Două catastrofe aviatice militare au luat opt vieți. Un MiG 21 LanceR și un IAR 330-Puma s-au prăbușit la Constanța
O aeronavă MiG 21 LanceR , care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, s-a prăbușit miercuri seară, în județul Constanța. Elicopterul care plecase în misiune de căutare s-a prăbușit și el, în zona Gura Dobrogei. Toți cei opt militari aflați la bord au decedat, a transmis MApN, în această noapte.
Exercițiul demonstrativ de Poliție Aeriană Întărită de la Mihail Kogalniceanu și Fetești, care ar fi trebuit să se desfășoare joi, 3 martie, a fost anulat, din cauza celor două catastrofe aeriene, în care și-au pierdut viața, la datorie, nu mai puțin de opt militari.
O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, s-a prăbușit miercuri seară, în apropiere de localitatea Cogealac, județul Constanța. Elicopterul care plecase în misiune de căutare s-a prăbușit și el, în zona Gura Dobrogei, iar cei șapte membri ai echipajului au murit, a transmis Ministerul Apărării. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a confirmat moartea membrilor echipajului. „Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace. În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR”, a spus ministrul Dîncu.
Ulterior a fost găsit decedat și pilotul avionului MiG-21 LanceR. „Conducerea Ministerului Apărării își exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului Costinel Iosif Niță, căzut la datorie”, a transmis MApN.
Prețul suprem
Sigur, nimic nu poate compensa viețile pierdute și nici nu poate consola familiile îndoliate după cele două catastrofe aviatice militare, dar astăzi, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.
„Cinste și onoare memoriei lor!”, este mesajul MAPN, care precizează că „aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei”.
Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor, mai spune MApN.
„Ministrul Apărării Naţionale și șeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi sunt alături de familiile militarilor decedați”, transmite MApN care anunță că joi, 3 martie, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.
Eroi cu aripi frânte înainte de vreme
Cei șapte membri ai echipajului și-au pierdut viața în timpul misiunii de căutare a căpitanului Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR care s-a prăbuşit miercuri, într-o misiune de patrulare aeriană efectuată deasupra Dobrogei, a transmis MApN, în această noapte.
Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993, în vârstă de 52 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
Caporal cls. a III-a Lateș Cătălin, operator căutare-salvare, 29 de ani, angajat din 2012, căsătorit, doi copii.
Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 43 de ani, angajat din 2002, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls. I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, tatăl a doi copii.
O bubuitură puternică a anunțat dezastrul
Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
O explozie a fost surprinsă de camerele de supraveghere a unei locuințe din zonă. Martorii oculari spun că au auzit două avioane trecând, care „făceau foarte urât. Am un frate surdomut și s-a trezit din pat când s-a auzit bubuitura aia. Și după aia încă trei pocnituri. Și elicopterul, ultimul, pe deasupra s-a dus”, povestește o martoră, intervievată de reporterii TVR. O alta a povestit că a trecut un avion, după care a auzit o explozie foarte mare.
„O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul”, a transmis MApN.
Reamintim că elicopterul militar tip IAR 330 – Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Mesaje de condoleanțe
„Suntem alături de familiile îndoliate ale colegilor noștri! În catastrofa aviatică de miercuri, 2 martie, în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, şi-au pierdut viaţa șapte militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române”, a transmis Ministerul Apărării Naționale.
Președintele Klaus Iohannis: „Îmi exprim profundul regret și deplina compasiune pentru pierderea vieții a șapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în urma prăbușirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța. Elicopterul executa o misiune de salvare-evacuare a unei aeronave MiG 21 LanceR, când a dispărut de pe radar. În această noapte tragică pentru aviația din România, gândurile mele se îndreaptă spre familiile îndoliate și greu încercate de această pierdere dramatică. Le transmit condoleanțe și multă putere în aceste clipe dureroase!”
Premierul Nicolae Ciucă: „Sunt profund îndurerat de tragicul sfârșit al militarilor români care au pierit în această seară, în Dobrogea. Sunt alături de familiile îndoliate, cărora le transmit întreaga mea compasiune și condoleanțe pentru pierderea suferită. Vom păstra vie memoria celor căzuți în misiunile de apărare a României, care și-au pus datoria față de țară înaintea propriei vieți. Dumnezeu să îi aibă în paza Sa!”
Șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu: „Familia Armatei României este tristă. Şapte dintre ostaşii săi au plătit preţul suprem pe timpul îndeplinirii misiunii de salvare a unui camarad. Îmi exprim profundul regret pentru tragicul eveniment! Sunt alături de familiile îndurerate! Sinceră compasiune! Dumnezeu să-i odihnească!”
Și conducerea Statului Major al Forțelor Navale și-a exprimat profundul regret pentru pierderea camarazilor și transmite sincere condoleanțe familiilor îndurerate.