Terapia prin cultură continuă și săptămâna aceasta în Parcul Tineretului

26 iulie 2018 | 0 comentarii |

Ca de obicei, cinefilii buzoieni sunt așteptați două seri la rând în amfiteatrul din parc pentru a viziona alte două producții cinematografice românești.

 

Dacă e joi, buzoienii se vor „trata” cu o nouă ședință de terapie prin cultură, în cadrul Zilelor filmului românesc, acțiune pe care Centrul Județean de Cultură din cadrul Consiliului Județean Buzău o derulează săptămânal, în perioada estivală.

Amfiteatrul din Parcul Tineretului a atras până acum mii de buzoieni dornici să se relaxeze într-o seară de vară, respirând aerul curat din parc și în același timp vizionând producțiile cinematografice românești mai noi sau mai vechi.

Începând cu această seară, iubitorii de film sunt așteptați din nou în Parcul Tineretului, organizatorii acțiunii având pregătite două noi proiecții care vor rula pe ecranul amfiteatrului. Trilogia B.D.-urilor va continua în această săptămână cu al doilea film din serie, care va rula mâine seară, dar în această seară filmul „Roxanne”, este oferit publicului gratuit, ca de obicei.

Vremea capricioasă din ultimele zile pare să lase proiecțiile în aer liber din această săptămână să ruleze, așa că buzoienii sunt din nou așteptați, în număr cât mai mare, joi și vineri în parc, începând cu ora 21.30, unde-și vor putea „trata” ochii, inima și mintea cu o doză bună de frumos și suspans.

 

„Roxanne”, filmul din această seară, spune povestea lui Tavi Ionescu, un bărbat de 38 de ani, căruia încă îi place să copilărească. El își împarte viața între grafica pe calculator, o mamă bolnavă și Oana, care încă speră ca el să se implice în relația lor.

Pentru Tavi totul se va complica însă din ziua în care se hotărăște să-și ceară dosarul de la Securitate și descoperă că ar putea avea un fiu cu o fostă prietenă din liceu. Curiozitatea lui Tavi de a afla despre dosarul său de la securitate schimbă ritmul filmului, dându-i aerul unui film polițist, cu mici inserturi de comedie. Povestea prinde viață prin jocul excepțional al actorilor Şerban Pavlu, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Valeria Seciu, Adrian Văncică, Anghel Damian, Corina Moise. 

În film se observă dispoziția pentru confruntare a protagonistului: Tavi cu Roxana, Tavi cu presupusul său fiu Victor, Tavi cu ex-colegul care l-a turnat la Securitate, Tavi cu ex-colegul care i-a rămas prieten. Confruntarea este, de fapt, cu trecutul, drama personajul reieșind din relația cu ce a fost și cu ce este, și din tendința de a lăsa trecutul să domine prezentul, tocmai pentru a inhiba ceea ce se desfășoară în prezent. Filmul este lungmetrajul de debut al regizorului Valentin Hotea și se încadrează în categoria acelor producții românești cu iz „istoric”, în care trecutul dă peste cap prezentul. „Roxanne” este o poveste despre prietenie, trădare şi curaj, inspirată din experienţa personală a regizorului, despre consecinţele unor greşeli din trecut care ne afectează viaţa de acum, dar şi vieţile generaţiilor viitoare.

 

Mâine seară este programată reîntâlnirea cu celebrul „trio” de borfași – Gogu, Patraulea și Trandafir și cu milițienii din Brigada Diverse, aflați tot timpul pe urmele lor. Este vorba de al doilea film din seria B.D-urilor, „B.D. în alertă”, regizat de Mircea Drăgan în 1971, prin care Inspectoratul General al Miliției urmărea să repare imaginea publică larg răspândită a milițienilor inculți și brutali, prezintă alte două cazuri extrase cel mai probabil din arhivele criminaliștilor: prinderea unor falsificatori de bani și destructurarea unei rețele de hoți din locuințe.

Distribuția de excepție, avându-i protagoniști pe Dem Rădulescu (Gogu Steriade), Jean Constantin (Patraulea), Puiu Călinescu (Trandafir), Toma Caragiu (căpitanul Panait), Sebastian Papaiani (plutonierul Căpșună), Dumitru Furdui (Cristoloveanu), Iurie Darie (maiorul Dobrescu) sau Ion Finteșteanu (Vasilescu) face ca filmul, deşi difuzat de nenumărate ori pe marile și micile ecrane, să-i atragă în continuare ca un magnet pe oameni. Frumoasele și inegalabilele actrițe Vasilica Tastaman, Reka Nagy, Ioana Drăgan completează „recitalurile” comice ale protagoniștilor principali, intrate în antologia umorului românesc. 

Filmul are două părți,  „Femeia fără identitate” și „Văduve cu termen redus”, fiecare prezentând câte un nou caz pe care milițienii din Brigada Diverse au misiunea să îl rezolve, dând din nou de urma celor trei borfași abia eliberați din închisoare.

Odată repuși în libertate, cei trei prieteni – Gogu, Trandafir și Patraulea  – afirmă că vor să se schimbe și să lucreze legal, dorind să obțină ocupații artistice și culturale. Patraulea ar vrea să devină cântăreț și prestidigitator, Trandafir să ajungă instructor artistic la un ansamblu care face deplasări în străinătate din când în când, iar Gogu un simplu ghid la ONT pentru turiștii străini. Cei trei borfași își stabilesc ca principală prioritate însurătoarea, dar lucrurile se complică, iar în final vor ajunge înapoi în închisoare, așa că filmele din seria „Brigada Diverse” nu și-au atins nici pe departe ținta propagandistică, ducând în derizoriu tot mai mult acțiunile Miliției și pe „apărătorii neobosiți” ai legii.

 


Adaugati un comentariu


 

*