Mesajul MS Margareta a României, de Ziua Mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii

„Generozitatea societății românești (față de Ucraina – n.r.) mă face să cred în puterea binelui”, a transmis românilor MS Margareta, Custodele Coroanei Române și președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii.

 

MS Margareta

La data de 8 mai, în fiecare an, în întreaga lume este celebrată Ziua Mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii. Cu acest prilej, MS Margareta, Custodele Coroanei Române și președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, a transmis un mesaj prin care subliniază „puterea umanității”. „Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii recunoaște munca noastră pentru a face România și lumea întreagă un loc mai bun pentru fiecare. În ultimele luni, comunitățile locale au ajutat în mod admirabil pe refugiații din Ucraina. Voluntarii Crucii Roșii Române sunt mereu la punctele de frontieră și în centrele de refugiați, pentru a oferi protecție, sprijin, informații și articole de primă necesitate. Sunt mândră de mobilizarea umană pe care o văd în țara noastră! Generozitatea societății românești mă face să cred în puterea binelui. Mulțumesc partenerilor Crucii Roșii Române pentru donații și sprijin! Mulțumesc voluntarilor, care onorează misiune organizațiri noastre, mai ales în aceste momente tragice. Voi arătați că, într-adevăr, umanitatea nu are frontiere. La mulți ani!”, este mesajul MS Margareta.

 

Ioan Silviu Lefter

Bazată pe Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate, Universalitate, Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie îşi canalizează eforturile, în 2022, pe ajutorarea persoanelor vulnerabile în lupta împotriva pandemiei COVID-19 şi pentru a facilita vaccinarea acestora, dar şi pentru a veni în sprijinul comunităţilor afectate de războiul din Ucraina, conform www.ifrc.org. şi https://crucearosie.ro/.

Ioan Silviu  Lefter, directorul Crucii Roșii Române a subliniat că „anul acesta sărbătorim Binele pe care 15 milioane de voluntari din întreaga lume îl fac în fiecare zi! Mare sau mic, văzut sau nevăzut, fiecare gest de bunătate contează, aduce speranță și generează mai multă bunătate! Crede în puterea Boinelui, fii Om Bun!”, este îndemnul și mesajul pe care directorul Lefter l-a adresat tuturor românilor și mai ales voluntarilor Crucii Roșii și Semilunii Roșii din întreaga lume, care „aduc binele în viețile oamenilor în suferință!”.  și le-a urat „La mulți ani!

 

Ziua Mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii a fost stabilită în 1859, de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, în urma inițiativei omului de afaceri elveţian Henry Dunant (1828-1910) care, după Bătălia de la Solferino (24 iunie 1859) – una dintre cele mai sângeroase ale secolului, a atras atenţia lumii asupra necesităţii înfiinţării unei societăţi de ajutor şi a nevoii de promova un acord internaţional cu privire la ajutorarea răniţilor şi la persoanele care îi îngrijesc. Venit în Franța pentru a-l întâlni pe Napoleon III în interes de afaceri, Duant a fost martor al unor imagini teribile. Impresionat profund, a adunat oameni din satul învecinat şi împreună cu ei, timp de trei zile, fără întrerupere, a îngrijit răniţii. Vorbele sale – „Siamo tutti fratelli” (suntem cu toţii fraţi) – au deschis inimile voluntarilor care au îngrijit, deopotrivă, inamici şi compatrioţi.

Întors în Elveţia, el a scris şi a publicat, în noiembrie 1862, cartea „O amintire de la Solferino”, pe care a trimis-o familiilor domnitoare din Europa, liderilor militari și politici, dar și celor implicaţi în acţiuni filantropice şi prietenilor. Două idei din carte s-au dovedit de o importanţă crucială: înfiinţarea, în fiecare ţară, a unei societăţi de ajutorare a răniţilor pe timp de război, alcătuită din voluntari; promovarea unui acord internaţional care să protejeze soldaţii răniţi pe câmpul de luptă şi pe aceia care îi îngrijesc, oferindu-le, astfel, un statut neutru.

 

Liga Societăţilor de Cruce Roşie a fost înfiinţată în mod formal, cu sediul la Paris, de către Societăţile de Cruce Roşie din Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Statele Unite, la 5 mai 1919, având ca prim obiectiv îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor din ţările care avuseseră mult de suferit în timpul Primului Război Mondial, fiind destinată „să consolideze şi să unească pentru activităţile de sănătate, Societăţile de Cruce Roşie existente şi să promoveze crearea de noi societăţi”. O parte crucială a activităţii este de a oferi şi a coordona asistenţa pentru victimele dezastrelor naturale şi ale epidemiilor. Din 1939, sediul său permanent a fost la Geneva.

Semiluna Roşie a fost adoptată la Convenţia din 1929, împreună cu leul şi soarele roşii pe fond alb, semn cerut de Persia, dar, în 1980, guvernul Republicii Islamice Iran a decis să renunţe la această emblemă şi să folosească semiluna roşie.

În 1991, Liga Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a devenit Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR). Are are 192 de Societăţi membre cu peste 14 milioane de voluntaria, fiind cea mai mare organizaţie umanitară din lume care oferă asistenţă persoanelor vulnerabile.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*