Trei români pentru subcomisia de Sănătate a Parlamentului European

16 martie 2023 | 0 comentarii |

Cristian Bușoi, Nicolae Ștefănuță și Tudor Ciuhodaru au fost nominalizați pentru a face parte din subcomisia pentru Sănătate Publică, a cărei componență a fost anunțată în plenul Parlamentului European, săptămâna trecută.

 

Cristian Busoi, Nicolae Stefanuta, Tudor Ciuhodaru

Veste bună pentru România. Trei europarlamentari români, medicul Cristian Bușoi – PNL (președinte Comisia pentru industrie, cercetare și energie – ITRE din Parlamentul European, raportor pentru dosarul „Spațiul european de date privind sănătatea”  – EHDS), Nicolae Ștefănuță – ales pe listele USR și trecut la Partidul Verzilor (membru Comisia Buget) și medicul Tudor Ciuhodaru – PSD (membru ENVI și membru Comisia specială privind pandemia de COVID-19) au fost nominalizați, săptămâna trecută, ca membri în noua subcomisie pentru Sănătate Publică (SANT) a Parlamentului European.

Deputații europeni au votat, în timpul sesiunii plenare din februarie 2023, înființarea unei subcomisii pentru Sănătate Publică, care va funcționa sub umbrela Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), care rămâne responsabilă pentru examinarea și votarea propunerilor legislative.

 

Subcomisia va fi formată din 30 de membri și se va ocupa de programe și acțiuni specifice în domeniul sănătății publice, produselor farmaceutice și cosmetice, precum și de aspecte de sănătate legate de bio-terorism, ale Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Subcomisiile PE pot fi constituite la cererea unei comisii permanente deja înființate, în interesul activității acestei comisii și sub rezerva autorizării prealabile de către Conferința președinților. Domeniul de responsabilitate al subcomisiei va fi clar definit în mandatul acestuia.

Mandatul unei subcomisii este pe durată nedeterminată. Comisiile speciale, comisiile de anchetă și subcomisiile nu pot adopta texte legislative.

În prezent, mai există alte trei subcomisii, pentru Drepturile omului și Securitate și apărare, ambele în cadrul Comisiei pentru afaceri externe a PE, și pentru chestiuni fiscale, în cadrul Comisiei pentru afaceri economice și monetare.

 

Numele membrilor SAINT au fost anunțate miercuri, 15 martie, în plenul PE, iar Tudor Cihodaru a anunțat, în aceeași zi, pe pagina sa de socializare, că vocea tuturor pacienților din România este auzită acum și la nivel european. Pentru prima dată s-a înființat o Comisie de Sănătate la nivel european care se va ocupa strict de sănătatea cetățenilor europeni. Sunt prim-vicepreședintele acestei noi comisii formată din doar 30 de membri și care are drept obiectiv major elaborarea unei noi strategii europene privind sănătatea. Vreau ca viața fiecărui român să fie protejată la standarde europene. Primul demers este legat de realizarea unei veritabile Uniuni Europene a Sănătății în care sunt asigurate pentru toți românii aceleași standarde de calitate în sănătate ca în toate statele membre. Sănătatea se susține cu măsuri concrete. Demersurile pe care le-am făcut în Parlamentul European au dat roade”, spune Ciuhodaru, care subliniază că, pentru el, „sunt și vor rămâne prioritare” Programul european pentru sănătatea copiilor și cel pentru sănătatea femeilor.

 

Potrvit eurodeputatului român, „multe vieți pot fi acum salvate” prin:

1. Planul european de luptă împotriva cancerului – Soluțiile pe care le-am susținut ca membru al comisiei speciale BECA (formată din doar 33 de membri la nivel european) au fost adoptate cu o uriașă majoritate de peste 90%. 652 voturi pentru, 15 împotrivă și 27 abțineri. Este o veste bună pentru România și o veritabilă revoluție în sănătate. Prin acest plan am reușit două obiective majore: românii bolnavi de cancer să poată trăi mai mult și mai bine și reducerea inegalităților și inechităților față de alte state europene.

2. Mecanismul European de Protecție Civilă – Soluțiile pe care le-am susținut ca membru al comisiei ENVI au fost adoptate cu o uriașă majoritate de peste 90% (641 de voturi pentru, 44 împotrivă și 14 abțineri). Este o veste bună pentru România pentru că 1,26 miliarde EUR sunt disponibili până în 2027 pentru înfiinţarea unor noi capacităţi medicale, tehnice şi logistice, -pentru a facilita accesul la tratament al pacienților critici (arși, politraumatizați) în situaţii de urgenţă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*