Un nou semnal de alarmă tras de comunitatea medicală: cancerul ovarian ucide cele mai multe femei

Un sfert de milion de cazuri noi cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate anual la nivel global, această afecțiune are cea mai mică rată de supraviețuire între cancerele genitale.

 

Cancerul ovarian ocupă locul 7 ca frecvență între cancerele la femei și reprezintă a 5-a cauză de deces prin cancer la femei la nivel mondial. În fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 240.000 de cazuri noi în lume și sunt înregistrate peste 150.000 de decese, anual, din cauza cancerului ovarian. În România sunt raportate anual 1.850 de cazuri noi de cancer ovarian și 1.020 de decese.

Ca multe alte tipuri de cancer, cancerul ovarian poate avea evoluție bună dacă este depistat în stadiile timpurii ale bolii. Din păcate, multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadiu avansat. Aceasta se datorează faptului că simptomele sunt silențioase sau nu apar decât atunci când boala a avansat.

Pentru a accentua lupta împotriva acestei boli, comunitatea medicală internațională marchează, anual, la data de 8 mai, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, al cărei scop este de a îndemna comunitatea globală la solidaritate, pentru a preveni şi a învinge această maladie – care uneori poate ucide, dar şi de a intensifica gradul de informare și de conștientizare a populaţiei, în special a femeilor, cu privire la această boală, prin organizarea unor evenimente dedicate.

 

Dr Crina Stefănescu

Cancerul ovarian poate să rămână neobservat până când este foarte avansat, iar în majoritatea cazurilor nu se cunoaște cauza declanșării bolii. Cercetătorii au identificat însă câțiva factori care cresc riscul de apariție al cancerului ovarian, precum: vârsta înaintată, istoricul familial și genetic, menarha precoce sau menopauza tardivă, prima sarcină tardivă (după vârsta de 30 de ani), nuliparitatea (antecedente de preeclampsie sau eclampsie), istoric medical de cancer mamar.

Există diferite tipuri de cancer ovarian: carcinomul epitelial (cea mai frecventă) care se dezvoltă din celulele de la suprafața ovarului (din epiteliu); tumorile cu celule germinale, care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele și tumorile stromale – rar și se dezvoltă din țesutul de susținere al ovarului.

Din cauza lipsei de informare şi de conştientizare a simptomelor, a absenţei unui test de depistare precoce şi a unui diagnostic tardiv, gradul de supravieţuire a femeilor bolnave de cancer ovarian este foarte redus. Cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian sunt: dureri abdominale sau pelvine, modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație), modificări urinare, sângerări vaginale neobișnuite, dureri în timpul contactului sexual, pierdere în greutate, oboseală, astenie. Boala ovariană polichistică (PCOD) este o afecțiune complexă endocrină care crește riscul de apariție a cancerului ovarian, atrag atenția medicii ginecologi.

 

Coaliţia Mondială pentru Cancerul Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition), care vizează „O lume în care fiecare femeie cu cancer ovarian are cele mai bune şanse de supravieţuire şi cea mai bună calitate a vieţii – oriunde ar locui”, menţionează că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este o „iniţiativă emblematică de sensibilizare”, sprijinită de peste 170 de organizaţii din lume, precum grupurile de susţinere a pacienţilor din comunităţile rurale, asociaţiile naţionale de asistenţă medicală din principalele zone metropolitane etc. care în această zi îşi unesc forţele pentru a creşte gradul de conştientizare a bolii.

Conştientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite un diagnostic timpuriu, când boala este mult mai uşor de tratat și creşte mult şansa de supravieţuire”, subliniază medicul obstetrician Crina Ștefănescu, menționând că diagnosticul de cancer ovarian se face prin: ecografie abdominală sau transvaginală – folosirea de ultrasunete pentru a crea o imagine clară a ovarelor pe un monitor video, tomografie computerizată sau rezonanță magnetică nucleară, test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125, laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de țesut tumoral, biopsie – prelevarea unei probe de țesut tumoral pentru a depista existența celulelor canceroase.

 

Prevenţia este foarte importantă în această boală. Anual, cancerul ovarian este diagnosticat, la nivel global, la aproximativ un sfert de milion de femei. Toate femeile prezintă risc pentru a dezvolta cancer ovarian. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supravieţui timp de cinci ani, comparativ cu până la 89% din femeile cu cancer de sân.

Riscul de a dezvolta un astfel de cancer este mai redus la femeile care au născut şi alăptat, care au fost supuse unei intervenţii chirurgicale de extirpare a ovarelor şi trompelor uterine, care au luat timp de cel puţin cinci ani pilule contraceptive. Menţinerea unei greutăţi corporale normale poate reduce riscul de a face această boală.

Tratamentul cancerului ovarian depinde de dimensiunea tumorii, tipul acesteia sau alte caracteristici ale tumorii. Intervenția chirurgicală se face pentru îndepărtarea tumorii ovariene și a altor organe din jur (trompe uterine sau uter – dacă este cazul) și reprezintă primul pas obligatoriu al secvenței terapeutice. Chimioterapia și radioterapia sunt de asemenea folosite în tratamentul cancerului ovarian, pentru distrugerea celulelor canceroase. Ultimele cercetări au arătat că terapia țintită cu medicamente cu mecanisme de acțiune inovatoare poate oferi beneficii clinice pacientelor cu cancer ovarian.

 


Adaugati un comentariu


 

*