Creștere alarmantă a obezității infantile

5 martie 2024 | 0 comentarii |

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că, până în 2035, doi din cinci copii vor fi supraponderali sau obezi. În România, aproape 40% dintre copii au probleme cu greutatea. 

 

În contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezității, marcată anual pe 4 martie, a fost lansată Campania „Controlează Obezitatea, sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București. Pentru a preveni obezitatea și consecințele ei, oamenii vor fi învățați cum să mânânce sănătos și să facă mișcare, este mesajul principal transmis cu această ocazie.

Campania «Controlează Obezitatea» reprezintă o inițiativă strategică prin care noi, ca reprezentanți ai comunității medicale, ne propunem să realizăm acțiuni extinse de informare, conștientizare și educație medicală. Scopul nostru este de a evidenția faptul că obezitatea este o problemă de sănătate publică, ce necesită intervenții imediate și coordonate. Prin această campanie, ne propunem să realizăm o informare și conștientizare amplă în rândul publicului larg cu privire la problemele legate de obezitate și consecințele acesteia asupra sănătății. În același timp, ne dorim să aducem mai aproape de comunitatea medicală informații relevante și actuale despre obezitate și importanța unei abordări multidisciplinare în gestionarea acestei afecțiuni”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, inițiator al campaniei.

 

Obezitatea a ajuns la cote alarmante în România și nu este doar o problemă de aspect fizic sau de control al greutății, ci reprezintă o afecțiune medicală ce poate avea multiple repercusiuni asupra sănătății, ducând inclusiv la decese, care ar putea fi prevenite, atrag atenția specialiștii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că, până în 2035, mai mult de jumătate din populația lumii se va afla în aceeași situație.

În România, potrivit datelor Eurostat, rata obezității la adulți este de 11% (una dintre cele mai scăzute din UE), dar îngrijorător este că aproape 40% dintre copii au probleme cu greutatea, din cauza stilului de viață sedentar și a alimentației necorespunzătoare.

„51 % din populația lumii, în următorii 12 ani, va avea obezitate sau va fi supraponderală, zice OMS, care estimează că în 10 ani vom avea o prevalență a obezităţii de 35%-36%.  Viitorul este însă astăzi, în România, pentru că, din datele pe care le avem, prevalența în România este deja de 36%. E bine că acum avem medicamente, dar e important să se schimbe și stilul de viață, a subliniat prof. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog.

 

Potrivit OMS, obezitatea infantilă crește, la nivel global, cu 100% între 2020 și 2035. Se estimează că în 2035, unul din cinci copii va fi supraponderal sau obez.

În România, în 2020 erau peste 35.500 de copii obezi, iar până în 2035, numărul copiilor supraponderali va crește cu 3 procente, potrivit estimărilor.

Pentru ca cei mici să fie feriți de această boală, trebuie să înțeleagă importanța sportului și a alimentației corecte, atrag atenția specialiștii, care spun că, un copil care are tendința de îngrășare încă de la grădiniță, necontrolat, poate deveni obez înainte de terminarea gimnaziului. „Copilul nu va alege un sandwich sănătos, el va alege un dulce, o băutură carbogazoasă, iar dacă în familie, tipicul este de sedentar, se stă la televizor cu coșul de popcorn în brațe și băutura carbogazoasă alături, seara la film, copilul va avea exact același comportament”, atrage atenția conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, medic primar diabetolog, președinte Comisia de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Ministerului Sănătății, care a menționat că peste 50% dintre pacienții supraponderali sau obezi au și diabet.

 

Echipa multidisciplinară este indispensabilă în abordarea corectă a obezității și a complicațiilor acesteia, a subliniat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.

„Sunt peste 240 de complicații ale obezității, iar mediul academic medical este cadrul optim de facilitare și de generare a vectorilor științifici în acest demers”, a atras atenția medicul diabetolog, subliniind că „educația populației pe toate segmentele de vârstă este extrem de importantă în privința riscurilor asociate obezității și diabetului, precum și promovarea accesului la îngrijire medicală adecvată pentru diagnostic și tratament precoce”.

Dr. Pantea Stoian a apreciat că prin campania Controlează Obezitatea se aduce „în atenția specialiștilor și a întregii populații o problemă de sănătate publică importantă, care are rol cheie în promovarea sănătății și bunăstării populației”, iar prin educarea populației cu privire la factorii de risc, consecințele și modalitățile de prevnție și gestionare a obezității, oamenii pot deveni mai conștienți de alegerile lor legate de alimentație și activitate fizică și de adoptarea unui stil de viață sănătos, care va reduce și „povara obezității asupra sistemului de sănătate și va putea îmbunătăți calitatea vieții persoanelor afectate”.

 

Ministrul Sănătăţii consideră că orele de Educaţie sanitară, unde copiii ar învăţa şi despre alimentaţia corectă, și orele de Educație fizică, ar putea rezolva problema obezității infantile, iar la medicamente să se recurgă doar atunci când au fost epuizate toate celelate soluții – dietă, sport, consiliere psihologică.

Lumea crede că problema legată de obezitate se poate rezolva medicamentos, simplu, putem să mâncăm oricât, dar avem un medicament minune care combate obezitatea. Nu. Este o boală multifactorială. Copiii nu or să ştie să se alimenteze corect, ca structură alimentară, nu o să facă Educație fizică, dacă lucrurile acestea nu or să fie foarte bine reglemetate încă din primii ani de școală, nu vom reduce obezitatea”, a spus ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, prezent la eveniment.

Subliniind că speră ca în acest proiect ca și în altele din domeniul Sănătății, se va implica și Ministerul Educației, ministrul Sănătății a afirmat că „mesajul zilei cred că ar trebui să fie acela că putem să schimbăm trendul, dacă lucrăm împreună, corpul medical, Universitățile de Medicină, profesorii, mass-media. Dacă vom reuși să ne educăm copiii în așa fel încât să conștientizeze nevoia controlului caloriilor, atunci o să reușim să facem ceva, împreună”, a punctat Rafila.

 

Pe parcursul anului 2024, campania „Controlează Obezitatea” se va concretiza în 8 ediții cu acțiuni de informare, conștientizare și educație medicală, desfășurate în 8 orașe ale țării. Fiecare acțiune din fiecare oraș va fi structurată pe o componentă de informare-conștientizare, adresată publicului larg, autorităților și mass-media și una științifică, de educație medicală, structurată în sesiuni adresate profesioniștilor din domeniul medical, implicați în managementul persoanelor cu obezitate.

Prin utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice în școală, acasă și la birou s-a promovat un stil de viață sedentar, în special în rândul copiilor. Dacă această epidemie de obezitate nu va scădea, generațiile viitoare vor avea o viață mai scurtă, din cauza obezității și a bolilor favorizate și agravate de aceasta”, a atras atenția prof. univ. dr. Viorel Jinga, recorul UMFCD.

Infarctul, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, afecțiunile articulare sau anumite tipuri de cancer sunt doar câteva din bolile grave la care duc kilogramele în plus. Obezitatea are un impact semnificativ și asupra calității vieții, putând provoca stigmatizare socială, scăderea încrederii în sine și probleme de ordin psihologic, atrag atenția medicii, care subliniază că deși adoptarea unui stil de viață sănătos nu este ușor, consilierea psihologică, care acum este decontată de CNAS, îi poate ajuta pe cei care se luptă cu dieta.

 

Cauzele obezității pot fi multiple: mâncare multă și nesănătoasă, factori genetici, stres, anumite medicamente, somnul neregulat, probleme hormonale. Obezitatea este o boală în sine, dar și factor de risc pentru alte afecțiuni grave. Îmbolnăvește inima, grăsimile se depun pe pereții arterelor care hrănesc mușchiul inimii, iar în timp apare infarctul. Apoi, grăsimea se poate depune și pe vasele de sânge de la nivelul gâtului și al creierului, le înfundă și apare accidentul vascular cerebral.

Obezitatea duce la diabet, la ficat gras, la probleme cu rinichii și declanșează sindromul metabolic.

„Sedentarismul în copilărie are foarte mutle repercusiuni asupra dezvoltării viitorului adult. Odată instalată obezitatea apar o serie întreagă de mecanisme adaptative, care fac să scădem foarte greu în greutate sau să creștem ușor în greutate. Obezitatea este o boală cronică, progresivă și cu foarte multe recidive”, a subliniat medicul endocrinolog Cătălina Poiană.

 

Unele companii își susțin angajații să scape de kilogramele în plus și de efectele nedorite asupra sănătății la care poate duce obezitatea, prin susținerea unor programe de nutriție, a unor programe sportive, inclusiv participarea la diferite concursuri.

„Încurajăm colegii să participe, pregătind câteva sesiuni de antrenament înainte de cursă, dar și asigurându-le taxa de participare. Asta ne-a făcut să ajungem să alergăm, împreună, peste 2.000 de kilometri”, a spus Narcisa Lăzăroiu, reprezentant marketing.

Acesta este „unul dintre motivele pentru care am venit în această companie. De a fi mai sănătoși și mai echilibrați, susține Florin Molocea, manager proiect IT, iar Alexandra Hermeneanu, programator, spune că aceste programe „mă stimulează și mă motivează să ies din casă”.

Angajaților le sunt decontate chiar și cheltuielile pentru drumeții pe munte.

 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezităţii 2024 este marcată și prin publicarea celui de-al şaselea Atlas Mondial al Obezităţii, care analizează principalele boli cronice netransmisibile – bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul de tip II şi cancerul – şi proporţiile în care aceste boli pot fi influențate de un indice de masă corporală (IMC) ridicat (supraponderalitate şi obezitate) la vârsta adultă. Estimările pentru nivelurile globale ale IMC ridicat sugerează că aproape 3,3 miliarde de adulți ar putea fi afectați până în 2035, comparativ cu 2,2 miliarde în 2020 – o creștere de la 42% la peste 54%.

Dintre cei 41 de milioane de adulţi care mor anual din cauza bolilor cronice netransmisibile, 5 milioane sunt victime ale bolilor cauzate de un indice de masă corporală ridicat, din care aproape 4 milioane sunt cauzate de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet şi cancer.

Pe baza tendinţelor actuale, până în 2035, se estimează că peste 750 de milioane de copii (cu vârste între 5 şi 19 ani) vor trăi cu supraponderalitate şi obezitate, măsurată prin indice de masă corporală.

 


Adaugati un comentariu


 

*