COVID-19, școala și compromisul. Record „antivacinare” la Școala gimnazială Chiliile

8 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, spune că a ales pragul de 60% de vaccinare pentru personalul din unitățile de învățământ pentru desfășurarea cursurilor cu prezență fizică ca o variantă de „compromis”, care „asigură un mediu mai sigur pentru elevi și profesori”. 

 

Astăzi, aproximativ 1,8 milioane de elevi și preșcolari din cei 2,9 milioane câți sunt în țară, vor începe școala fizic luni, după două săptămâni de vacanță „forțată” criticată de unii și agreată de alții. Decizia a fost luată în contextul unei creșteri alarmante a numărului de îmbolnăvri de COVID-19 și mai ales a cazurilor grave care necesită îngrijire la Terapie Intensivă care au pus spitalele în mare dificultate și a dus la un număr record de decese, în fiecare zi, pe fondul ratei scăzute de vaccinare, a ignorării măsurilor sanitare și a tratamentelor la domiciliu după „ureche” (în multe cazuri).

Dar care au fost criteriile care au stat la baza deciziei de reîncepere a cursurilor cu prezență fizică doar în cazul unitălor de învățământ cu peste 60% dintre angajați, vaccinați?

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu spune că „s-a plecat de la 70% – pragul stabilit de Organizația Mondială a Sănătății pentru asigurarea unei imunități de grup. 70% ar fi trebuit să ia în considerare și persoanele trecute prin boală. Având în vedere că este foarte dificil să monitorizezi persoanele trecute prin boală și ținând cont de acest lucru, am coborât plafonul de la 70% la 60%, de comun acord cu autoritățile sanitare, înțelegând că este o măsură tranzitorie spre 70% rată de vaccinare”. Recunoște că este „o variantă de compromis”, care a fost adoptată „doar din motive de siguranță epidemiologică, nu din motive educaționale, pentru că din punct de vedere educațional sunt foarte multe pierderi”.

 

În ultimele zile se înregistrează un așa-zis platou al numărului de noi infectări, dar și o scădere a numărului celor care se vaccinează, iar presiunea pe spitale rămâne la fel de mare, în contextul în care politicienii tergiversează adoptarea unor măsuri ferme cu privire la vaccinarea și/sau testarea personalului din instituții.

Sorin Cîmpeanu spune însă că va face „tot posibilul pentru prezență fizică în școli și grădinițe”, subliniind că dacă se va continua „cu școli și grădinițe închise, acest popor nu va avea un viitor, vom distruge un întreg popor. Și am responsabilitatea termenilor”. El spune chiar că s-au înregistrat și ușoare creșteri ale ratei de vaccinare în rândul personalului didactic, din 29 octombrie până pe 5 noiembrie aceasta crescând de la 54% la 68%.

În plus, în școlile și grădinițele care vor funcționa cu prezență fizică spune că din această săptămână vor ajunge și testele rapide pe bază de salivă, deși acestea ar fi trebuit să fie distribuite înainte de reluarea cursurilor (cu două zile în urmă spunea că testele vor ajunge în unitățile de învățământ între 20 și 25 noiembrie). Așadar, tot un „compromis” și în legătură cu testele care ar trebui făcute elevilor și cadrelor didactice, de două ori pe săptămână. Câmpeanu face totodată un „apel la părinți să accepte aceste teste, sunt non-invazive, sunt pe bază de salivă. Sunt gratuite și sunt pentru preșcolari, elevi, profesori, personal didactic și auxiliar”, menționând că deși el este „un susținător al vaccinării”, pentru a se putea menține școlile deschise este necesar să se facă și testarea și să se respecte toate măsurile sanitare, în continuare.

 

În județul Buzău există unități de învățământ unde rata de vacciare este chiar de 100%, la nivelul județului, procentul de imunizare a cadrelor didactice fiind de 61,6 %. Inspectoratul Școlar Județean a afișat pe site-ul propriu actul normativ prin care s-au stabilit condițiile reluării cursurilor în format fizic sau online, precum și rata de vaccinare în școlile din județ, așa cum a cerut Ministerul Educației.

Interesant este însă că în consiliile de administrație reunite ale școlilor și grădinițelor din municipiul Buzău s-a decis, vineri, reluarea cursurilor în format online, pe motiv că incidența cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2 de la nivelul municipiului reședință de județ este crescută, ultimele date raportate de Prefectura Buzău indicând 10,04 infectări la o mie de locuitori.

În final, unele școli au decis ca săptămâna aceasta să organizeze cursuri online și au anunțat această decizie pe siteu-l oficial, deși întrunesc procentul de vaccinare cerut de Ministerul Educației. Cele mai multe multe unități de învățământ și-au anunțat gradul de vaccinare, dar nu au catadicsit să posteze măcar un cuvânt despre modul în care vor desfășura cursurile, lăsând elevii și părinții în ceață.Există însă și școli (ce-i drept, puține), în special din rural, care nici măcar nu au o pagină web, iar rata de vaccinare în localitățile respective este sub limita de 60%, așa că ne întrebăm cum se desfășoară aici cursuri online?

 

Între școlile sanitare, unde se presupune că, la fel ca și în spitale, informația corectă despre vaccin și vaccinare ar trebui să fie „la ea acasă”, doar Școala Postliceală Sanitară de Stat din Municipiul Buzău a atins recordul de 100% persoane vaccinate, dar toate unitățile de învățământ postliceale sanitare au trecut pragul de 60%.

Este urmată de Școala Postliceală „Vasile Alexandri” cu o rată de vaccinare de 86,96%,  Școala Postliceală „Regina Maria” unde s-a vaccinat 77,78% din personal, Școala Postliceală „Florentina Mosora” care are 76,92% rată de vaccinare și Colegiul Sanitar „Nicolae Paulescu” din Râmnicu Sărat cu 64,71% din personal vaccinat.

La capitolul comunicare, însă, niciuna nu stă prea bine, pe site-urile de web și pe paginile de socializare nefiind comunicate rata de imunizare și nici vreun cuvânt despre cursuri, în această perioadă, .

Trebuie evidențiate, de asemenea, Centrul Județean de Excelență din municipiul Buzău, școlile gimnaziale din Mărgăritești și Murgești precum și la Grădinița cu program normal „Orizont” din Rm. Sărat, unde se înregistrează 100% personal vaccinat, ceea ce dovedește că acolo unde există voință, informare corectă și responsabilitate față de colegi și mai ales față de copii, se poate.

 

O situație aparte este la Școala gimnazială din comuna Chiliile, care se detașează complet de celelalte unități de învățământ din județ, cu recordul de a nu avea nicio persoană vaccinată, deși rata de infectare este de 2,10 la mia de locuitori (ce-i drept, una dintre cele mai mici din județ, dar nu lipsită de riscuri). Școala nu are nici pagină proprie de web, pe care să afișeze datele cerute de Ministerul Educației, iar pe pagina de Facebook, nu mai are postări publice din martie, când se menționează o activitate dedicată Zilei francofoniei.

Trecând peste această situație unică, vom menționa că Școala gimnazială „Gheorghe Hariton” din Săhăteni are 97,14% vaccinați, Școala gimnazială „P. H. Zangopol” din municipiul Buzău și Școala gimnazială din Amaru au 94,44%, la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” s-au vaccinat 93,10% dintre angajați (ceea ce spune multe despre exemplul dat de Biserică în privința vaccinării), iar același procent are și Liceul Tehnologic „Henri Coandă” din Buzău. O rată de vaccinare de 92,37% are Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău, în timp ce alte 81 de școli și grădinițe din județ au între 60% și 90% rată de vaccinare, iar alte 66 de unități de învățământ aflate pe lista IȘJ Buzău au raportat o rată de vaccinare sub 60%.

Lista completă a gradului de vaccinare din unitățile de învățământ din județ poate fi consultată AICI.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*