Curs postuniversitar pentru medicii care doresc să aibă competență în vaccinologie

10 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Medicii de diferite specialități au posibilitatea să obțină competență în vaccinologie, urmând un curs postuniversitar organizat, în premieră în România, la UMF „Gr. T. Popa” din Iași.  

 

Ministerul Sănătăţii şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași organizează, în premieră, programul de pregătire tip atestat de studii complementare în vederea obţinerii competenţei de „vaccinologie”, anunță UMF Iași, printr-un comunicat.

Înscrierile se pot face la secretariatul Prorectoratului Studii Postuniversitare al UMF Iași, în perioada 1 – 29 septembrie 2023.

„Programul, desfășurat pe parcursul a 4 luni, este necesar atât pentru dezvoltarea în România a politicilor de prevenţie prin vaccinare pe tot parcursul vieții, cât și pentru creșterea disponibilității prin recomandarea, de către medicii de diverse specialităţi, a vaccinării şi compensarea costurilor vaccinurilor, cu scopul protecției persoanelor cu risc de a dezvolta infecții invazive, grave (bolnavi cronici, pacienți cu imunosupresie de diverse cauze, anterior inițierii unor tratamente, vârstnici etc.)”, explică prof. univ. dr. Doina Azoicăi, coordonatorul programului.

 

Echipa de lectori este formată din specialişti recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, precum prof. univ. dr. Cristian Apetrei (Division of Infectious Diseases, Department of Medicine,University of Pittsburgh, USA, DHC UMF Iași) sau prof. univ. dr. Doina Azoicăi (Epidemiologie, UMF Iași), fost președinte al Societății Române de Epidemiologie.

Programul este important pentru că, în afară de developarea incompetenței agresive și zgomotoase, pandemia a demonstrat fără nici o urma de îndoială cât de nocive pot fi consecințele antivaccinismului. S-a văzut în România valului 4, se va vedea în România viitorilor 20-30 de ani când, mai mult decât probabil, vor fi consecințe ale noii ezitări vaccinale constând din sechele paralitice (polio) sau demielinizari (rujeolă)”, subliniază prof. univ. dr. Cristian Apetrei.

 

Grupul ţintă este alcătuit din medici de diverse specialități medicale (alergologie şi imunologie, pediatrie, neonatologie, genetică, boli infecțioase, medicină internă, cardiologie, pneumologie, gastroenterologie, diabet şi boli de nutriție, geriatrie şi gerontologie, hematologie, nefrologie, neurologie pediatrică, oncologie, oncologie şi hematologie pediatrică, reumatologie), chirurgicale (chirurgie generală, chirurgie pediatrică, obstetrică-ginecologie, ORL), paraclinice (epidemiologie, igienă, microbiologie medicală, sănătate publică şi management), medicină de familie cu drept de liberă practică.

Programul de pregătire tip atestat de studii complementare în vederea obţinerii competenţei de „vaccinologie” se va desfășura în perioada 2 noiembrie 2023 – 30 ianuarie 2024, în zilele de marţi, joi şi vineri, în intervalul orar 15.00-19.00, timp de câte 12 ore/săptămână, în format hibrid (cursuri online prin intermediul Platformei e-Learning a UMF Iaşi,  în perioada 3.10 – 24.11.2023 şi activităţi practice on-site în perioada 28.11.2023- 30.01.2024.

 

Pregătirea se va desfăşoara în limita de minimum 10 şi maximum 30 cursanţi înscrişi, cu acordul titularului de curs şi al conducerii UMF Iaşi.

După finalizarea programului și promovarea examenului de studii complementare organizat de către Ministerul Sănătăţii, cu desfăşurare la nivel local, absolvenţii vor primi Atestatul de studii complementare eliberat de către Ministerul Sănătăţii şi recunoscut de către Colegiul Naţional al Medicilor din România, fiind totodată creditat cu ore EMC, corespunzător duratei de pregătire”, se precizează în comunicat.

Taxa de înscriere: 350 de euro sau echivalentul în lei.

Medicii de diverse specialităţi care vor finaliza programul de studii complementare vor avea posibilitatea să recomande (inclusiv vaccinarea în regim de compensare a vaccinurilor conform legislaţiei în curs de implementare) şi să realizeze activitatea de vaccinare ca urmare a competenţei.

 


Adaugati un comentariu


 

*