Cu note de 1 si 2, se viseaza asistente medicale urgentiste

28 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Mai mult de jumatate dintre cei peste 100 de candidati  care ravneau la ocuparea unuia dintre cele 13 posturi scoase la concurs de Spitalul Judetean Buzau au „picat” la proba scrisa.

 

Anual, scolile postliceale sanitare, asa-zisele „fabrici de asistenti medicali” scot sute de absolventi care, evident, se si cred in stare sa ofere servicii medicale pentru care sa primeasca salarii frumoase. Si, poate, si ceva atentii de la bolnavii care le-ar ajunge pe mana. Ca doar nu s-or duce la un cabinet medical din ambulatoriu, unde salariile nu s-au rotunjit ca in spitale, unde sindicatele au reusit sa forteze mana guvernelor si au obtinut cresteri substantiale, sau la un camin de batrani, unde pe langa salarii mici mai este nevoie si foarte multa munca, rabdare si pricepere, ca sa faci fata nevoilor varstnicilor… Si ce daca au intrat la scolile sanitare postliceale fara examenul de Bacalaureat? Ce importanta mai are ca au trecut prin scoala ca „gasca prin apa”? Au diplome de absolventi, asa ca se si cred indreptatiti sa fie angajati pe posturi cu responsabilitate maxima pentru vietile celor care ajung in spital. Doar nu sa scrie pe fruntea lor ca nu stiu nimic din ceea ce ar trebui sa stie un asistent medical, asa ca oamenii isi vor incredinta sanatatea si viata in mainile lor, cu toata increderea. Daca vor scapa, bine, daca nu, are cine sa dea socoteala; oamenii se indreapta, in general, impotriva doctorilor, daca sunt nemultumiti de felul cum au fost tratati sau, doamne fereste, daca vreo ruda de-a lor nu a scapat cu viata, in urma unei traume, a unei interventii de urgenta sau a unei boli grave.

 

Cu siguranta vor fi multi aceia care vor spune „dar stii ce grele au fost subiectele”? Sau „pai, examenul a fost aranjat, intra doar cine are pile!” Asa se spunea si pe vremea mea, dar stiu cu certitudine ca daca inveti, nicio „pila” din lume nu-ti poate lua stiinta si nu te impiedica sa iei un examen. Iar daca n-ai reusit sa treci de 17-20 de puncte din 100, adica ai obtinut nota 1,7 sau 2 ori 3, nu mai ai nicio scuza… Iar visul angajatorului de a avea personal medical cu inalta calificare pare tot mai greu de realizat.

Asa s-a intamplat si la examenul pentru ocuparea celor 12 posturi de asistent medical si infrmiera pentru sectia UPU-SMURD sau pentru postul de asistent medical principal la Serviciul de Medicina Legala, scoase la concurs de Spitalul Judetean de Urgenta Buzau. In urma probei scrise, nici jumatate dintre cei 114 candidati carora le-au fost admise dosarele, nu au reusit sa obtina punctaj de promovare in proba urmatoare, a interviului, pentru ca nu au stiut carte nici de nota 5,00.

Si tot multi au fost cei care s-au situat cu putin peste limita minima admisa, doar cativa reusind sa primeasca mai mult de 70 de puncte (adica nota 7,00).

 

Au fost insa si candidati care au obtinut punctaj maxim sau aproape de maxim, ceea ce dovedeste ca se poate, ca subiectele nu au fost de neabordat, iar cine a invatat, stie. Iar rezultatele afisate in urma examenului scris sunt concludete.

Asadar, pentru postul de asistent medical principal la SML Buzau, pe care s-au „luptat” sa-l ocupe 7 candidate cu experienta, doar doua au reusit sa obtina punctaj de promovare in proba interviului. Iuliana Elena Neacsu a obtinut 100 de puncte (maxim posibil), iar Silvia Ignatescu a trecut cu putin peste limita minima, lucrarea sa fiind notata cu 55,50 de puncte.

Doua dintre candidatele inscrise la concurs nu s-au mai prezentat, iar alti trei concurenti nu au reusit sa treaca de 45 de puncte, limita minim admisa fiind de 50 de puncte. Este greu de imaginat ca un asistent medical cu grad principal, adica unul care, teoretic, are experienta si a promovat treptele profesionale pana la maxim nu stie carte nici de 5,00 cand vorbim de medicina legala, unde salariile sunt cele mai mari din bransa si responsabilitatea ar trebui sa fie pe masura.

Cert este ca doar cele doua candidate promovate la proba scrisa vor sustine interviul in ziua de 2 octombrie, in urma caruia se va decide castigatorul concursului. Este insa putin probabil insa ca prima calificata sa mai poata fi depasita de cea de-a doua, pentru ca asta ar insemna ca cea care a luat 10,00 la proba scrisa sa ia mai putin de 5,00 la interviu, iar cealalta sa fie notata cu 10,00 la ultima proba a concursului..

 

Pentru cele 4 posturi de asistent medical principal la UPU-SMURD, unde au candidat  10 persoane, doar una a fost respinsa, din motiv de neprezentare, celelalte 9 fiind declarate admise. Punctajele obtinute nu sunt prea incurajatoare pentru cei mai multi dintre ei, dar au o sansa pe care si-o pot valorifica daca se concentreaza si demonstreaza ca stiu ce sa faca atunci cand pacientul le vine in urgenta, pentru a fi salvat.

Daca primul admis, Valentin Irinel Oprea, a fost notat cu 97 de puncte dupa corectarea lucrarii scrise, iar al doilea, Mirela Calin, a reusit sa obtina 86 de puncte si au sanse mari sa ocupe doua dintre posturile scoase la concurs, pentru celelalte doua posturi va fi o adevarata „batalie” intre urmatorii 7 clasati, care au avut intre 50 si 63 de puncte. Cel putin au demonstat ca, fiind asistenti medicali cu vechime, cu grad principal, nu sunt „pe langa” subiecte, in totalitate, iar ceea ce nu au stiut la teorie ar putea dovedi ca stiu sa aplice in practica… Cine stie?

Oricum, toti cei 9 candidati declarati admisi la proba scrisa vor sustine interviul pe data de 2 octombrie, cand clasamentul s-ar mai putea schimba.

 

In ceea ce priveste examenul pentru asistenti medicali debutanti la UPU-SMURD Buzau, unde pentru cele 6 posturi vacante au candidat 56 de concurenti, 27 vor intra la proba interviului, dupa ce au promovat proba scrisa. Nu au fost note exceptionale, doar Elena Putinica a reusit sa obtina 82 de puncte, iar alti trei candidati au avut intre 70 si 76 de puncte. Alti cinci candidati au obtinut peste 60 de puncte, alti 12 concurenti au avut peste 51 de puncte, iar sase dintre cei care au sustinut examenul au scapat „ca printre urechile acului” de eliminare, obtinand fix 50 de puncte.

Ca la fiecare examen de acest fel, au existat si destule note de 1, 2 sau 3 care au demonstrat, daca mai era nevoie, ca „fabricile de asistenti” functioneaza la fel ca si in anii anteriori, chiar daca in profesia lor vorbim despre „secunda care poate face diferenta intre viata si moarte.

Pentru posturile vacante de infirmiera debutanta la UPU SMURD, unde a fost cea mai mare concurenta, nu mai putin de 41 de concurenti (20,5 pe loc) incercand sa-si adjudece unul dintre cele doua locuri scoase la concurs de unitatea medicala, au trecut cu bine de proba scrisa 27 dintre acestia, cu punctaje cuprinse intre 52.00 si 86 de puncte, astfel ca adevarata „batalie” se va da la interviu, unde situatia se poate rasturna in orice clipa, nu mai putin de 6 concurenti avand intre 70,00 si 74,00 de puncte la scris.

Candidatii nemultumiti, de la toate cele trei sectiuni, pot depune contestatie pana in data de 28.09.2017 ora 11,00 la Serviciul Resurse Umane al Spitalului Judetean.

 


Categorii: Actual, Jobs, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*