Doliu in lumea medicala academica: Prof. Dr. MIHAI VOICULESCU si-a incheiat drumul prin aceasta viata

30 august 2016 | 11 comentarii |

Conducerea si personalul medical al Institutului Clinic Fundeni anunta, cu adanca tristete, trecerea la cele vesnice a reputatului medic, profesor si cercetator MIHAI VOICULESCU, la varsta de 71 de ani. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. 

 

Deces Mihai VoiculescuProf. Dr. MIHAI VOICULESCU a fost medic primar medicina interna, dar si-a trait viata ca om, ca medic, profesor si cercetator intr-un fel aparte, care i-a adus respectul confratilor, aprecierea si recunoastrea lumii academice medicale romanesti si internationale, dar mai alaes i-a adus dragostea si respectul studentilor, rezidentilor si pacientilor carei-au trecut prin mana”.

Prof. Dr. MIHAI VOICULESCU a fost medic primar medicina interna si nefrologie la Institutul Clinic Fundeni si creatorul Centrului de Medicina Interna si Nefrologie, profesor de medicina interna si nefrologie la UMF Carol Davila Bucuresti, mentioneaza conducerea IC Fundeni, care printr-un comunicat remis astazi isi exprima regretul pentru marea pierdere si trece, succint, in revista, bogata activitate profesionala si academica a acestuia.
Fiul academicianului Marin Voiculescu, unul dintre fondatorii Institutului Clinic Fundeni, Prof. Dr. MIHAI VOICULESCU a calcat cu demnitate pe urmele acestuia: a fost membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale, vicepresedinte al Comisiei de Medicina Interna a Academiei de Stiinte Medicale, Laureat al Academiei Romane cu premiul Gheorghe Marinescu, decorat cu Ordinul Serviciul Credincios, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului din Romania (ARSF), presedintele al Asociatiei Romane pentru Studiul Bolilor ereditare renale si al Asociatiei Romane pentru Nefrologie si Acces Vascular, expert al Comisiei Europene privind Bolile Hepatice Cronice.

 

Prof.dr. Mihai Voiculescu

Prof.dr. Mihai Voiculescu

A fost, de asemenea, membru al Societatii Internationale de Dializa Peritoneala (ISPD), al Societatii Internationale de Nefrologie (ISN), Asociatiei Europene pentru Studiul Ficatului (EASL), Asociatiei Europene pentru Boli renale, Dializa si Transplant (ERA-EDTA), Asociatiei Americane de Nefrologie (ASN). A fost Secretar al RomTransplant-ului, membru in conducerea Societatii Romane de Medicina Interna, si membru in conducerea unor Societati de profil din Romania (Nefrologie, Gastroenterologie). In perioada 1993-1997 a fost director al Institutului de Pregatire postuniversitara a Medicilor si Farmacistilor..

Si-a dedicat insa intreaga viata pacientilor si, cu un optimism incurabil, a salvat mii de vieti. Ca om, recunostea limitele umane, spunea ca oricarui medic ii mor pacienti”. Era insa unul dintre doctorii care „oricat de mult insista familia sa ia bolnavul acasa pentru ca nu mai e nimic de facut”, refuza sa accepte, sperand ca il poate salva. „Pe aceasta atitudine pozitiva am salvat cazuri iremediabil pierdute”, explica, fara sa-si atribuie insa merite deosebite, convins ca „medicina implica prin ea insasi sacrificii, si fanatismul este singura energie care ne da puterea de a merge mai departe”.

Profesorul, cercetatorul, medicul si omul MIHAI VOICULESCU era recunoscator vietii, colegilor, prietenilor si familiei sale care l-au ajutat si incurajat. Credea cu tarie ca „viata ii rasplateste pe cei care se sacrifica; nu in primul rand material, ci, mult mai important, prin dobandirea respectului, a stimei si mai ales a prieteniei celor pe care ai putut vreodata sa ii ajuti cu ceva. Salvarea vietii unui om este divina, si incununeaza activitatea oricarui medic”.

                  

Prof.univ.dr. Mihai Voiculescu

Prof.univ.dr. Mihai Voiculescu

In ultimii 25 ani, activitatea stiintifica a Prof. Dr. MIHAI VOICULESCU s-a desfasurat pe doua fronturi: didactic si de cercetare clinica, amintesc medicii din IC Fundeni. Activitatea didactica s-a desfasurat in plan de invatamant universitar (module studenti de nefrologie si pneumologie) si postuniversitar: medici rezidenti (coordonarea rezidentiat in nefrologie si medicina interna si a stagiului de medicina interna, nefrologie, pneumologie, dializa si transplant renal in diverse specialitati: cardiologie, hematologie, oncologie, urologie, ATI), medici specialisti si primari de medicina interna, nefrologie, gastroenterologie (cursuri postuniversitare: punctia biopsie hepatica si renala, ingrijirea pacientului pre si posttransplant renal, actualitati in diagnosticul si tratamentul bolilor interne si renale; simpozioane nationale sau regionale, congrese nationale).

O componenta importanta a activitatii sale didactice si profesionale a fost crearea Scolii de Nefrologie de la Institutul Clinic Fundeni care s-a infiintat in 1995 sub conducerea sa, continuandu-si activitatea si in prezent. Prin activitatea didactica s-a dovedit un formator de scoala medicala in domeniul nefrologiei cu interes deosebit in diagnosticul si tratamentul bolilor renale imunologice, accesului vascular, procedurilor de terapie substitutiva renala continua si dializei peritoneale.
Prof. Dr. MIHAI VOICULESCU este autorul a peste 100 de lucrari stiintifice despre virusurile hepatice si a condus publicatia medicaleLancet”. De asemenea, a venit in sprijinul bolnavilor prin introducerea unor noi metode terapeutice in Romania: terapia de substitutie renala continua (proceduri de hemofiltrare, hemodiafiltrare continua veno-venoasa) si dializa hepatica de tip MARS, metode ce au permis recuperarea pacientilor cu insuficienta renala acuta sau insuficienta hepatica, supravietuirea pacientilor cu insuficienta hepatica pana la efectuarea transplantului hepatic.

 

Fundatia Marin VoiculescuProfesorului HIHAI VOICULESCU i se datoreaza realizarea unor legaturi cu diferite universitati din strainatate (Universitatea de Medicina din Marburg, Germania, Universitatea de Medicina din Leicester, M. Britanie, Universitatea de Medicina din Padova, Italia) sau institutii spitalicesti (Spitalul Niguarda, Milano, Italia, Spitalul Pitie Paris, Franta) din Europa a permis introducerea unor noi metode terapeutice sau cresterea gradului de profesionalism al Colectivului pe care l-a condus, in dializa peritoneala, biopsie renala, acces vascular, tehnici noninvazive de apreciere a fibrozei hepatice, TIPS etc. si i se apreciaza contributia la Scoala de vara a tinerilor hepatologi europeni.

A organizat si condus Congresele ARSF din ultimii ani, manifestari stiintifice de inalta tinuta academica, cu o larga participare internationala si nationala, actualizand la cele mai inalte standarde internationale subiecte de larg interes din domeniul bolilor hepatice.

De asemenea, a participat la organizarea si conducerea Simpozionului International de Citokine, Montreal, Canada, 2005 si a Cursului Intensiv de Hepatologie, Padova, Italia 2004, a fost implicat in organizarea celui de-al XVII-lea Congres Mondial al International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO) ce s-a desfasurat la Bucuresti, in 2007. Totodata, din 2005 a fost initiatorul si organizatorul Congresului National de Nefrologie, Dializa, Acces Vascular si Transplant renal, manifestare anuala, cu participare internationala. Din 2003 a organizat Congresul National de Hepatologie, manifestare anuala, cu participare internationala. In 2008 si 2010-2015, a initiat si organizat Cursuri Balcanice de Hepatologie, iar in 2011 Primul Congres de Hepatologie Romano-Francez.

Proiectul sau de suflet a fost insa Fundatia MARIN VOICULESCU, fondata in memoria tatalui sau, prin intermediul careia acorda distinctii unor personalitati ale lumii academice, dar si burse de studiu copiilor cu capacitati intelectuale deosebite din satul natal al parintelui sau.

 


Categorii: Actual, Anunturi, Medici

Comentarii (11)

  1. Mihaela Mihaila spune:

    Oamenii buni si adevarati sunt chemati la Dumnezeu, sa il rugam pe El sa ii dea odihna si lumina vrsnica !

  2. Aurelian Udristioiu spune:

    Am fost stagiarul tatalui dansului.
    Dumnezeu sa-l odihneasca!.

  3. Titiriga florian spune:

    Sincere condoleante familiei.DUMNEZEU sa-L odihneasca in pace.

  4. Iuliana Buzoianu spune:

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

  5. Banisor Marian spune:

    Dumnezeu sa-l odihnesca.

  6. Albertino Camus spune:

    Mi-a fost prof. si m-a pus sa invat toate nefropatiile alea cu crescent, fara crescent cu proliferare de mezangiu sau fara, care cu IgA etc.
    Era un om cumsecade, dumnezeu sa-l ierte.

  7. Seceleanu Gina spune:

    Cand un OM DE VALOARE PARASESTE TARA ASTA ESTE CU SIGURANTA TRIST si de neegalat! Dumnezeu sa-l aiba in paza LUI !

  8. Marius Filip spune:

    Un gand bun sa ne ramina vesnic in suflet.

  9. Roxanne Med spune:

    Am invatat dupa carti de-ale lui… Dumnezeu sa-l odihneasca in pace…

  10. Adriana Moisoiu spune:

    Dumnezeu sa-l odihneasca!

Adaugati un comentariu


 

*