Dănuț Păle: „Agricultura nu are culoare politică”

2 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Medicul veterinar deputat buzoian consideră că decidenții politici trebuie să-și armonizeze poziția privind politica agricolă națională și să reprezinte la Bruxelles o singură voce, în discuțiile și negocierile cu Comisia Europeană.

 

Dănuț Păle

Joi, 29 octombrie 2020, s-a desfășurat cea de-a șaptea ediție a conferinței „Afaceri în agricultură”, de data aceasta în format online, organizată de Grupul de presă „Bursa”, în parteneriat cu mai multe instituții și companii.

Temele propuse anul acesta de organizatori au vizat subiecte precum: Planul de reziliență și recuperare și cum poate deveni acesta un sprijin pentru fermierii afectați de criza economică generată de pandemia Covid-19, Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și oportunitățile pe care le oferă pentru dezvoltarea agriculturii ecologice, Politica Agricolă Comună, măsurile necesare pentru combaterea sau reducerea efectelor schimbărilor climatice, digitalizarea și tehnologizarea agriculturii și metode de finanțare a agriculturii.

Din partea Parlamentului României, la eveniment a participat deputatul social democrat buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice.

Agricultura românească și sectoarele care își desfășoară activitatea sub umbrela acestui domeniu traversează o perioadă dicilă, o perioadă de secetă peste care s-a suprapus și această pandemie, fiind afectate atât recoltele cât și industria alimentară, fermierii, antreprenorii, toți cei ce activează în această parte a economiei. Conferința anuală, care aduce alături actori din toate zonele agriculturii și îi pune la aceeași masă a discuțiilor, sau în aceeași videoconferință în cazul de față, reprezintă astfel o excelentă oportunitate pentru ca cei ce se confruntă cu probleme să le expună, iar cei care au pârghiile necesare să încerce să vină cu soluții și să le rezolve”, a declarat medicul veterinar – deputat buzoian Dănuț Păle.

 

În ceea ce privește temele supuse dezbaterii, vicepreședintele Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților consideră că decidenții politici trebuie să-și armonizeze poziția privind politica agricolă națională și să comunice cu Comisia Europeană, la Bruxelles, pe o singură voce.

Am reiterat cât de important este ca decidenții din România să treacă peste diferențele politice, așa cum se întâmplă în Comisia de agricultură, și să reprezinte o singură voce unită pentru interesul național în cadrul negocierilor purtate la Bruxelles pe tema Cadrului Financiar Multianual și a Politicii Agricole Comune. Fără o comunicare și colaborare constantă, fără deschidere din partea tuturor, astfel încât să luăm cele mai bune măsuri legislative și să le punem corect în aplicare, nu putem avea rezultate. Fără să acordăm mai multă atenție nevoilor țării noastre în agricultură ajungem să exportăm nu doar materie primă, ci și subvenții. Trebuie să fim români, indiferent de culoarea politică”, subliniază Dănuț Păle.

Acesta consideră că, după mult timp, este un moment bun pentru ca România să își facă vocea auzită, în contextul Uniunii Europene, deoarece „în sfârșit avem acces și la COPA-COGECA, uniunea organizațiilor agricole care reprezintă și apără interesele fermierilor în Europa”.

La dezbateri au participat reprezentanți ai mediului de afaceri din domeniul agricol, ai sistemului bancar, ai executivului, dar și ai legislativului european.

 


Adaugati un comentariu


 

*