Donație de 40.000 de euro pentru copiii cu probleme născuți la Elias

23 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Organizația „Salvați Copiii” a dotat unitatea medicală cu o stație de hipotermie terapeutică, astfel că vor crește substanțial șansele de supraviețuire pentru bebelușii cu asfixie moderat-severă la naștere, iar riscul apariției unor leziuni cerebrale se va diminua considerabil.

 

Dr. Eliza Cristina Damian

Copiii cu probleme de respirație aduși pe lume la spitalul Elias din Capitală vor avea șanse mai mari de supraviețuire, datorită unui aparat care a intrat de ieri în dotarea unității medicale, în urma unei donații făcute de organizația „Salvați Copiii”, care a ajuns, în 2019, în 49 de maternităţi din ţară, iar în perioada 2012-2019, asociaţia a reuşit să doteze 96 de maternităţi din ţară cu 630 de echipamente pentru 72.000 de nou-născuţi.

Dispozitivul, în valoare de 40.118 de euro, este o stație de hipotermie terapeutică, care va îmbunătăți prognosticul vital în cazul copiilor născuți cu hipoxie perinatală. Hipoxia este o stare patologică ce presupune un aport insuficient de oxigen în organism, această problemă apărând și în cazul nou-născuților. Viața copiilor cu asfixie moderat-severă la naștere este pusă în pericol, aceștia având nevoie urgentă de proceduri care să le faciliteze respirația, înainte ca aportul insuficient de oxigen să provoace leziuni cerebrale și să afecteze și celelalte organe.

Aparatul donat de Salvați Copiii este vital în astfel de situații, medicul neonatolog Eliza Cristina Damian explicând că, prin aplicarea procedurilor de hipotermie controlată, se împiedică apariția leziunilor cerebrale în cazul copiilor născuți cu hipoxie. Nou-născutul cu probleme de respirație este înfășurat într-o „pătură” care conține un lichid a cărui temperatură este reglată și controlată cu ajutorul aparatului, medicul neonatolog setând parametrii necesari pentru a împiedica apariția leziunilor cerebrale.

 

Dr. Simona Vlădăreanu

Șefa secției de Neonatologie a spitalului Elias, dr. Simona Vlădăreanu, a precizat că dispozitivul donat face ca prognosticul în cazul copiilor cu astfel de probleme să se îmbunătățească semnificativ, însă pentru aplicarea procedurii de hioptermie terapeutică este nevoie de consimțământul informat al familiei pacientului.

Folosirea hipotermiei controlate poate schimba, în majoritatea cazurilor, evoluţia clinică a pacienţilor, ameliorând mult prognosticul şi, prin asta, schimbând calitatea vieţii nou-născuţilor cu hipoxie perinatală. Unitatea de terapie intensivă neonatală a spitalului nostru asigură servicii medicale de înaltă calitate. Suportul dumneavoastră ne ajută să oferim servicii medicale avansate, într-un mod care promovează speranţa şi îmbunătăţeşte prognosticul vital al nou-născuţilor cu asfixie moderat-severă la naştere”, a spus aceasta, mulțumind donatorilor, în numele medicilor de la Elias și al copiilor care astfel vor beneficia de un ajutor vital, după naștere.

 

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii, a precizat că donația a fost făcută cu ajutorul editurii Libris, cu care organizația are încheiat un parteneriat din 2014 și care le oferă clienților săi opțiunea ca, la fiecare comandă de cărți făcută on-line, să doneze în beneficiul Salvați Copiii sume variind între 1 leu și 10 lei sau chiar mai mult. Banii donați ajung astfel în contul organizației umanitare și sunt folosiți pentru achiziția de aparatură medicală, care ulterior este donată maternităților sau spitalelor de copii. De la începutul colaborării, clienții editurii au donat 380.000 de euro, iar donația făcută spitalului Elias este a zecea realizată în cadrul acestui parteneriat.

Gabriela Alexandrescu a menționat că rata mortalității infantile a scăzut de la 11 la 6,5 la mie de la demararea programului de dotare a maternităților și spitalelor inițiat de Salvați Copiii, dar se menține la o valoare ridicată față de media europeană. „Dacă la începutul programului nostru, înainte de 2012, în România era o rată a mortalităţii infantile de 11 la mie, astăzi, ea a ajuns la 6,5 la mie. Asta înseamnă că în loc să avem 2.400 de decese ale copiilor sub un an, avem în jur de 1.200. Ne bucurăm că am reuşit să atragem foarte multă lume care a investit în domeniu, ne bucurăm să vedem că există o evoluţie în această direcţie. Dar trebuie să continuăm şi asta ne propunem să facem şi anul următor”, a precizat aceasta.

La spitalul Elias au venit pe lume, în cursul anului trecut, 1.450 de copii, dintre care 15% s-au născut prematur, în timp ce în 2019, numărul nașterilor a ajuns deja la 1.645. Se estimează că, până la finele anului, numărul total de copii născuți la Elias va ajunge la 1.800, procentul de nașteri premature rămânând același.

 


Adaugati un comentariu


 

*