Excelența medicală, premiată de Colegiul Medicilor din România. Medicul buzoian Sabin Bâldea, nominalizat la premiul „V. Voiculescu”

28 martie 2024 | 0 comentarii |

Medicul buzoian s-a aflat printre elitele medicinei românești care au urcat pe scena Ateneului Român, unde au fost premiate excelența în domeniul medical, în cercetare și în domeniul cultural-artistic, la Gala „Medic pentru România”. 

 

Atmosferă de gală, miercuri seară, la Ateneul Român. Medici, personalități ale lumii academice și oficialități s-au reunit la cea de-a treia ediție a Galei „Medic pentru România”, eveniment inițiat de Colegiul Medicilor din România (CMR) în urmă cu trei ani, pentru a premia excelența în domeniul medical. Premiile și distincțiile au fost acordate în aplauzele a peste 500 de invitați.

În deschiderea evenimentului, președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, a reamintit motivele pentru care medicii și pacienții din România ar trebui să construiască o relație bazată pe încredere, empatie și respect reciproc, punctând „provocările cu care se confruntă sistemul medical în prezent: subfinanțare, lipsa reformelor adecvate, medici obosiți. Este necesar să avem o viziune clară, să avem legi moderne și adaptate realităților contemporane și, mai ales, să avem curajul de a impune schimbările necesare în sistemul medical românesc. Într-o lume în continuă schimbare este esențial să practicăm gândirea critică și să ne analizăm propriile acțiuni. Am făcut greșeli majore, dar în continuare trebuie să ne îndeplinim datoria față de pacienții noștri în mod onorabil, în ciuda dificultăților”, a afirmat prof. dr. Daniel Coriu, subliniind totodată eforturile organizației profesionale pentru ca medicii și profesia medicală să-și redobândească statutul și aprecierea pe care le merită.

 

Subliniind colaborarea Colegiului Medicilor din România cu Academia Română, prin proiecte importante pentru medici, pentru pacienți și pentru mediul academic, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a făcut o incursiune prin istorie, un laudatio adus întregului corp medical, amintind că în urmă cu 107 ani, pe 27 martie, se unea Basarabia cu România, un „act energic al națiunii române care s-a petrecut în timpuri grele, de război”, în care misiunea medicilor români a fost una esențială. „Vreau să vă spun că în Primul Război Mondial, au participat, după unee date, peste 3.000 de medici, după altele, 4.000, dintre care circa 800 au murit. Medicii aceștia și-au adus tributul de sânge și, în pofida a ceea ce credem unii dintre noi, medicii erau foarte bine organizați. S-a dat o lege, în 1916, care prevedea că medicii, farmaciștii, dentiștii și asistenții medicali până la 65 de ani sunt mobilizați și participă, la nevoie, în prima linie a frontului, pentru a salva viețile luptătorilor. Lăsând la o parte faptul că mulți medici au fost ei înșiși luptători cu arma în mână, au salvat zeci de mii de vieți și sunt făuritori ai țării”, a punctat academicianul Ioan Aurel Pop, atrăgând atenția că întotdeauna, medicii au făcut parte din „sfatul țării” și au contribuit la înfăptuirea României Mari și la toate reformele administrative, de-a lungul timpului.

 

Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier Administrația Prezidențială, Depratamentul Sănătate Publică, a transmis în nume personal și în numele președintelui Klaus Iohannis, felicitări organizatorilor evenimentului și aprecieri la adresa întregii bresle medicale. „Avem privilegiul de a ne reuni în acest loc extraordinar, pentru a celebra excelența în medicină, pentru a exprima recunoștința noastră și a sublinia importanța crucială a misiunii medicilor de a salva vieți. Vă transmit profunda mea admirație pentru dăruirea și profesionalismul exemplar pe care îl demonstrați zi de zi. Gala «Medic pentru România» reprezintă oportunitatea de a recunoaște și de a onora nu doar realizările extraordinare ale medicilor noștri ci și spiritul altruist față de pacienți și față de comunitate. Premierea excelenței în medicină este un angajament solemn de a promova și susține standardele cele mai înalte în îngrijirea sănătății, pe care ni l-am asumat. Să nu uităm niciodată că munca noastră nu este doar o profesie, ci este o vocație, un har, o chemare nobilă de a servi și de a proteja viața umană. Astăzi, în numele Administrației Prezidențiale, vă felicit pentru realizările remarcabile și vă încurajez să continuați să fiți un model de excelență și integritate în domeniul medical”, a transmis consilierul prezidențial.

 

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a spus că preferă să se adreseze colegilor săi în calitate de medic, pentru că „funcția de ministrul este vremelnică” și le-a transmis că în opinia sa, „cele trei calități pe care trebuie să le aibă un medic sunt: profesionalism, responsabilitate și bună credință. Lucrurile astea le pot face foarte bine, atât în cadrul corpului profesional din care fac parte și al cărui reprezentant este Colegiul Medicilor, dar și în afara lui. Până la urmă, ceea ce facem noi este în folosul oamenilor, iar oamenii trebuie să înțeleagă acest lucru, să ne respecte, să respecte profesia medicală, dar lucrul ăsta nu este posibil decât prin ceea ce facem noi, prin modul în care ne comportăm, prin modul în care îi tratăm. Eu percep o nevoie foarte mare în interiorul corpului profesional și chiar vă propun să facem un lucru: în fiecare zi, să ne apreciem public, un coleg care într-adevăr merită, care are o activitate profesională și etică, are empatie pentru pacienții lui. Astfel vom reuși să facem ca oamenii să respecte corpul medical și mai ales să aibă încredere în medicina românească. Am auzit de forte multe ori, foarte multe critici la adresa corpului medical, din interiorul și din afara lui, iar acest lucru poate fi de multe ori justificat, dar trebuie să înțelegem și că trebuie să fim solidari și singura șansă pentru ca medicina românească să progreseze și în planul publicului, este o astfel de abordare”.

Msaje de apreciere au transis și președinta Casei naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Valeria Herdea, care a fost unul dintre inițiatorii evenimentului, precum și senatoarea Nicoleta Pauliuc, puternic implicată în reformele privind sănătatea.

 

În cadrul Galei „Medic pentru România”, Colegiul Medicilor a acordat premii și distincții, în semn de recunoaștere și apreciere pentru activitatea medicală, cercetare și activitatea cultural-artistică în care s-au remarcat medicii nominalizați.

Premiul „CAROL DAVILA”, pentru promovarea valorilor profesiei medicale, a fost acordat Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, medic primar ATI, prorector al UMF „Victor Babeș”, manager al Spitalului Clinic Județean „Pius Brînzeu” din Timișoara.

La aceeași categorie au fost nominalizați și au primit „Diplome de Excelență”: Dr. Dorin Bică, Dr. Alina-Elena Bura, Dr. Ștefan Sebastian Bușnatu, Dr. Geta-Daniela Drăghici, Dr. Paul-Bruno Gusbeth-Tatomir, Dr. Rodica Jeican, Dr. Viorica Naumov, Prof. univ. dr. Mihai Popescu, Prof. univ. dr. Vasile Sârbu, Prof. univ. dr. Dragoș Șerban, Conf. univ. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, Dr. Dana Elena Tătăranu.

 

Conf. dr. Carmen Orban, consilier Cancelaria Prim-ministrului, care a prezentat și mesajul premierului Marcel Ciolacu adresat medicilor, s-a declarat onorată să-i înmâneze premiul colegului său Dorel Săndesc (ambii sunt medici ATI), care i-a fost și mentor, subliniind că este „un om și un medic desăvârșit”.

La rândul său, prof. dr. Dorel Săndesc s-a declarat onorat și copleșit să primească acest premiu, sub cupola Ateneului Român. „Un asemenea moment prilejuiește o meditație în sensul recunoașterii publice. Mulți ar putea spune că e o formă de ipocrizie, o formă de mândrie, de orgoliu sau chiar de egoism, dar studii foarte serioase psihologice, sociologice, filosofice și chiar spirituale arată că nu e deloc așa; dimpotrivă, nevoia de recunoaștere publică este intrinsecă a ființei umane. (…) Acest premiu este esențial pentru mine, pentru că cel care mă laudă azi este Colegiul Medicilor, un corp profesional de elită, care știe ce face”, a spus prof. dr. Dorel Săndesc.

 

Premiul „George Emil Palade” pentru cercetare științifică și realizări deosebite în domeniul medical i-a fost înmânat medicului Petronela Sidonia Susanu, șefa Compartimentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arşi din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași, care a reuşit să reimplanteze braţele unei fete, după un accident rutier, de ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Menționând că anul acesta împlinește 20 de ani de când se dedică chirurgiei reconstructive, dr. Sidonia Susanu a declarat că este emoționată și onorată să primească acest premiu, pe care l-a dedicat colegilor săi. „Alături de colegii mei din Chirurgie Plastică, unde îmi desfășor activitatea, colegii medici anesteziști sunt poate cei mai buni prieteni ai medicului chirurg reconstructiv și le mulțumesc tuturor că există!”, a punctat medicul.

La aceeași categorie au fost nominalizați și au primit diplome și flori: Conf. univ. dr. Camelia Ana Grigore, Prof. univ. dr. Mihail Eugen Hinescu, Dr. Zsuzsánna Ibolya  Lőrincz și Prof. univ. dr. Corneliu Ion Moldovan.

 

Premiul „Vasile Voiculescu”, pentru realizări deosebite în activitatea cultural-artistică, i-a revenit Prof. univ. dr. Octavian Ioan Buda, profesor de istoria medicinei la Facultatea de Medicină „Carol Davila” din București și medic psihiatru.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”, i-a înmânat premiul și s-a declarat bucuros că „avem un laureat din cadrul UMF Carol Davila”, subliniind că pe lângă faptul că este absolvent al UMFCD și profesor la facultatea de Medicină, dr. Buda este și profesor de filosofie la Universitatea București, pentru că are dublă specializare, descriindu-l ca „un maestru al psihiatriei” și este primul est-european care a condus, în perioada 2015-2017, Asociația Europeană de Istoria Medicinei și are publicate numeroase studii și articole de specialitate, atât în istoria medicinei, cât și în psihiatrie și alte domenii medicale, dar și în filosofie.

 

Mulțumind pentru premiu, prof. dr. Octavian Ioan Buda a afirmat căistoria medicinei, condiția culturală a medicului sunt, prectic, subînțelese, pentru că medicina este reprezentată de limitele condiției umane; și aceste limite se cer decriptate din foarte multe domenii și perspective interdisciplinare, în care medicii au avut un rol foarte important. Iată, în secolul XIX, președintele Academiei Române Constantin Istrati, chimist și medic, vorbea despre enciclopedismul binefăcător al lui Carol Davila, pe care-l vedem în moștenirea pe care o avem astăzi. E suficient să ne raportăm la România și la marile orașe universitare și descoperim personalități medicale extraordinare. (…) Și… apropos de acest premiu, mai există un Voiculescu, mă refer la Marin Voiculescu, medic – profesor de boli infecțioase, titular al Academiei Române, care a scris extraordiar pe tema interferenței dintre medicină și cultură”, concluzionând că „actul cultural al medicilor face parte din zestrea noastră valorică”.

 

Alături de premiant, pe scena Ateneului Român a urcat și medicul buzoian Sabin Bâldea, doctor în științe medicale, medic primar ATI în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău și scriitor, nominalizat la Premiul ,,Vasile Voiculescu”, la propunerea Colegiului Județean al Medicilor (CJM) Buzău.

Medicul buzoian a primit o „Diplomă de Excelență” pentru realizări deosebite în activitatea cultural-artistică, în semn de aleasă prețuire și recunoaștere a implicării sale în viața comunității medicale și în domeniul cultural-artistic.

La eveniment, dr. Bâldea a fost susținut de soția sa – dr. Vasilica Bâldea, medic primar ORL, șef de secție, SJU Buzău, de președintele Colegiului Medicilor Buzău – dr. Dragoș Porumb, medic primar ortoped, SJU Buzău, de dr. George Vulpe, medic primar Ortoped, SJU Buzău șef secție Ortopedie, de dr. Aura Diaconescu, medic primar medicină de familie și de dr. Laura Ciuntu, medic primar medicină de femilie, cu toții membri în conducerea Colegiului Județean al Medicilor.

La aceeași catgorie au mai fost nominalizați: Dr. Nicoleta Baidac, Dr. Augustin Mircea Cupșa, Dr. George Costin Duțu, Dr. Magdalena Iugulescu, Dr. Cătălin Marius Scărlătachi, Dr. Ovidiu Grigore Stanciu și Dr. Adrian Tase.

 

Pe lângă activitatea profesională, desfășurată în cadrul Secției ATI din cadrul SJU Buzău de peste 30 de ani, dr. Sabin Bâldea este recunoscut și pentru preocupările sale literar-filosofice și istorice, având publicate mai multe volume de poezie și de cercetare istorico-filosofică.

Managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian, spune că nominalizarea sa la unul dintre premiile Colegiului Medicilor din România reprezintă „o onoare” și pentru unitatea medicală buzoiană. „Doresc să îl felicit și să îi mulțumesc pentru că a adus plus valoare Spitalului Județean de Uregență Buzău. Susțin ferm astfel de activități medicale, socio-culturale, manifestări științifice, lansări de carte ale întreg personalului medico-sanitar și astăzi, în mod deosebit, îi mulțumesc medicului Sabin Bâldea care, prin această distincție, a adus o contribuție valoroasă imaginii spitalului, prin cunoașterea adevăratei valori umane a acestei unități medicale. Îl felicităm cu toții pentru rezultatele deosebite pe care le are în activitatea medicală și socio-culturală. Alături de colectivul secției ATI, dr. Sabin Bâldea aduce un aport deosebit în îngrijirea și salvarea pacienților din secție. Ne bucurăm că avem medici profesioniști, care continuă să inspire și ne facă mândri în fiecare zi!”, a afirmat managerul SJU Buzău.

Gala s-a încheiat cu un concert exgtraordinar susținut de Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor”, care a impresionat auditoriul.


Adaugati un comentariu


 

*