Un kenyan, câștigătorul „Bucharest Half Marathon 2022”. Un japonez a făcut infarct

10.000 de oameni au alergat la semimaratonul din București. Un alergător japonez a făcut infarct, după ce a trecut de linia de sosire. Din fericire a fost salvat de echipajele de ambulanță prezente la fața locului.

 

A fost un weekend plin de culoare și energie pe străzile din București, iar la concursul internaţional de alergare „Bucharest Half Marathon 2022”, au participat peste 10.000 de oameni pasionați de alergare din numeroase țări, de pe aproape toate continentele. Zeci de mii de alergători profesioniști sau amatori au alergat în cele două zile ale competiției, iar în 9 puncte de divertisment, grupuri de artiști au întreținut atmosfera și i-au încurajat.

Din păcatem la finalul cursei de 21 de kilometri a fost și un eveniment nedorit, un japonez de aproximativ 50 de ani a făcut infarct imediat după ce a trecut linia de sosire. Din fericire a scăpat cu viață, datorită intervenției prompte a echipajelor medicale prezente la eveniment. „La finalul cursei de 21 de km, imediat după ce a trecut linia de sosire, un bărbat de naționalitate japoneză de aproximativ 50 de ani a intrat în stop cardiorespirator. Echipajele SABIF care asigurau asistența medicală de urgență la maraton au intervenit și l-au resuscitat, iar pacientul a fost diagnosticat cu edem pulmonar acut. Acesta a fost transportat imediat la cel mai apropiat spital de urgență din Capitală. Ambulanta București Ilfov a participat la acest eveniment cu 4 echipaje de tip C cu medic și 4 echipaje de tip B2 cu asistent medical. În plus, 9 echipe de sprijin formate din câte 2 voluntari asigură asistența medicală în cadrul maratonului care se desfășoară în acest week-end în București”, a transmis Ministerul Sănătății.

 

Panuel Mcungo

Peste 10.000 de oameni pasionați de alergare s-au bucurat de vremea frumoasă și au participat la cea de-a 11-a ediție a semimaratonullui de 21 de kilometri, organizat de Bucharest Running Club – OMV Petrom. De la copii de cateva luni, purtați de părinți în brațe sau în cărucioare, până la persoane de peste 90 de ani au demonstrat că își pot depăsi limitele. Au fost 20 de cauze sociale la care alergătorii au putut adera în cadrul celor 6 curse (Cursa Copiilor, Cursa populară – 2,5 km, Cursa de 10 km, Cursa de Semimaraton, Cursa de Ştafetă, Cursa de fotolii rulante). La competiție au participat și 17 ucraineni.

Cursa de 21,097 km a fost câștigată de un atlet de performanță, de 26 de ani, din Kenya. Panuel Mcungo a parcurs traseul într-o oră, 2 minute și 28 de secunde, depășind recordul de anul trecut cu trei minute. A fost urmat de Million Hailu Kakisa (Etiopia) cu 01h02`47“, Paul Tiongik (Kenya) – 01h02`48“ și Nicolae Alexandru Soare – 01h03`27“.

La proba feminină, primele clasate sunt Nahimana Cavaline (Burundi) cu 1h11`33“, Gulume Teklee Arado (Etiopia) – 1h11`36“, Tegegn Addisalem Belay (Etiopia) – 1h12`32“ și Ancuţa Bobocel Lădaru (România) – 1h13`39“.

 

Medalia competitiei

Pe medalia competiției se află sportivii români Alexandru Soare și Ancuța Bobocel, se precizează într-un comunicat remis de organizatori. „E felul nostru de a le mulţumi celor doi sportivi care ajung astfel, de la alergători la emblemă, de la atleţi la modele pentru alţi alergători aflaţi la început de drum”, a afirmat Valeria von Groningen, preşedinta Bucharest Running Club.

A fost cel mai bun timp al meu din acest sezon şi un antrenament mai intens pentru ceea ce urmează: Cupa Europei de 10.000 din Franţa, Campionatul European de seniori şi Campionatul Mondial de seniori. Pentru mine, sportivii din Africa sunt prieteni, colegi de antrenament, mă ajută să alerg mai tare”, a spus Alexandru Soare.

Noi, românii, ne antrenăm diferit de africani. E imposibil să avem aceleași rezultate! Ei au trei antrenamente pe zi, la 6.00, 11.00 şi 17.00 şi sunt antrenamente specifice pentru cursele de semifond/fond. Timpul meu se împarte între antrenamente şi cei doi copii (cel mic are 2 ani). Îmi doresc să ajung în august la Campionatul European de 10.000 metri şi provocarea cea mare este să ajung la a patra ediţie a mea de Jocuri Olimpice de la Paris, în 2024”, a apus la rândul său Ancuţa Bobocel.

 

Ca să le dea un strop de energie în plus, sute de voluntari le-au oferit apă și fructe concurenților, pe traseu. „Sunt în jur de 600 de voluntari în diferite puncte de pe traseu, aceste puncte fiind pucte de prim ajutor, puncte de alimentare cu apă, cu fructe”, a precizat Laurențiu Mihai, organizator.

Important este că nimeni nu s-a dat bătut. Chiar dacă s-au mișcat mai lent, alergătorii au ținut morțiș să ducă traseul la bun sfârșit, astfel încât mulți dintre sedentarii de pe margine să fie marcați de această pledoarie concretă pentru sport și să le urmeze exemplul.

La cursa de 10 km, câştigători au fost doi români: Andrei Rusu cu 0h29`44“ şi Roxana Elisabeta Rotaru – 0h34`41“.

La ştafetă a câştigat echipa Ştiinţa Bacău (M. Pruteanu, G. Ştefu și L. Ştefu) – 01h08`41“.

La cursa de 10 km în fotolii rulante, câştigător este Ilie Ştefîrţă (Republica Moldova) cu 0h20`25“.

Primii cinci clasaţi la cursele din cadrul Semimaratonului Bucureşti au primit premii în bani, produse şi servicii. Participanţii la Semimaratonul Bucureşti vor primi şi anul acesta albume foto personalizate, care vor fi disponibile pe site-ul evenimentului, începând cu marţi dimineaţă, 10 mai.

Următoarea competiție importantă de alergare din București, maratonul de 42 de kilometri, va avea loc la toamnă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*