De azi se măresc salariile medicilor și asistenților medicali

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reiterat faptul că veniturile vor crește direct la nivelul grilei pentru 2022. Conducerile spitalelor au rămas, însă, cu salarii sub nivelul celor ale medicilor…

 

Lia Olguta Vasilescu – ministrul Muncii

De astăzi intră în vigoare majorările salariale promise medicilor și asistenților medicali, aceasta fiind una din principalele măsuri prin care autoritățile speră să stopeze sau, cel puțin, să diminueze exodul personalului medical către clinicile din străinatate.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a reamintit, aseară, că salariile tuturor medicilor şi asistentelor vor urca pe grila din 2022, iar un medic primar va ajunge cu salariul de la 4.000 de lei la 15.000 de lei.

Este vorba de absolut toţi medicii şi toate asistentele care urcă pe grila din 2022 direct, începând de joi, 1 martie. Pot să vă spun că un medic primar, de exemplu, de la 4.000 ajunge la 15.000 de lei, la care se adaugă în mod evident vechimea şi celelalte sporuri de care beneficiază. În sistemul de sănătate, salariile chiar vor fi foarte mari şi ne-am bucurat să constatăm că încă de anul trecut s-a redus exodul medicilor cu 40%, doar pe promisiunea că vor creşte salariile” a declarat aceasta.

 

Conform Legii salarizării, începând cu luna aceasta, salariul de bază al unui medic primar din unităţi clinice va creşte la 12.500 de lei, de la 5.638 de lei în ianuarie, al unui medic primar de la serviciul de Ambulanţă, și UPU va ajunge 13.338 de lei, de la 6.010 lei, iar al unui medic primar de medicină legală, la 16.250 lei, de la 9.481 de lei.

Un medic rezident anul I, în unităţi clinice, va avea un salariu de bază de 5.700 lei, faţă de 2.631 de lei, iar un farmacist va primi 4.475 de lei, faţă de 3.250 de lei.

Un asistent medical principal, cu studii superioare, va primi, începând din martie, un salariu de bază de 4.345 lei, față 3.450 de lei cât a primit în ianuarie, în unităţi clinice, iar la serviciul de Ambulanţă, UPU salariul va fi de 4.636 de lei, față de 3.456 de lei în ianuarie, în timp ce un asistent debutant va avea un salariu de bază de 3.950 de lei, față de 2.130 de lei în ianuarie, respectiv de 4.215 lei, față de 2.090 de lei în ianuarie.

În cazul unui asistent medical principal cu studii postliceale, salariul de bază va fi de 3.900 de lei majorat de la 2.856 de lei, în unităţi clinice, şi de 4.161 de lei față de  2.970 de lei, la UPU și Ambulanță.

 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara pe 8 februarie, că salariile medicilor nu vor scădea, ci vor creşte, ajungând chiar la peste 4.000 de euro brut pentru medicii legişti. Pitea a recunoscut însă că 3% din angajaţii din subordinea ministerului au probleme, „dar nu probleme mari”, astfel că salariile consilierilor din ministerul Sănătăţii vor scădea cu aproximativ 23%, iar ajustări vor fi şi pentru funcţiile de conducere din minister, astfel încât un director de la Sănătate, de exemplu, să aibă acelaşi salariu ca un director din alt minister. „Salarii mai mici față de salariile initiale există, dar sunt niste ajustări care sunt obligatorii să fie făcute, pentru că legea salarizarii este o lege unitară. Bineînțeles că sistemul medical este un pic mai aparte și atunci am făcut niște propuneri pentru a opera și noi anumite ajustari de care Executivul va tine cont. Este vorba despre cei care lucrează în laboratoare – chimiști, biochimiști, farmaciști. Ei beneficiază de creșteri, dar până în 24%, ceea ce nu le aduce un plus. Nivelul salariilor farmaciștilor a fost echivalat în 2016 cu cel al unui medic primar. De acolo pornim și acolo ne gândim să ajungem”, spunea Sorina Pintea, menționând că de creșteri importante au beneficiat și cei din DSP-uri, anterior, dar acceptând că în cazul managerilor unităților medicale este necesară o corecție, pentru că salariile lor vor fi, după 1 martie, mai mici decât cele ale medicilor.

De altfel, aceste „inechități” au fost subliniate și de acești profesioniști, ca și de sindicate, care amenință cu proteste în cazul în care nu se vor face corecțiile care vor înlătura „discrimnările” apărute.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Papp Etelka spune:

    Cine obliga pe medicii de familie sa dea acest salariu? sunt asistenta medicala principala cu vechime de 35 ani si primesc un salariu rusinos de 1125 lei

Adaugati un comentariu


 

*