl_AJUTOR, organizația oferă consiliere specializată copiilor şi părinţilor care se confruntă cu situaţii neplăcute întâmpinate pe internet sau care au neclarităţi cu privire la autenticitatea informaţiilor din mediul online. Aceasta poate fi apelată la numărul 0740.992.176 de luni – vineri, între orele 9:0013:00 sau trimiţând un mesaj la ajutor@oradenet.ro. Prin intermediul acestui serviciu, copiii şi părinţii pot beneficia de sesiuni de consiliere individuală cu specialiştii organizației, pe teme ce ţin de folosirea în siguranţă a internetului.

 


Adaugati un comentariu


 

*