De Ziua Mondială a Sindromului Down, poartă șosete desperecheate și Ajută un Campion

21 martie 2023 | 0 comentarii |

Este Ziua Mondială a Sindromului Down, o boală genetică cromozomială, provocarea din 2023 a Special Olympics România este #FiiSocksy, poartă șosete desperecheate și Ajută un Campion să ajungă la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Berlin!

 

De Ziua Internațională a Sindromului Down (marți, 21 martie), Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că sindromul apare la fiecare 1000 de cazuri în întreaga lume. Studiile au demonstrat că, dacă o mamă naște un copil cu Sindrom Down, șansele ca al doilea copil să aibă aceeași afecțiune sunt sub 1% la următoarea sarcină.

O zi mondială ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare a problemelor pe care le întâmpină pacienții cu Sindrom Down este extrem de utilă, pentru că, „în felul acesta atragem atenția asupra abilităților extraordinare pe care acești oameni le au. Ei pot fi niște prieteni adevărați, pot fi, poate, viitorii noștri colegi sau colegii de școală ai copiilor noștri. Sunt niște tineri care zi de zi luptă să arate oamenilor cât sunt de valoroși și câte lucruri pot face”, explică Emilia Ispas, Director de Programe la Special Olympics România. 

#FiiSocksy, poartă șosete desperecheate și Ajută un Campion să ajungă la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Berlin! – este provocarea pentru 2023 a Special Olympics România. De ce șosete desperecheate? La microscop, cromozomii arată ca niște șosete colorate! Iar unii dintre noi au o „șosetă” în plus, așa cum este cazul celor cu Sindrom Down.

 

Emilia Ispas

Pentru a sărbători abilitățile și potențialul persoanelor cu Sindrom Down, Special Olympics România invită oamenii să posteze, începând de marți, 21 martie, fotografii cu șosete desperecheate cât mai colorate pe conturile de social media cu hashtag-urile #FiiSocksy, #sindromdown și #specialolympicsromania și să DONEZE orice sumă care începe cu 21 de lei (https://bit.ly/3JolsdB) pentru a TRIMITE UN CAMPION la Jocurile Mondiale.

În 2023 ne dorim să trimitem la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Berlin 33 de sportivi care să concureze la 9 discipline sportive: tenis de masă unificat, tenis de câmp unificat, baschet unificat, bocce, înot, role, gimnastică, judo şi atletism. De aceea, vă invităm pe toți să sprijiniti campionii care reprezintă România la Berlin și să fiți parte din bucuria lor de a participa la o competiție internațională, de a fi aplaudați și de a străluci pe podium datorită abilităților lor extraordinare!” , a mai spus Emilia Ispas.

 

Special Olympics România derulează și o campanie de conștientizare a Sindromului Down în școlile partenere ale programului Școala Generației Unificate. Se vor alătura campaniei 90 de școli de masă din 18 județe ai căror elevi vor purta în zilele de 21 și 22 martie șosete desperecheate.

O parte dintre Sportivii Special Olympics (IQ < 70) se nasc cu Sindromul Down, ceea ce înseamnă că efortul lor de a face sport este cu atât mai mare cu cât ei prind mai greu mișcările și indicațiile antrenorilor.

Și-au anunțat participarea în campanie mai mulți parteneri care și-au încurajat angajații să fie #Socksy: Ambasada SUA în România, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), HERVIS SPORTS and Fashion, Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, U-BT Cluj Napoca, Districtul Lions 124 România, Kantar, Yves Rocher, Romanian Diversity Chamber of Commerce, Kayak Champions, Fundația Motivation România, Editura Act și Politon, Institutul de Psihologie și Psihoterapie Adleriană (IPPA), care transmit mai departe îndemnul: „Fii următorul motiv de bucurie pentru BRAVI! Invită-i și pe alții să se alăture demersului de a premia un campion!

 

* Sindromul Down este o condiție genetică determinată de prezența în organism a unui cromozom suplimentar. Această condiție influențează modul în care se dezvoltă și funcționează corpul. Persoanele cu SD au trăsături fizionomice aparte, un coeficient de inteligență scăzut și riscul de a dezvolta și alte probleme de sănătate. Sindromul Down nu este vindecabil, iar severitatea acestei afecțiuni diferă de la caz la caz, putând fi ușoară, moderată sau severă.

Persoanele cu SD își pot dezvolta însă diferite abilități, precum răbdarea, meticulozitatea, determinarea.

Persoanele cu SD sunt oameni ca toți oamenii, au calități și defecte, dar sunt minunați, afectuoși, cu personalități complexe și aduc bucurie în viețile celor din jur.

 

 


Categorii: Actual, Eveniment, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*