Crucea Roșie Română, 147 de ani de la înființare. La mulți ani!

4 iulie 2023 | 0 comentarii |

La data de 4 iulie 1876 se înfiinţa Societatea Națională de Cruce Roşie din România, organizație umanitară recunoscută de Comitetului Internaţional al Crucii Roşii de la Geneva, la 23 august, în același an.

 

În fiecare an, la data de 4 iulie, este celebrată Crucea Roșie Română, cea mai veche și mai cunoscută organizație umanitară din România. Societatea Națională de Cruce Roșie din România (SNCRR) este o organizație umanitară, neguvernamentală, bazată pe voluntariat, care oferă asistență de urgență, în caz de dezastre, precum și educație în domeniul sanitar în România și este afiliată a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Printre semnatarii actului de înfiinţare a societății umanitare, la 4 iulie 1876, regăsim personalităţi importante ale vremii precum Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturdza, dr. Carol Davila.

Primul sediu al organizației se afla într-o aripă a actualului Spital Colţea din Bucureşti, iar primul președinte al organizației a fost prințul Dimitrie Ghica (1876-1897).

 

Prin Statutul Crucii Roşii, adoptat în 1876, femeile nu puteau face parte din conducerea Societăţii. De aceea, în 1906, au pus bazele „Societăţii de Cruce Roşie a doamnelor din România”, prima preşedintă aleasă fiind Irina Câmpineanu. Societatea era activă în paralel cu cea înfiinţată în 1876 şi se ocupa cu strângerea de fonduri pentru ajutorarea în caz de război şi calamităţi, pregătind personal voluntar.

În 1915, Adunarea Generală a SNCRR a aprobat fuziunea celor două entităţi. Cu acest prilej, Regina Maria, sub al cărei patronaj se afla Crucea Roşie la acea vreme, a adresat românilor următorul mesaj: „Crucea Roşie, nădejdea tuturor în timp de pace, ca şi în război, nu trebuie să piară. Cu toţii, de la mic la mare să o sprijinim cu evlavie, cu însufleţire, cu nesfârşită dragoste”. Regina Maria s-a implicat direct și personal în operaţiunile desfăşurate în sprijinul răniţilor de pe front și ulterior, a ulterior, acordarea asistenței acordate miilor de prizonieri eliberaţi din captivitate, dar şi invalizilor, bolnavilor şi orfanilor de război.

La 147 de ani de la înființare, președinte al CRR este Camelia Șucu, aleasă în această funcție la 27 mai 2023, pentru 4 ani, de Adunarea Generală a CRR.

 

Sursa foto: CRR/Meta

În 1919, CRR aderă la Liga Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie iar, din 1954, la Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949. Ulterior, principiile adoptate la Conferinţa Internaţională a Crucii Roşii din 1965, de la Viena, reactualizate în 1985, au stat la baza activităţii SNCRR, începând cu 22 decembrie 1989. La 20 iulie 1876, prima ambulanţă a CRR a plecat într-o misiune umanitară pe frontul sârbo-turc de la sud de Dunăre.

În timpul Războiul de Independenţă (1877-1878), Crucea Roşie Română a intervenit cu personal sanitar, ambulanţe şi trenuri sanitare în sprijinul trupelor de campanie, a înfiinţat aşezăminte spitaliceşti în Bucureşti şi în diferite oraşe din ţară.

Între anii 1888 şi 1892 şi-a extins activitatea prin organizarea de cursuri speciale pentru pregătirea surorilor de caritate; în 1891, s-a înfiinţat şcoala permanentă pentru infirmiere, iar un an mai târziu s-a înfiinţat un spital-şcoală cu zece paturi.

 

Regina Maria – raniti (Sursa: CRR)

În timpul Primului Război Mondial, misiunea Crucii Roşii a fost de a completa serviciul militar al Armatei, prin organizarea a 58 de spitale în Bucureşti şi în ţară. Numărul filialelor a crescut de la 84 în 1926, la 100 în 1938, concomitent cu numărul membrilor, în aceeaşi perioadă, de la 18.000 la 30.000.

În 1940, în urma ultimatumului URSS, a Dictatului de la Viena şi a Tratatului cu Bulgaria, Crucea Roşie Română a ajutat miile de refugiaţi, iar la 25 iunie s-a înființat Escadrila Albă a Crucii Roşii Române, prima escadrilă sanitară pilotată de femei.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, CRR şi-a mobilizat toate resursele materiale şi umane pentru a acorda sprijin neîntrerupt răniţilor, bolnavilor, prizonierilor şi refugiaţilor, dar după instaurarea dictaturii comuniste şi-a pierdut autonomia, până în 1995, când prin Legea nr. 139 privind activitatea Societăţii Naţionale a Crucii Roşii Române organizaţia este recunoscută ca persoană juridică de drept public, autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop patrimonial, bazată voluntariat.

Din 2003, odată cu adoptarea unui nou statut şi prin derularea unui program de dezvoltare organizaţională cu sprijinul Federaţiei Internaţionale şi al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, s-a mai făcut un pas în direcţia alinierii la standardele internaţionale actuale.

 

Mesajul Președintelui CRR

Dragi voluntari, donatori și parteneri ai Crucii Roșii Române

S-au împlinit 147 de ani de la înființarea Crucii Roșii Române. Acești ani sunt o dovadă a faptului că implicarea și solidaritatea noastră au creat o organizație puternică, care își desfășoară activitatea de aproape un secol și jumătate în beneficiul celor aflați în nevoie. În ziua de astăzi, ne confruntăm cu provocări majore legate de sănătate, dezastre naturale, conflict armat, migrație și multe altele. Toți suntem afectați de aceste probleme și cu atât mai mult trebuie să ne unim eforturile și să acționăm împreună. Să reflectăm asupra misiunii și valorilor noastre, să ne reamintin importanța angajamentului și implicării noastre în ajutorarea celor care au nevoie de sprijinul nostru. Eforturile voastre, dragi voluntari, au fost remarcabile. Ați fost prezenți acolo unde era nevoie de voi,oferind asistență medicală și psihologică, distribuind alimente și articole de strictă necesitate, sprijinind persoanele nevoiașe. Fiecare gest al vostru a făcut o diferență în viețile celor afectați și ați demonstrat că solidaritatea și bunătatea sunt și vor fi mereu valori fundamentale în munca noastră. Vreau să menționez și susținerea pe care am primit-o de la partenerii noștri și de la întreaga comunitate. Fără sprijinul vostru, nu am fi putut realiza atât de multe lucruri în beneficiul celor în nevoie. Vă mulțumesc din suflet pentru generozitatea și colaborarea voastră de neprețuit. De ziua organizației noastre, dorim să sărbătorim nu doar realizările trecute, ci și să aducem speranță și inspirație pentru viitor. Să nu uităm că fiecare dintre noi poate aduce o schimbare pozitivă în viețile celor din jurul nostru. Fie că sunteți voluntari, donatori sau susținători, fiecare contribuție contează și face o diferență. Să fim mereu deschiși și dispuși să ajutăm, să fim mereu acolo pentru cei care au nevoie de noi. Cu recunoștință și respect, vă urez tuturor o zi a Crucii Roșii Române plină de emoții frumoase, motivare și încredere în misiunea noastră comună”, a transmis marți, Camelia Șucu, Președintele Crucii Roșii Române.

 


Adaugati un comentariu


 

*