Medicul anestezit Sabin Bâldea și-a pus halatul în cui

27 septembrie 2024 | 0 comentarii |

După mai bine de 30 de ani de carieră neîntreruptă în cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență, apreciatul medic buzoian și-a anunțat retragerea, prin pensionare, din activitatea medicală. 

 

Medicul Sabin Bâldea împlinește, astăzi, 27 septembrie 2024, frumoasa vârstă de 67 de ani. A luptat pentru viață timp de 30 de ani, neîntrerupt, ca medic ATI, în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău. Fie că s-a aflat în sala de operații, asigurând anestezia, fie la patul bolnavului, resuscitându-l și salvându-i viața, sau pentru a-i oferi îngrijirea de care avea nevoie pentru a depăși cu bine stare gravă, doctorul Bâldea s-a gândit întotdeauna la pacient.

Astăzi, odată cu aniversarea zilei de naștere, doctorul Sabin Bâldea și-a anunțat colegii și conducerea SJU Buzău că a sosit timpul să se retragă din activitatea medicală, să-și pună halatul în cui și să-l înlocuiască, simbolic, cu pălăria și bastonul, iar începând cu data de 1 octombrie 2024 își va dedica timpul și energia familiei și pasiunilor sale – scrisul și cercetarea istorică.

 

Despre medicul și omul Sabin Bâldea, colegii spun că este un profesionist, un om de echipă și un prieten altruist pe care te poți baza, iar pacienții îl consideră un medic dedicat, empatic și implicat, care știe să ofere încredere odată cu îngrijirile medicale, dar și compasiune și sprijin moral, atât pacienților cât și aparținătorilor.

De altfel, el însuși spune că „în toată cariera mea, desfășurată de-a lungul timpului în cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Buzău, pot spune că viața pacientului a primat întotdeauna și am ajutat spitalul în cele mai grele momente, iar asta mă bucură nespus. Am lucrat într-un colectiv frumos, într-o echipă bine sudată, iar acest lucru a contat extraordinar de mult. De aceea, le mulțumesc colegilor mei pentru tot suportul moral și sprijinul profesional pe care mi l-au acordat”, spune dr. Bâldea, amintindu-și că cele mai critice momente din cariera sa și a colegilor săi au fost exploziile de la Glodeanu Siliștea și de la Mihăilești și perioada de vârf a pandemiei COVID.

 

Medic primar ATI și doctor în științe medicale, doctorul Sabin Bâldea lasă în urmă o carieră de peste 30 de ani petrecuți neîntrerupt în cel mai mare spital din Buzău. Originar din județul Vâlcea, este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, promoția 1983. Aici a cunoscut-o pe colega sa Vasilica, devenită între timp medic primar ORL, de care s-a îndrăgostit și cu care s-a căsătorit, iar împreună au fosrmat o familie frumoasă și s-au stabilit în Buzău.

La fel ca majoritatea medicilor din generația sa, dr. Sabin Bâldea a fost mai întâi medic de medic generalist la Nehoiu, după care s-a specializat în Anestezie și Terapie Intensivă, învățând să abordeze diverse tehnici și metode ATI, alături de nume mari ale medicinei românești, în spitale de renume din capitală – Spitalul Fundeni, Spitalul Marie Curie, Spitalul Floreasca, pe care ulterior le-a aplicat în Spitalul Orășenesc Nehoiu.

În anul 1994, medicul Sabin Bâldea a venit prin concurs la SJU Buzău, unde este medic primar ATI. O perioadă de timp a fost și șef secție, coordonând activitatea medicală ATI a spitalului, secția UPU și secția OG.

Dr. Bâldea este și primul medic desemnat să efectueze dializă în SJU Buzău și a coordonat echipa medicală din unitatea de dializă, nou înființată, fiind singurul care la vremea respectivă avea un stagiu de pregătire de 2 ani la Spitalul Fundeni, în acest sens.

În anul 2007 și-a susținut Teza de Doctorat cu titlul „Strategii și tehnici anestezice adaptate bolnavului vârstnic în traumatologia membrului inferior”, pentru care a primit numeroase aprecieri, atât din partea exameniatorilor cât și a colegilor.

Medicul Sabin Bâldea este doctor și în daco-românistică, având preocupări în domeniul dacologiei. El a devenit a cunoscut în rândul istoricilor prin cărțile pe care le-a scris, precum „Ar trebui să ştim cine suntem!”, „Am fost aici dintotdeauna”, „Drum spre lumină”, dar și prin implicarea personală în organizarea de evenimente cultural-istorice și prin participarea la numeroase evenimente desfășurate de-a lungul timpului, inclusiv lansări de carte cu personalități din România și Republica Moldova.

Realizările remarcabile din domeniul cultural-artistic i-au adus lui Sabin Bâldea, în luna martie a acestui an, nominalizarea la Premiul ,,Vasile Voiculescu”, în cadrul Galei „Medic pentru România”, în semn de aleasă prețuire și recunoaștere a implicării în viața comunității medicale și a muncii depuse în domeniul cultural-artistic.

Conducerea unității îi mulțumește „domnului doctor Sabin Bâldea, pentru profesionalismul dovedit de-a lungul timpului în slujba salvării de vieți omenești, pentru contribuția personală la formarea și instruirea noilor generații de cadre medicale, și îi dorește multă sănătate și pensie îndelungată”.


Adaugati un comentariu


 

*