De ce refuza doctorul Copca controlul expertilor internationali?

5 decembrie 2016 | 0 comentarii |

UPDATE 10.30: In aceasta dimineata, managerul Narcis Copca s-a prezentat la DIICOT pentru a da declaratii in cazul plangerii penale pe care a depus-o impotriva ministrului Vlad Voiculescu, declarand la intrarea in institutie ca expertii straini solicitati pentru auditul de la spitalul pe care il conduce sunt reprezentanti ai organizatiei care preia plamanii prelevati din Romania pentru a-i transplanta in strainatate,  referindu-se la organizatia Eurotransplant. „Va trebui sa ne lamurim privind plecarea organelor donate din Romania in strainatate prin intermediul unei organizatii, care de fapt era chemata, atentie, sa faca un audit neoficial la spitalul Sfanta Maria, pentru a alege dintre doua centre aflate in competitie si care doresc acreditarea de transplant pulmonar, in datele de 8 si 9. Noi suntem acreditati, nu suntem in competitie sau in conflict cu nicio alta clinica. Acest audit neoficial era facut dupa zicala lupul pazeste oile, pentru ca aceasta entitate este cea care a preluat organele din Romania”, a declarat acesta.

 

Prin intermediul unei case de avocatura, managerul Spitalului Sfanta Maria le-a trimis acestora o notificare prin care ii instiinteaza ca nu sunt bineveniti sa auditeze conditiile in care unitatea medicala poate face  transplant pulmonar.

 

Dr. Narcis Copca

Dr. Narcis Copca

Scandalul privind efectuarea transplantului pulmonar la Spitalul Sfanta Maria din Capitala pare departe de a se stinge. Desi ministrul Vlad Voiculescu anunta ca s-a ajuns la un acord cu Primaria Capitalei in privinta unor verificari ale Corpului de control al Ministerului Sanatatii la unitatea medicala, dupa care se va face un audit cu o echipa de experti internationali, acest audit este inca incert, medicul Narcis Copca, managerul spitalului, opunanadu-se controlului. Acesta le-a trimis chiar o notificare expertilor europeni, prin care ii anunta ca nu sunt bineveniti la spitalul Sfanta Maria, in cazul in care vor accepta sa faca parte din comisia anuntata de Vlad Voiculescu.

Auditul este programat pentru datele de 8-9 decembrie, dupa verificarile Corpului de control, insa la scurt timp dupa ce ministrul Sanatatii a anuntat acest lucru, managerul de la Sfanta Maria a apelat la serviciile unei case de avocatura, prin intermediul careia a transmis notificarea expertilor europeni, avertizandu-i chiar pe acestia ca vor face obiectul unor investigatii oficiale, in cazul in care vor veni in Romania pentru a inspecta spitalul.

 

spitalul sfanta mariaDocumentul oficial a fost prezentat de Realitatea TV, fiind datat la 1 decembrie si referindu-se la verificarile privind centrul de transplant pulmonar de la spitalul Sfanta Maria, care a primit acreditare pentru acest fel de transplant in luna mai, insa activitatea a fost blocata de Ministerul Sanatatii, pe motiv ca nu sunt indeplinite toate conditiile necesare.

Expertii europeni carora li s-a trimis notificarea sunt avertizati, fatis, ca nu sunt bineveniti sa faca un audit oficial sau neoficial la spitalul Sfanta Maria, iar acordul acestora de a participa la controlul solicitat de autoritati va fi considerat o lipsa de respect fata de medicii spitalului si o dovada a lipsei intentiei privind o colaborare onesta. Totodata, acordul expertilor straini este catalogat de doctorul Copca drept un amestec deliberat in politicile nationale de sanatate. Acestora li se pune in vedere ca centrul de transplant pulmonar a fost acreditat de Agentia Nationala de Transplant, iar participarea la audit ar constitui si o desconsiderare a competentei membrilor acesteia.

 

operatie sfa mariaMai mult de atat, expertii europeni sunt avertizati ca implicarea lor in audit atrage riscul de a face obiectul unei anchete oficiale, avertisment intarit si prin faptul ca notificarea este trimisa prin intermediul unei case de avocatura.

Nu se pomeneste insa nimic despre neregulile depistate pana acum de Inspectia Sanitara, care a concluzionat ca centrul acreditat de la spitalul Sfanta Maria nu poate desfasura activitatea de transplant pulmonar in conditiile actuale, asa ca apare intrebarea firesca: de ce refuza doctorul Copca controlul expertilor internationali, daca nu are nimic de ascuns si spitalul indeplineste toate conditiile? 

Ministerul Sanatatii nu a comentat atitudinea si acuzatiile managerului spitalului Sfanta Maria, dar a anuntat ca zilele acestea vor avea loc verificarile Corpului de control, ca urmare a acordului incheiat intre Ministerul Sanatatii si Primaria Capitalei, care are in administrare acest spital. Ramane de vazut daca expertii europeni se vor lasa intimidati de avertismentul conducerii unitatii medicale sau vor da curs solicitarii venite din partea autoritatilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*