Date îngrijorătoare, înglobate în cea mai recentă ediție a Atlasului Cancerului

26 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Se estimează că incidența afecțiunilor oncologice va crește cu 60% în următorii 20 de ani, iar principalii factori sunt înmulțirea și îmbătrânirea populației, dar și obiceiurile nesănătoase.

 

Săptămâna trecută, în cadrul summit-ului internaţional World Cancer Leaders, care a avut loc în Kazahstan, a fost lansată cea mai recentă ediție a Atlasului Cancerului,  realizat de Societatea Americană pentru Cancer, Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului şi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului. Atlasul oferă o imagine de ansamblu în ceea ce priveşte cancerul la nivel mondial, iar autorii noii ediții avertizează că numărul cazurilor de cancer la nivel mondial ar putea creşte cu 60% până în anul 2040, ca urmare a înmulţirii şi îmbătrânirii populaţiei, însă obiceiurile nesănătoase sunt cele care vor influența în cea mai mare măsură această creștere.

În prezent, cancerul este a doua cauză principală de deces înainte de vârsta de 70 de ani în 91 de ţări, iar specialiștii prezenți la summit au fost unanim de părere că prevenţia este şi ar trebui să fie în continuare prima linie de atac în abordarea provocărilor pe care le prezintă „epidemia globală de cancer”.

Autorii atlasului precizează că fumatul este principalul factor cauzator de deces prin cancer, care poate fi prevenit. În 2017, fumatul a provocat 2,3 milioane de decese la nivel mondial, reprezentând 24% dintre toate cazurile de deces cauzat de cancer.

 

În același timp, bolile infecţioase reprezintă 15% dintre toate cazurile noi de cancer la nivel mondial, însă proporţia variază, de la aproximativ 4% în multe ţări cu venituri ridicate până la peste 50% în mai multe state africane, slab dezvoltate.

Excesul de greutate şi obezitatea cresc riscul de dezvoltare a 13 tipuri de cancer şi au fost asociate cu 3,6% dintre cazurile noi de cancer la adulţi din întreaga lume în 2012. Numărul cazurilor de cancer asociate cu excesul de greutate și obezitatea, dieta nesănătoasă şi sedentarismul se estimează că va creşte în majoritatea zonelor lumii, se arată în atlas.

Consumul de alcool este asociat cu 4,2% la sută dintre decesele din cauza cancerului la nivel mondial, cu diferenţe semnificative de la o ţară la alta.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femeile din aproape toate statele, prezent în aproape 1 din 4 cazuri noi de cancer în rândul acestora. În ceea ce priveşte tumorile cervicale, în cazul în care tendinţele actuale continuă, vor exista aproximativ 44 de milioane de cazuri de cancer de col uterin la nivel mondial în următoarea jumătate de secol.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*