Dezbatere cu scantei pe tema implementarii cardului de sanatate

16 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Zeci de persoane au sustinut cu vehementa ca respectivul instrument emite radiatii sau permite localizarea, in orice moment, a bneficiarilor, calificand cardul drept „unealta diavolului”.

 

cardAstazi, Ministerul Sanatatii (MS) a organizat, la Institutul National de Sanatate Publica (INSP), o noua dezbatere pe tema implementarii cardului de sanatate. Evenimentul s-a bucurat de o numeroasa participare, pe langa reprezentantii MS si ai CNAS, ai medicilor de familie si ai asociatiilor de pacienti, in sala fiind prezenti si reprezentantii unor asociatii religioase precum si oameni simpli care dezavueaza ideea implementarii cardului.

Dezbaterea a iesit putin din tiparele evenimentelor similare organizate de minister, in sensul ca de aceasta data s-a vociferat intens din sala, s-a aplaudat si s-a huidutit, la un moment dat fiind chiar ceruta demisia presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, pe motiv ca refuza sa renunte la implementarea cardului de sanatate, desi acest lucru este cerut cu insistenta de mai bine de patru ani de catre aproape un milion de oameni. Cei mai vocali s-au dovedit a fi reprezentantii asociatiilor religioase si cei autointitulati „preacredinciosi”, care au pledat cu argumente halucinante impotriva cardului de sanatate, pe care il considera cu toti o lucratura diavoleasca.

 

Preot Mihai Andrei AldeaFiind vorba de o dezbatere publica, fiecare dintre cei inscrisi la cavant a fost lasat sa isi expuna punctul de vedere, acompaniat, dupa caz, de aplauze sau de vociferari dezaprobatoare. Astfel, unul dintre vorbitori a invocat faptul ca prin intermediul cardului de sanatate, posesorii vor putea fi urmariti permanent si localizati in orice moment, in timp ce altul a sustinul ca respectivul instrument emite radiatii care il pot imbolnavi sau chiar ucide pe posesor.

Un alt oponent al utilizarii cardului a precizat chiar ca respectiva denumire reprezinta o anagrama a cuvantului „drac”, dovada clara ca este vorba de un lucru necurat. „Cum pot fi eu de acord sa umblu cu dracul in buzunar dupa mine?” – s-a intrebat retoric vorbitorul, aplaudat frenetic de ceilalti sustinatori.

Ceva mai coerent a fost preotul Mihai Andrei Aldea de la manastirea Paltin Petru Voda – judetul Neamt, care a sustinut ca peste un milion oameni refuza cardul, unii din motive de constiinta religioasa, altii pentru ca au dreptul sa refuze procesarea datelor personale. Preotul a cerut autoritatilor gasirea unei alternative pentru aceste persoane care refuza cardul, pentru ca cei un milion de oameni sa nu fie „condamnati la executie”.

Patriarhia Romana, mai concilianta, a aratat ca nu se opune introducerii cardului de sanatate, dar sustine gasirea unei alternative pentru aceia care din anumite ratiuni refuza acest document.

 

Vasile Ciurchea - presedinte CNAS

Vasile Ciurchea – presedinte CNAS

Incercarile reprezentantilor CNAS si ai Ministerului Sanatatii de a explica ce reprezinta de fapt cardul nartional de sanatate si ca acesta nu contine date ce pot fi modificate, astfel incat posesorilor sa li se fure organele sau sa li se modifice identitatea, au fost intampinate cu vociferari dezaprobatoare, asistenta nefiind dispusa sa asculte niciun fel de argument.

Pentru ca a insistat sa dea explicatii, presedintelui CNAS i s-a solicitat din sala, la un moment dat, demisia, el fiind considerat principalul vinovat ca de patru ani autoritatile nu vor sa renunte la implementarea cardului de sanatate. „Nu suntem impotriva acestor opinii, respectăm credinta, respectam absolut tot ce doreste pacientul, dar cardul, la noi sau in alte sisteme de asigurare, pentru ca toate sistemele de asigurare au card, nu face altceva decat să puna ordine in acordarea serviciilor si in eficientizarea banilor”, a explicat Ciurchea, promitand ca dupa ce se va lamuri cate persoane refuza acest document, se va lua decizia ca acestea sa primeasca adeverinte, ca si pana acum, pentru a nu fi private de dreptul la serviciile de sanatate.

 

Dr. Sandra Alexiu

Dr. Sandra Alexiu

Abia spre final, discutia a capatat accente serioase, atunci cand le-a venit randul la cuvant reprezentantilor medicilor de familie si celor ai asociatiilor care reprezinta interesele pacientilor.  Acestia au declarat ca sunt de acord cu implementarea cardului, facand insa unele precizari pe aceasta tema.

In acest context, vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, dr. Sandra Alexiu, a declarat ca implementarea cardului este un lucru bun, dar a sustinut ca distribuirea acestora nu trebuie pusa in seama medicilor de familie. „Bineinteles ca suntem de acord cu cardul. Am spus de la bun inceput ca suntem de acord cu informatizarea si intelegem motivele pentru care a fost introdus. Legea prevede ca exista alternativa la card. Pacientii se duc la medic si cu card si in lipsa cardului, pentru ca stim bine ca multi nu l-au primit. Noi ii primim si cu si fara card, oamenii au nevoie de asistenta medicala. Noua, insa, nu ne permite legea sa le luam si sa le dam. Legea spune foarte clar: cardul nu face slalom pe unde declara oricine. Legea nu imi permite sa iau cardul de la Casa de Asigurari de Sanatate pe baza unui proces-verbal si apoi sa il dau pacientului”, a declarat medicul Sandra Alexiu.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Cezar Irimia, presedintele Aliantei Nationale a Pacientilor Cronici din Romania a precizat la randul sau ca este de acord cu introducerea cardului de sanatate, dar cu anumite conditii.

„Cardul de sanatate ar trebui sa reprezinte doar calitatea de asigurat si pentru a face ordine in sistem. Acei bani, putini, care sunt in sistem, sa nu se sifoneze prin diferite gauri negre asa cum s-a facut pana acum. Calitatea de asigurat sa fie stipulata acolo, iar serviciile sa fie foarte bine contorizate. Toate lucrurile sa fie foarte bine contorizate”, a aratat Cezar Irimia.

Intalnirea organizata astazi de Ministerul Sanatatii pe tema proiectului privind modificarea HG nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate s-a incheiat cu promisiunea autoritatilor ca vor gasi solutii si alternative la problemele ridicate de interlocutori, unii dintre ei propunand chiar retragerea proiectului de lege pana la gasirea unor solutii alternative.

 

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*