Un ambulanțier și o angajată a spitalului din Bârlad, arestați pentru trafic de influență
Ofițerii anticorupție susțin că aceștia pretindeau sume între 1.000 și 7.000 de euro pentru a facilita angajarea în cadrul structurilor medicale în care activau.
În timp ce întregul sistem medical se confruntă cu o situație fără precedent, iar cadrele medicale să străduiesc din greu pentru a face față pandemiei, doi angajați din sistem au avut cu totul alte preocupări în ultima perioadă, fiind ocupați cu traficul de influență și înșelăciunea. Cel puțin așa susțin procurorii și ofițerii anticorupție care anchetează cazul și se pare că probele prezentate în acest sens au fost suficient de elocvente pentru a convinge judecătorii să fie de acord cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
Este vorba de un ambulanțier de la stația din Bârlad a Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui și de o angajată a Spitalului Municipal de Urgență din aceeași localitate, care se aflau în vizorul ofițerilor anticorupție din Vaslui, de la sfârșitul anului trecut. Pe data de 6 decembrie 2019, pe adresa Serviciul Judeţean Anticorupţie a sosit o sesizare în legătură cu faptele comise de cei doi, încadrate la trafic de influență și înșelăciune.
Imediat după primirea acestei sesizări, ofițerii anticorupție au demarat cercetările de rigoare care s-au întins pe durata mai multor luni, până la finele lui octombrie anul acesta. În acest timp, au fost strânse suficiente dovezi, în baza cărora anchetatorii au obținut la sfârșitul săptămânii trecute patru mandate de percheziție la domiciliile celor doi, precum și la sediile unităților medicale la care aceștia lucrau.
Cu ocazia perchezițiilor au fost ridicate noi dovezi, iar în urma probatoriului administrat de anchetatori, procurorul de caz a dispus continuarea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celor doi.
Aceștia sunt acuzați că, în perioada 2019-2020, au pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 şi 7.000 de euro, pentru a le facilita angajarea în cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui sau la unităţi de învăţământ, în calitate de cadre medicale.
În cazul angajatei de la spitalul din Bârlad ar fi vorba de trei fapte de trafic de influență și cinci infracțiuni de înșelăciune, în timp ce în cazul ambulanțierului, anchetatorii au stabilit patru fapte de trafic de influență și tot atâtea, de înșelăciune.
După efectuarea perchezițiilor, cei doi suspecți au fost aduși la audieri, ulterior, procurorul dispunând reținerea acestora pentru o perioadă de 24 de ore.
Pe 31 octombrie, cei doi suspecți au fost prezentați instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar în urma analizei probelor administrate în dosar, judecătorii Tribunalului Vaslui au fost de acord cu această propunere, cei doi suspecți fiind cercetați în continuare în stare de arest.