Cum alegem ouale si carnea de miel, pentru a evita toxiinfectiile alimentare de Paste

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania desfasoara o campanie de informare referitoare la modalitatile de verificare a calitatii produselor alimentare care vor ajunge pe masa de Paste.

 

masa pasteIn aceste zile pietele, targurile, magazinele si chiar tarabele improvizate pe marginea drumului abunda de oferte de produse alimentare specifice Sarbatorilor Pascale care se apropie, la mare cautare fiind ouale, carnea de miel si cozonacii. De multe ori, multumiti ca au gasit respectivele produse la un pret ceva mai mic, clientii cumpara fara a mai fi atenti si la calitatea produselor iar acest fapt poate avea repercursiuni neplacute in zilele urmatoare, chiar cand intreaga familie este reunita in jurul mesi de Paste. nu de putine ori, sectile de urgenta ale spitalelor au fost luate cu asalt de persoane care au suferit toxinfectii alimentare pentru ca ouale rosii pe care le consumasera nu erau chiar foarte proaspete, sau friptura de miel provenea de la un animal sacrificat cu mai multe zile in urma, care apoi statuse expus ore in sir agatat intr-un carlig la marginea drumului, batut de soare si bazait de muste.

Pentru a evita astfel de situatii Asociatia pentru Protectia Consumatorilor reaminteste populatiei sa acorde mai multa atentie calitatii produselor pe care le cumpara in aceasta perioada, oferind si amanunte utile despre modul in care trebuie verificata aceasta calitate.

 

ouaAstfel in cazul oualor, reprezentantii APC spun ca acestea se vand in comert numai in cofraje de 6, 10, 15 si 30 de bucati, iar conform normelor legislative in vigoare, acestea trebuie sa aiba stantate pe coaja informatii referitoare la sistemul de crestere a pasarilor de la care provin, tara de origine, si judetul. Prima cifra din acest cod reprezinta intotdeauna sistemul de crestere de care au beneficiat pasarile de la care provin, cifra 0 reprezentand gainile crescute in sistem ecologic, cifra 1, pasarile crescute in aer liber, cifra 2, pasari crescute in hale in care se pot deplasa si cifra 3, pasari crescute in baterii imbunatatite. Inutil de precizat ca cele mai recomandate pentru consum sunt ouale provenite de la pasarile crescute in sistem ecologic, a caror serie inscriptionata pe coaja incepe cu cifra 0, dar si cele crescute in aer liber. Daca de la data ouatului au trecut noua zile, ouale sunt considerate extra proaspete, dupa 9 zile de la data ouatului pana la a 27 zi dupa data ouatului, ouale sunt considerate proaspete. Ouale proaspete au coaja mata, cu aspect poros, in timp ce ouale mai vechi au coaja lucioasa si neteda. Totodata, ouale cumparate trebuie sa fie intacte, sa nu aiva coaja ciobita sau crapata, pentru ca acestea prezinta riscul aparitiei unor probleme de sanatate.

 

mielIn ceea ce priveste carnea de miel, prospetimea acesteia se recunoaste in principal dupa aspect, culoare, consistenta si miros. Astfel o carne proaspata va avea suprafata acoperita cu o pelicula uscata, iar in sectiune, va fi lucioasa si slab umeda. La suprafata, culoarea carnii este roz, iar in sectiune rosie, ca si consistenta fiind ferma si elastica. Acest lucru se poate constata apasand bucata de carne cu degetul, iar daca aceasta este proaspata, urma de dget va disparea imediat. Grasimea unui miel proaspat sacrificat este alba si compacta iar tendoanele si articulatiile sunt lucioase, elastice si tari.

APC recomanda consumatorilor sa achizitioneze miei verificati de catre medicul veterinar,  cu o greutate a carcasei de peste 12 kilograme, intrucat mieii sub aceasta greutate au un continut ridicat de apa, ceea ce face ca prin operatiile de fierbere, prajire, frigere sa se diminueze cantitativ foarte mult.

 

masa_de_pastiO atentie sporita trebuie acordata si vopselei de oua, care trebuie sa corespunda calitativ scopului careia ii este destinata, iar substantele continute nu trebuie sa puna sanatatea in pericol.

In acest sens, APC Romania a facut un studiu pe eticheta a 10 tipuri de vopsea rosie pentru oua, achizitionate din supermarketuri in perioada 1 – 3 aprilie.

Au fost analizate vopselele Secom Onix Impex Onix, Dr. Oetker Carmin, Dr. Oetker – kit pentru Oua de Paste, Polyrom Impex vopsea solida si vopsea lichida, Alex & Comp vopsea solida si lichida, Alex & comp – lac pentru oua, Dr. Oetker Gallus si Gordena Impex – Imperial Multicolor, hartie pentru vopsit oua rosii. In urma analizelor s-a constatat ca 8 dintre aceste vopsele contin Azorubina, E122, un colorant rosu toxic, folosit in industria textila, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Poate produce reactii la persoanele care nu tolereaza aspirina, fiind un aditiv interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia. Totodata, 9 dintre cele 10 produse contin aditivi alimentari, exceptie facand Lacul pentru oua Alex & Comp. Majoritatea vopselurilor pentru oua contin aditivi alimentari.


Categorii: Actual, Asociatii

Adaugati un comentariu


 

*