Demisia ministrului Sanatatii, ceruta in plenul Senatului

Patriciu Achimas Cadariu a fost invitat, ieri, sa participe la Ora Ministrului, dar a fost nevoit sa astepte o ora si jumatate, pentru ca senatorii nu au venit la sedinta la ora fixata.

 

Achimas-CadariuDupa ce a solicitat fara succes demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Pitesti, intrucat cazul unui copil cu sindrom hemolitic uremic nu fusese raportat imediat, ieri a venit randul ministrului Sanatatii sa raspunda unei cereri similare, adresate in plenul Senatului de senatorul Serban Nicolae. Raspunsul oferit de Cadariu a fost similar cu cel primit de el din partea managerului spitalului pitestean, acesta precizand ca acuzele referitoare la gestionarea crizei in cazul imbolnavirilor provocate de bacteria E-coli sunt nefondate si ca s-au urmat toti pasii firesti care s-ar fi urmat in orice tara europeana. In plus, ministrului i se reproseaza ca a ascuns faptul ca analizele recoltate de la angajati arata ca sapte dintre ei sunt purtatori ai bacteriei E.coli, iar trei chiar cu ambele gene (vtx 1 și vtx2), verotoxina care provoca aparitia SHU, toxina care i-a imbolnavit pe bebelusi. Rezultatele au fost gata in urma cu cinci zile, dar autoritatile au tinut totul ascuns pana ieri, cand buletinul de laborator a ajuns in presa, pe surse.

Ministrul Sanatatii a dat curs unei invitatii de a participa, marti, in Senat la Ora Ministrului, tema principala constituind-o salarizarea in sistemul medical, in contextul in care sindicalistii din sanatate au solicitat acordarea majorarii salariale de 25 la suta, promisa in cursul anului trecut, iar medicii ameninta cu proteste. Interesul sporit” al senatorilor pentru acest subiect s-a vazut inca de la ora inceperii sedintei, cand in sala nu erau decat 44 de parlamentari. A fost nevoie de inca o ora si jumatate pentru ca ceilalti alesi sa catadicseasca sa se prezinte in sala, iar sedinta sa poata incepe.

 

In aprilie 2015, unitatea de la Floreasca era inaugurata cu mare fast

In aprilie 2015, unitatea de la Floreasca era inaugurata cu mare fast

Ministrul le-a vorbit senatorilor depre necesitatea operarii unei noi majorari salariale pentru prsonalul medical si despre riscul ca actuala criza de personal din sistem sa se acutizeze in perioada urmatoare, daca aceasta majorare promisa pe vremea guvernarii Ponta nu se va face.

Au fost abordate apoi si alte probleme care tin de domeniul Sanatatii, cum ar fi cea a Sectiei de Arsi de la Floreasca, inaugurata in urma cu un an si ramasa inchisa pana in prezent din cauza lipsei de personal. Cadariu a precizat ca au existat si cateva probleme tehnice care au fost totusi usor de remediat, insa principala problema este lipsa cadrelor specializate dispuse sa lucreze in sectia respectiva. Acesta a reamintit ca specialistii care initial s-au aratat dispusi sa lucreze aici au renuntat pe parcurs, din cauza disproportiei dintre volumul mare de munca si veniturile salariale prea mici. Solutia pe care am gasit-o este aceasta, ca intr-un proiect cu Ambasada Frantei sa scolarizam specialistii care au fost, in final, angajati dupa patru concursuri organizate in mod repetat de conducerea spitalului. Primii trei au si plecat in Franta si, intre timp, se finalizeaza si montarea acelui aparat de oxigen, astfel incat blocul operator sa functioneze. La intoarcerea colegilor din Franta, primele doua saloane urmeaza sa fie date in functiune, urmand ca, treptat, pe masura ce colegii ceilalti termina formarea in Franta, sa deschidem urmatoarele doua, pentru ca in final toate 6 sa fie functionale”, a precizat ministrul.

 

Serban Nicolae

Serban Nicolae

Inevitabil, nu putea lipsi din discutie subiectul legat de valul de infectii provocat de bacteria E-coli, capitol la care ministrul a fost admonestet de senatorul Serban Nicolae, care i-a si cerut demisia. „Respectuos, va rog sa luati in calcul demisia dumneavastra din functia de ministru, considerand ca aceasta este un gest de responsabilitate si de normalitate. Nu este nimic rusinos in ceea ce va propun si nu este nimic degradant in a va asuma responsabilitatea unor situatii grave carora nu le-ati facut fata. Cu tot respectul va spun acest lucru si cu toata durerea, ca suntem in situatia in care o criza care a determinat moartea unor copii nu a fost tratata ca o criza, ci ca un eveniment de presa. Si atunci v-as ruga sa alegeti intre demnitate si orgoliu si sa alegeti demnitatea, considerand ca aceasta include si responsabilitate”, a fost solicitarea facuta de Serban Nicolae de la tribuna Senatului.

In replica, ministrul Cadariu i-a raspuns ca tot ceeea ce isi asuma in acest caz sunt unele probleme de comunicare, iar acesta nu este un motiv suficient de serios pentru vorbi de demisie.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (8)

 1. Oana Schiller spune:

  Nu-s obligati sa vina zilnic la serviciu?! Doar cand le place subiectul?

 2. Petru Alecs spune:

  Indiferent cine va veni degeaba va veni, ca nu va schimba nimic

 3. Popovici Diana spune:

  Este trist daca-l dau afara din acest motiv!
  Dar…protestul nostru va fi mai aprig decat ne-am propus…chiar nu se gandesc ca cea mai mica scanteie, in acest moment, vis a vis de medici, declanseaza jihadul?
  Chiar nu-si dau seama ca nu mai toleram nimic si suntem cu cutitul la gat?
  Nu-si dau seama… ghinion, se intampla si la case mai mari!…dar nu-i bine sa starnesti medicii care prin educatie si juramant tot au tacut!…pana acum!!!

 4. Elena Copaciu spune:

  Dupa ce ca a asteptat in sala goala! Asta denota si interesul lor pentru sanatatea românilor!

 5. Maria Toma spune:

  Nici parlamentarii nu trebuie luati in serios cata vreme se comporta asa cu un ministru invitat.

 6. Smarandita Dudi spune:

  Ii cer demisia pt ca ar putea sa ne sustina! Porci

 7. Dragos Slavescu spune:

  Din bine in mai bine! Totul e de vis! 🙁

 8. Popoviciu Diana spune:

  Senatorul cu pricina…nu este cel mai bun exemplu!
  ca in expresia:”vorbesti de funie in casa spanzuratului”!!!

Adaugati un comentariu


 

*