Doi bărbați din Iași, în stare gravă la ATI după ce au fost înțepați de țânțari
Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi, a anunţat că cei doi pacienți, cu vârste de 55, respectiv 75 de ani, au fost confirmați cu meningoencefalită cu virus West Nile și sunt în stare gravă, la Terpaie Intensivă.
Doi pacienţi diagnosticaţi cu virus West Nile (transmis de țânțari) sunt internaţi în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi, a anunțat managerul unității medicale, dr. Florin Roșu. Este vorba despre doi bărbaţi, în vârstă de 55, respectiv 75 ani, care au fost „confirmați cu meningoencefalită cu virus West Nile”, iar „în momentul de faţă sunt internaţi în cadrul Compartimentului de Terapie Intensivă. Ambii pacienţi au comorbidităţi importante, starea generală fiind gravă. Prognosticul este rezervat”, a declarat dr. Florin Roşu.
Medicul îndeamnă persoanele cu febră să se adreseze medicului de familie, iar „dacă ne deplasăm în zone unde există ochiuri de apă, vegetaţie abundentă, să ne îmbrăcăm cu pantaloni şi haine cu mânecă lungă, astfel încât suprafaţa corpului care rămâne descoperită să fie cât mai mică. Dacă acest lucru nu e posibil, recomandăm folosirea substanţelor şi unguentelor care se găsesc în farmacii pentru combaterea insectelor”, a explicat Florin Roşu.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (3 iunie) până joi, au fost înregistrate 73 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, dintre care 65 confirmate şi 8 probabile, precum și 9 decese, câte unul în judeţele Botoşani, Sălaj şi Vrancea şi câte trei în judeţul Suceava şi în Bucureşti.
Cele mai multe îmbolnăviri, respectiv 23, s-au înregistrat la grupa de vârstă peste 70 de ani şi la persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 şi 69 de ani – 19 cazuri.
INSP recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari, să împiedice pătrunderea insectelor în casă prin plase de protecţie la ferestre, să asigure desecarea bălţilor din jurul gospodăriei şi să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.