Sporuri de până la 85% pentru personalul din spitalele care îngrijesc pacienți COVID, în situațiile de risc epidemiologic

25 mai 2022 | 0 comentarii |

Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre prin care reglementează mai clar modul de acordare a unor sporuri pentru condiţii de muncă periculoase, personalului medical și medical auxiliar.

 

Guvernul a reglementat mai clar modalitatea prin care se acordă sporuri pentru muncă în condiții periculoase, personalului din familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate și asistență socială”, implicat în îngrijirea pacienților infectați cu SARS-CoV-2. Printr-o Hotărâre aprobată în ședința de astăzi se stabilește că personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din unitățile sanitare implicat direct în îngrijirea pacienților cu Covid-19 va primi un spor de până la 85% din salariul de bază pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic.

Prin noul act normativ, care modifică anexa nr. II a Regulamentului cadru aprobat prin HG nr. 153/2018, „se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care are în îngrijire pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020”, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

 

Astfel, se acordă sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85%, personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspecți și confirmați cu COVID-19 pe durata situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic prevăzute la art. 6 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 136/2020 prevede 4 astfel de situații:

• epidemie declarată prin ordin al ministrului sănătății;

• urgență de sănătate publică de importanță internațională, certificată prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în baza declarației Organizației Mondiale a Sănătății;

• pandemie declarată de Organizația Mondială a Sănătății și certificată prin hotărâre de Comitetul Național pentru Situații de Urgență;

• cazul de risc epidemiologic și biologic iminent identificat și constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență sau de către instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*