Paul Huieț și Alexandra Badoș, marii câștigători ai unui concurs unic în Europa, defășurat la Stațiunea Pietroasa

4 martie 2024 | 0 comentarii |

Concursul „Cel mai bun viticultor din România” a fost organizat de Wines of Romania, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa-Istrița.

 

Cei mai buni viticultori din țară și cei mai pricepuți studenți ai facultăților de profil s-au întrecut, pe 2 martie, la SCDVPStațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa-Istrița din județul Buzău, în cadrul celei de-a doua ediții a concursuluiCel mai bun viticultor din România, organizat sub patronajul ONVPV – Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole.

Marii câștigători ai competiției sunt Paul Huieț, consultant independent, și studenta Alexandra Badoș de la USAMV București.

„Prin această competiție națională de tăiat vița-de-vie, unică în Europa, Wines Of Romania și SCDVP, doresc să susțină și să promovexe rolul viticultorului în provocatoarea călătorie a vinului de la strugure în pahar”, au transmis organizatorii.

 

15 dintre cei mai buni viticultori din țară și 15 studenți ai facultăților de profil s-au întrecut în concursul de tăiat vița de vie, proces important care determină calitatea vinurilor. Împărțit în două secțiuni, Experți – viticultori cu experiență, cei mai mulți angajați ai cramelor și Studenți – câte trei studenți în ani terminali, desemnați de facultățile de profil din țară, concursul a constat în tăierea pregătitoare pentru rod a zece butuci pentru fiecare concurent.

Viticultorii cu experiență au avut la dispoziție 20 de minute, iar studenții, 30 de minute, pentru a demonstra că au înțeles și aplicat cerințele concursului, respectiv, tăiere Guyot Poussard sau soluții cât mai apropiate, pentru butucii repartizați.

„Este un lucru simplu, de felul în care tai via depinde cum și cât va trăi podgoria ta. Iar tăierea trebuie adaptată la intenție – dacă vrei să schimbi butucii după 5, 10, 15, 25 de ani sau mai mult”, a explicat unul dintre jurații internaționali care au jurizat lucrările viticultorilor cu vechime, Fabio Sorgiacomo, expert Giotto Consulting.

 

Vinul bun începe din vie, iar fiecare concurent are o tehnică aparte, dar toți știu că dacă butucii de viță de vie sunt tăiați corect, strugurii vor fi sănătoși și vor da o producție bună”. În primul rând se aspectează butucul, să vedem masa lemnoasă, curățăm ce este mai jos și tot ce este pe dedesubt și stabilim unde lăsăm cepul și coarda, spune Sergiu Dinu, viticultor.

„Avem trei ramuri, avem o coardă dintr-o generaţie mai veche, şi o coardă din anul următor. Aici e o coardă în plus, despre care noi considerăm că nu era nevoie”, a arătat Vicenç Canal, profesor Grape Vine Pruning Academy, Spania, analizând modul în care a fost tăiată o coardă de vie.

Munca fiecărui viticultor cu experiență a fost analizată de trei jurați specialiști: românul – Marian Ion (președinte), doctor în științe cu peste 30 de ani de experiență în viticultură, spaniolul – Vicenç Canals, profesor la Academia de Tăiere a Viței-de-vie (Academia de Poda) și italianul – Fabio Sorgiacomo, expert Giotto Consulting.

 

Concurentii experti

Paul Huieț a fost marele câștigător între concurenții „experți”. L-au urmat de Constantin Udrea și Ionel Tun, care s-au clasat pe locurile doi și trei. Câștigătorii au fost răsplătiți cu premii în valoare totală de 10.000 de euro, oferite de sponsori: tratamente pentru 4 hectare de vie, un aparat de legat electrice și două multicultivatoare și vinuri de colecție, iar câștigătorul primului loc a primit și un butoi de stejar.

Alături de parteneri, jurați, cadre didactice și, în mod deosebit, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă și Pomicolă Pietroasa-Istrița, am reușit să organizăm un concurs unic în Europa, având reprezentativitate națională de la toate facultățile de profil și un juriu internațional. Încă o dovadă că vinul românesc este pe drumul cel bun, cu experți care își demonstrează competențele în vie și studenți din toată țara dornici să devină specialiști în domeniu și care intră astfel în atenția viitorilor angajatori”, a declarat Marinela Ardelean, fondatoare Wines of Romania și organizatoare a concursului.

 

Concurentii studenti

Cei 15 studenți care au participat la concursul din acest an au fost jurizați de Alina Donici, director SCDV Bujoru, Alfred Ștefan (Corteva) și Dan Ploscaru, câștigătorul concursului de anul trecut.

Alexandra Badoș, USAMV București, a fost desemnată „Cel mai bun viticultor al anului” 2024, iar pe locurile II și II s-au clasat Florin Pușcaș – USAMV Cluj și Marius Cristian Donea – UMV Iași. Într-un clasament al universităților, pe primul loc s-a clasat USAMV Cluj, urmată de USV Iași și USAMV București.

Munca din teren este esențială pentru calitatea pregătirii în școală și nu pot decât să mă bucur că o studentă a USAMV București, de care aparține și SCDVP Pietroasa-Istrița, s-a dovedit cea mai bună dintre cei 15 studenți participanți. Munca de viticultor nu este ușoară, dar este plină de satisfacții. Să faci parte din viața vinului, din cultura care îl înconjoară, să fii bun la ceea ce faci și să știi că ai un rol important în acest act de creație, este un sentiment rar”, a declarat Sorin Marin, directorul Stațiunii Pietroasa, convins că pasiunea viticultorilor tineri se va regăsi în gustul vinurilor românești.

 

Tinerii câștigători au primit foarfeci, fierăstraie și seturi de degustare, 3 zile de experiență la Stațiunea Pietroasa, pentru a pune în practică ceea ce învață pe băncile facultății, dar și câte o sticlă de vin de colecție.

„Am fost plăcut surprinsă să văd că studenții care au participat la concurs au fost foarte bine pregătiți. Deși au avut mari emoții,  fiind primul lor concurs de acest fel, au reușit să arate că dețin cunoștințe solide despre principiile tăierii de rodire la vița-de-vie. Ei sunt viitorii specialiști ce vor duce mai departe tradiția viticulturii în România. Sunt mândră de toți studenții care au participat la concurs și vreau să le transmit că toți au fost câștigătorii acestei ediții doar prin faptul că au concurat la Cel mai bun viticultor din România. Vreau să felicit profesorii de la  catedrele de Viticultură din cadrul universităților care au pregătit studenții pentru concurs. Prin studenții lor, au demonstrat implicare, dăruire și asigurarea unui învățământ superior de calitate”, a adăugat Alina Donici, președintele juriului pentru studenți.

Organizatării evenimentului le-a mulțumit participanților, juraților și sponsorilor.

 

FOTO sursă: Wines Of Romania

 


Adaugati un comentariu


 

*