Două premiere medicale realizate la Spitalul Județean Bihor

16 martie 2023 | 0 comentarii |

Ambele intervenții intervențiile au fost efectuate în cadrul secției de Pneumologie, de o echipă medicală coordonată de dr. Alin Suciu, medic primar medicină de urgență și specialist pneumologie.

 

Un pacient de 45 de ani, diagnosticat cu insuficiență respiratorie severă din cauza unei obstrucții tumorale traheale, a fost salvat printr-o intervenție chirurgicală efectuată în premieră națională, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, anunță unitatea medicală, printr-un comunicat.

Pacientul a ajuns la spital în stare gravă, cu o capacitate pulmonară de doar 25% și risc de deces, iar pentru că „acesta prezenta obstrucții tumorale la nivelul traheei și a bronhiilor, s-a dispus rezecția tumorală endobronșică multicentrică din trahee, precum și din bronhiile principale bilaterale. Intervenția a fost minim-invazivă și s-a realizat cu ajutorul bronhoscopului. În premieră națională, oxigenarea s-a realizat atât prin jet de ventilație, cât și prin și membrană extracorporală – ECMO. Astfel, oxigenatorul cu membrană a permis extragerea temporară a sângelui din plămâni și reintroducerea acestuia după oxigenarea în exterior”, se precizează în comunicat.

 

A doua premieră realizată de medicii spitalului bihorean, de această dată, la nivel judeţean, a fost efectuată o procedură de traheostomie percutană cu ac şi dilatatoare în anestezie locală, pentru îndepărtarea unei tumori din cavitatea bucală.

În mod normal, această procedură ar fi necesitat anestezie generală. Însă, din cauza tumorii din gură, pacientul nu a putut fi intubat. Astfel, în premieră la nivelul județului Bihor, intervenția a avut loc cu pacientul conștient. Realizarea intervenției cu anestezie locală a scurtat timpul de recuperare postoperatorie, a eliminat din riscurile pentru pacient și a scurtat semnificativ timpul intervenției. Aceasta a durat doar 10 minute, în loc de o oră”, transmite SJU Bihor, care menționează că „în momentul de față, pacientul este în stare stabilă, poate să respire mai bine și își continuă tratamentul de chimioterapie și radioterapie”.

Potrvit SJU Bihor, intervențiile au avut loc în cursul primei jumătăți a lunii martie, în cadrul secției de Pneumologie, sub coordonarea de dr. Alin Suciu, medic primar medicină de urgență și medic specialist pneumologie.

 

Sursă foto: SJU Bihor

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*