Dependenta de Facebook si jocuri pe calculator, vindecata cu povestile lui Creanga
Specialistii Institutului de Psihiatrie Socola vor pune in practica aceasta terapie inedita pentru a-i ajuta pe tinerii care apeleaza la sprijinul lor sa uite de Facebook, calculator, tablete sau smartphone.
Specialistii din cadrul Institutului de Psihiatrie de la Socola au constatat, cu ingrijorare, ca in ultimii ani, numarul pacientilor care li se adreseaza dupa ce au ajuns dependenti de calculator, telefoane inteligente sau tablete este tot mai mare. Gasirea unor terapii potrivite pentru a-i ajuta sa scape de aceasta dependenta constituie o provocare pentru medici, intrucat acestia nu au mai avut de-a face cu o astfel de patologie.
Dr. Andreea Szalontay, sef Sectie VI Acuti din cadrul unitatii medicale, spune ca din cauza utilizarii excesive a calculatorului, copilaria si adolescenta au ajuns sa fie lipsite de multe experiente considerate a fi esentiale in evolutia si dezvoltarea unui tanar, iar acest fapt determina o mai slaba dezvoltare a abilitatilor de viata, iar in unele cazuri, chiar inadaptabilitatea la cotidian. Aceasta a precizat ca anul trecut, aproape 7.000 de copii si adolescenti au ajuns la Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantila din sectia pe care o coordoneaza, pentru a fi tratati de specialisti. Jumatate dintre ei prezentau diverse tulburari emotionale si comportamentale datorate dependentelor de calculator, jocurilor video, retelelor de socializare sau alte gadgeturi. In astfel de cazuri au fost constatate stari de anxietate, depresie, izolare, comportament agresiv fata de cei apropiati, probleme de adaptare si socializare, scaderea capacitatii de concentrare, tulburari alimentare si ale somnului.
In aceste conditii, a devenit o provocare pentru medicii institutului sa ii determine pe copii sa petreaca mai putin timp in fata monitoarelor, televizoarelor, jocurilor virtuale si in retelele de socializare. Astfel s-a nascut ideea unui proiect inedit, care propune o terapie originala, bazata pe povestile si persoanjele lui Ion Creanga. Se va pune un accent special pe Amintirile din copilarie, care scot foarte bine in evidenta frumuseta si farmecul „copilariei adevarate”, de care multi dintre copiii din ziua de astazi nu au parte, din cauza dependentiei de calculator si tablete sau smartphone-uri.
In curtea spitalului de la Socola se afla un imobil denumit „Casa Creanga”, aici urmand a fi infiintat un Centru de Cercetare Moderna in Psihiatrie, in cadrul careia va fi experimentata originala terapie gandita de specialisti.
Depsre acest proiect, dr. Andreea Szalontay spune ca este unul ambitios, care se va dovedi in mod sigur eficient. „Este frumos sa invatam sa vorbim unii cu altii, sa ascultam o poveste, sa ne reantrenam imaginatia, pentru ca am uitat sa o folosim. E frumos sa traim intr-o lume a concretului, a prezentului, a comunicarii dintre noi si nu a comunicarii cu unele creaturi sau asa-zisi prieteni care nu exista in realitate, pe care ii cream noi, pe care ii facem noi sa faca ce vrem noi. Nu am uitat sa comunicam, dar comunicam altfel. Nu spun ca nu e utila aceasta comunicare sau tehnologia pe care o folosim cu totii, dar trebuie sa o folosim intr-un mod inteligent, rational. Copilul inca nu are ratiunea concretului, a modului in care sa foloseasca o astfel de tehnologie. Si aici intervine parintele. Daca este depasit de situatie, poate interveni si specialistul. Asta inseamna ca noi vrem sa oferim consiliere si suport atat parintelui, familiei, dar mai ales, copilului, pentru a-si retrai realul, concretul si copilaria intr-un mod frumos” a declarat medicul specialist de la Socola.