Coreea de Sud donează României 600.000 de teste rapide antigenice

2 martie 2022 | 0 comentarii |

Guvernul României a aprobat astăzi, 2 martie 2022, un proiect de Hotărâre privind acceptarea unei donații de teste antigenice rapide pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2 din partea Republicii Coreea și darea acestora în administrarea Ministerului Sănătății.

 

Românii s-au mobilizat exemplar pentru a ajuta Ucraina, iar Guvernul României, împreună cu societatea civilă, au adunat și oferit ajutoare umanitare substanțiale, în cadrul campaniei „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că aproape 120.00 de refugiați au ajuns în România, iar peste 46.000 au rămas în la noi în țară. 1.070 de cetățeni ucraineni au solicitat azil, iar 476 dintre ei au rămas în centrele de azil din România. „De asemenea, este important să precizăm că din cifra totală de cetățenii ucraineni care au decis să rămână în România, aproximativ 18.000 sunt minori. Am căutat și am identificat soluții care se vor concretiza în măsuri pentru a putea să acordăm atenția cuvenită acestor 18.000 de minori. Este foarte important ca activitatea care se desfășoară la nivelul guvernului să poată fi coordonate cu activitatea desfășurată la nivelul autorităților locale și, de asemenea, împreună cu Ministerul afacerilor Externe, suntem în legătură permanentă cu ambasada Ucrainei la București, astfel încât să putem să avem datele legate de trasabilitatea și prezența pe teritoriul României a cetățenilor ucraineni”, a spus premierul Ciucă.

 

În același timp, pandemia de CIVID-19 continuă și chiar dacă a mai slăbit în intensitate, țara noastră are, în continuare, peste 6.000 de noi infectări pe zi, peste 6.000 de pacienți infectați internați, iar la Terapie Intensivă sunt încă peste 650 dintre ei, iar riscul de răspândire a virusului se menține ridicat în contextul în care zeci de mii de refugiați vin zilnic din Ucraina și nimeni nu știe dacă sunt sau nu infectați.

În acest context, Coreea de Sud s-a oferit să doneze României 600.000 de teste rapide antigenice, iar astăzi, la propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat proiectul de „Hotărâre privind acceptarea unei donații de teste antigenice rapide pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2 din partea Republicii Coreea și darea acestora în administrarea Ministerului Sănătății”, transmite Ministerul Sănătății.

Testele vor fi repartizate gratuit unităților care asigură testarea persoanelor suspecte de infectare cu SARS-CoV-2, inclusiv pentru asigurarea testării refugiaților ucrainieni care ajung în România. „Ultimii ani au demonstrat că solidaritatea și sprijinul reciproc sunt esențiale pentru asigurarea răspunsului la amenințările la adresa sănătății publice. Apreciem și mulțumim pentru această donație prietenilor noștri coreeni. La rândul nostru, anul trecut am oferit ajutor statului coreean printr-o donație de vaccinuri anti-COVID-19”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

 

Tot astăzi, primii doi răniți în conflictul din Ucraina – o femeie de 40 de ani fiul ei, de 19 de ani, au ajuns la Spitalul Militar din Galați. Aceștia sunt primele victime ale conflictului armat din Ucraina care ajung în unitățile medicale din România. „Spitalul Militar de Urgență „Dr. Aristide Sefioti” din Galați a preluat miercuri, 2 martie, de la echipajele SMURD Galați, doi pacienți de naționalitate ucraineană, o femeie în vârstă de 44 de ani și un bărbat în vârstă de 19 ani, mamă și fiu. Pacienții prezentau plăgi prin împușcare și au fost internați în cadrul compartimentului ortopedie – traumatologie din unitatea sanitară militară pentru îngrijiri de specialitat. În acest moment, starea acestora este stabilă”, anunță Ministerul Apărării, printr-un comunicat.

România a pus la dispoziție 3.152 de paturi pentru răniții militari și civili din Ucraina, în spitale din toate județele, a anunțat marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Cele mai multe paturi de spital puse la dispoziție de țara noastră sunt în secții de chirurgie, dar și de oftalmologie, ortopedie sau ORL.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*