Dosarul medicului care dorește să devină brancardier, respins

Motivul nu este supraspecializarea, așa cum era de așteptat, ci prezentarea unui certificat medical în copie, însă medicul spune că va contesta rezultatul probei de selecție a dosarelor.

 

Dr. Dan Adrian Dărăbanţiu

Demersul medicului de familie arădean Adrian Dărăbanţiu, care și-a depus dosarul pentru a susține concurs în vederea angajării pe un post de brancardier la SCJU Arad, s-a împotmolit într-un detaliu birocratic. Doctorul a aflat că a fost respins din faza de selecție a dosarelor, întrucât îi lipsea unul dintre documentele solicitate de comisie. Dr. Adrian Dărăbanțiu, care este și președintele Societăţii de Medicina Familiei Arad, își depusese dosarul pentru a candida pe unul din cele opt posturi de brancardier scoase la concurs de SCJU Arad, dorind astfel să protesteze față de nivelul scăzut la care au rămas veniturile medicilor de familie și asistenților din aceste cabinete, după majorările salariale din Sănătate, operate în această primăvară. Medicul, cu o experiență de peste 30 de ani, spune că, din banii pe care îi încasează la cabinetul său de la CNAS, rămâne cu un venit lunar de aproximativ 2.000 de lei, în timp ce un brancardier din spital poate câștiga chiar și 4.000 de lei. În această situație, medicul de familie a precizat că ar fi mai convenabil pentru el să se angajeze ca brancardier, beneficiind astfel de un venit mai bun și de o activitate mai puțin stresantă și mai puțin încărcată de responsabilități.

Și-a întocmit dosarul conform anunțului de angajare făcut de spital și l-a depus la serviciul de Resurse Umane, prin protestul său inedit reușind să ajungă în atenția publică, făcând astfel cunoscută problema care îl nemulțumea.

 

Surpriza a venit la câteva zile după ce s-a înscris la concurs, fiind anunțat ca „a picat examenul” încă înainte de a apuca să susțină prima probă. Comisia de examinare l-a respins din faza de selecție a dosarelor, pe motiv că dosarul său nu conținea și o adeverință în original de la un medic psihiatru, care să ateste că titularul este apt să desfășoare activitatea de brancardier.

Dr. Adrian Dărăbanțiu spune că se aștepta ca dosarul său să fie respins, însă din cu totul alte motive, precizând că cel invocat de comisie nu este unul real, și că va face contestație la această decizie. „Mă aşteptam la respingerea candidaturii mele de către comisia de concurs din raţiuni de supracalificare, însă nu mă aşteptam să-mi fie respins dosarul pentru că nu am prezentat adeverinţă medicală cu avizul unui medic psihiatru, ci doar un certificat medical în copie, mai ales că formularul A5 pe care l-am depus este superior adeverinţei medicale vizată de psihiatru. Mai mult, eu am prezentat formularul în original, însă cei care mi-au preluat dosarul au spus că ei nu reţin documentele originale şi au făcut o copie pe care au pus-o la dosar, returnându-mi originalul”, a declarat medicul la aflarea veștii.

 

Acesta este decis să își continue însă demersul, anunțând că va face contestație, termenul limită pentru depunerea acesteia expirând astăzi, la ora 13.00. Dacă i se va aproba contestația și va decide să susțină examenul pentru postul de brancardier, medicul de familie va avea concurență serioasă, pentru cele 8 locuri scoase la concurs înscriindu-se 32 de candidați. Va fi, așadar, o concurență de patru pe loc, medicul urmând să susțină pe 7 august proba scrisă și apoi, pe 13 august, interviul, asta doar în condițiile în care dosarul îi va fi aprobat în urma contestației.

Prin gestul meu am dorit să atrag atenţia că salariul unui brancardier este comparabil cu venitul unui medic de familie cu număr mediu de pacienţi înscrişi. Dacă, la ora actuală, medicii şi cadrele medicale din spitale sunt plătiţi cu o sumă aproape corectă, cei care nu lucrează direct în spitale sunt lăsaţi în continuare de izbelişte. Spre exemplu, veniturile unui cabinet de medicină de familie se cifrează undeva în jur de 10.000-12.000 de lei lunar, din care jumătate se virează la stat. Şi, după ce achită celelalte cheltuieli, medicul de familie rămâne cu un venit lunar net de circa 2.000 de lei. Asta în condiţiile în care asistentele de la cabinetele de medicină de familie sunt plătite, în general, cu salariul minim pe economie”, declara dr. Adrian Dărăbanțiu la începutul acestei săptămâni, atunci când a mers să își depună dosarul pentru concurs.

 


Adaugati un comentariu


 

*