Curs practic de chirurgie intraoculară a glaucomului și cataractei

2 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Evenimentul științific, organizat de UMF „Victor Babeș”din Timișoara, în perioada 1-3 decembrie, beneficiază de lectori de talie internațională, iar cursanții vor exersa, în premieră, pe un simulator chirurgical de tip realitate virtuală.  

 

Prof.univ.dr. Mihnea Munteanu, șeful Disciplinei de Oftalmologie din cadrul UMF „Victor Babeș” din Timișoara, împreună cu prof. univ. dr. Horia Stanca de la UMF „Carol Davila” București, organizează, în perioada 1-3 decembrie, la Timișoara, un eveniment științific de talie internațională, la care au fost invitați chirurgi oftalmologi de renume în domeniul chirurgiei oftalmologice din Germaninia, Italia, Elveția și Egipt.

Cursul este organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara – Disciplina Oftalmologie, pe care o conduc. Avem suportul logistic al Centrului de Microchirurgie „Pius Brînzeu” din Timișoara și, sigur că da, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara. Scopul acestui curs este de a pune la dispoziția rezidenților și a specialiștilor noștri din toată țara, acest curs care are atât o parte practică, cât și una teoretică, noțiuni esențiale pentru bune dezvoltare a unui specialist oftalmolog. Se dorește a fi începutul unei serii de cursuri pe această temă, sperăm noi, de utilitate maximă, pentru a putea ajuta cât mai mulți pacienți”, a declarat prof. dr. Mihnea Munteanu, referitor la tematica și importanța evenimentului.

 

Cursanții au putut învăța atât din experiența și prezentările celor doi profesori români care au organizat cursul, dar și din cea a prof. univ. dr. Gabor Scharioth din Germania, a prof. univ. dr. Francesco Boscia din Italia, prof. univ. dr. Franz Fankhauser din Elveția și prof. univ. dr. Ashraf Armia din Egipt, care au adus în prim-plan cele mai noi tendințe în tratamentul chirurgical al glaucomului și metode moderne de sutură corneană în chirurgia oculară, în cadrul unor conferințe care au avut loc în cadrul evenimentului, cât și în partea practică a cursului. 

Profesorul Horia Stanca a precizat că acest curs reprezintă o premieră pentru România pentru că „este primul care pune la dispoziție 30 de pltforme chirurgicale de simulare pe ochi de porc, pentru participanți, precum și un simulator virtual de ultimă generație, astfel încât colegii noștri mai tineri să poată să-și pună în valoare și să exerseze abilitățile tehnice necesare chirurgiei pe care ei își doresc s-o practice”.

 

Potrivit organizatorilor, cursanții au putut exersa toate tehnicile prezentate, pe microscoape puse la dispozitie de Centrul de Laparoscopie si Microchirurgie „Pius Branzeu” din Timișoara. În premieră, au putut utiliza și un simulator chirurgical de tip VR (Eyesi Surgical simulator®), care a avut un impact deosebit asupra participanților, îndeosebi medici tineri (rezidenți și specialiști) care au urmărit cu interes toate secțiunile educative ale acestei manifestări.

Profesorii Mihnea Munteanu și Horia Stanca constituie o echipă sudată în mai bine de 10 ani în care au organizat numeroase manifestări științifice la Timișoara, iar pentru viitor își doresc să dezvoltya baza de . Felicitări și mult succes în promovarea școlii românești de medicină și a educației medicale de calitate”, transmiote conducerea universității.

 


Adaugati un comentariu


 

*