Dr. Alina Rotaru, psihiatrul pentru care „să fii un medic bun înseamnă în primul rând să fii om”

8 martie 2020 | 1 comentariu |

Medic, soție și mamă a doi copii, ea coordonează secția de pacienți adulți  acuți de la Spitalul Săpoca și a ales această specializare pentru că este „fascinată de psihivul uman”.

 

Dr. Alina Rotaru

Psihiatria a fost multă vreme și încă mai este în România, considerată o ramură „delicată” a medicinii, un „teren alunecos”, pentru că se ocupă de psihicul uman care, așa cum se știe, încă mai are multe secrete pe care oamenii de știință încearcă să e pătrundă. Psihiatria este o ramură a științelor medicale vizează cunoașterea și tratarea bolilor psihice, dar și reinserția socială și redarea calității vieții pacienților cu astfel de afecțiuni.

Din păcate, boala psihică este considerată încă, de către societate, o afecțiune rușinoasă, iar asta explică reticența multor persoane aflate în impas să apeleze la medicul psihiatru. „Știința modernă a demonstrat însă că afecțiunea psihică este o boală ca oricare alta, iar persoana afectată trebuie îngrijită, tratată și privită la fel ca oricare alt membru al societății”, subliniază medicul psihiatru buzoian Alina Rotaru, coordonatorul secției Psihiatrie acuți din cadrul Spitalului de Psihiatrie și pentru măsuri de Suguranță Săpoca.

 

Împreună cu colegii

Medicul buzoian spune că a ales Pshiatria pentru că întotdeauna a fost „fascinată de psihicul uman. Niciodată nu știi ce găsești acolo. Este nevoie, într-adevăr, de multă răbdare și empatie pentru a înțelege ce se întâmplă acolo, dar poate că tocmai de aceea, când ajungi să descoperi cauza și mai ales să o înlături, satisfacția este foarte mare”.

În accepțiunea sa, psihiatria modernă este știinta dezalienării persoanei cu tulburari psihice, iar toleranța față de suferința psihică este un semn de civilizație. Pe de altă parte, să fii un doctor bun, înseamnă „în primul rând să fii om și să accepți că tu însuți poți trece prin stări bune, stări rele, emoții, frici, anxietăți, energie, oboseală. Este extrem de importamt să ai compasiune pentru cei pe care îi îngrijești și să vrei să îi salvezi. Înseamnă, totodată, ca scopul tău profesional să fie orientat către oamenii din jur (pacienții), către nevoile lor și faci tot ce știi pentru ca să le fie bine. Dacă ai această credință, îți asculți pacienții și le ești aproape, le câștigi încrederea. Răspunzându-le cu răbdare la întrebările care-i frământă, le alini suferințele”, mai spune dr. Alina Rotaru.

 

Statisticile arată că prevalența suferinței psihiatrice variază la diferite populații, iar problemele psihiatrice predomină la femei. Principalele diagnostice sunt tulburările afective, tulburările anxioase și cele somatoforme. „Vieţile şi bolile pacienţilor sunt complicate şi întreţesute, de aceea este important să înţelegem diversele lor probleme de sănătate mintală. Pe lângă depresie, anxietate şi tulburări de adaptare, pot exista tulburări de stres posttraumatic, tulburările obsesiv-compulsive şi fobiile specifice. De multe ori, pacienţii au probleme ca dependenţa de alcool sau de droguri ori boli cronice fizice care le afectează sănătatea mintală, de aceea identificarea lor este utilă în planificarea și monitorizarea tratamentului, iar în același timp este important să fie îngrijie și afecţiunile fizice curente ale pacientului”, explică medicul psihiatru.

 

Dr. Alina Rotaru crede că unul dintre cele mai importante elemente care o ajută să-și păstreze echilibrul și care este valabil și pentru alți oameni este „renunțarea la presiunea de a fi perfecți, la care ne supunem noi înșine. În realitate, nu totul merge perfect la birou, conflictele între persoane nu pot fi evitate mereu, iar situațiile neprevăzute și schimbările bruște de planuri sunt întâmplări normale”.

Consideră că ar trebui regândite și politicile sanitare, că legea ar trebui adaptată la nevoile reale ale pacientului și ale unităților spitalicești. „Dacă vrem să fim tratați ca «afara» ar trebui ca spitalele noastre să poată asigura și tehnic, nu doar uman, condiții similare. Chiar dacă o unitate medicală are o conducere competentă și bine intenționată, dacă nu există și cadrul legislativ și financiar adecvat, nu se pot obține rezultatele care se obțin în statele dezvoltate. Noi, medicii, facem tot ce ne stă în putință să ne tratăm pacienții cât mai bine și reintegrarea lor în societate să se facă normal, dar fără un efort suplimentar din partea statului și a pacientului, uneori este insuficient”, punctează medicul.

 

Echipa este importanta

Și mai crede că este „foarte, foarte important” colectivul în care un medic, de orice specialitate ar fi, își desfășoară activitatea profesională. „De la managerul general, directorul medical, medici, asistenți… până la instructori, toți venim la spital cu un singur gând, să facem totul pentru ca pacientul de azi să devină persoana sănătoasă de mâine. Doar atunci știm că munca noastră a reușit în totalitate, că eforturile tuturor au fost încununate de succes. Noi, la spitalul Săpoca, suntem o echipă unită. Din fericire, la nivel de spital dispun de tot sprijinul conducerii, a colegilor și a tuturor celor cu care intru în contact. Ne aplecăm asupra nevoilor fiecărui pacient, îl înțelegem și găsim soluții pentru fiecare în parte, pentru că fiecare pacient are nevoile lui specifice și trebuie procedat ca atare. Vindecarea unui pacient este rezultatul muncii tuturor”.

 

Fiind femeie, crede că uneori este avantajată în relația cu pacienții, alteori, dimpotrivă. „Tratăm o varietate mare de boli și, uneori, de ce să nu recunosc, există pacienți care prin comportamentul lor violent (verbal și fizic) îmi inspiră teamă. Dar este o senzație de moment, pe care o depășesc repede. Faptul că sunt femeie mă ajută însă cu siguranță în tratarea pacientelor, cărora le este mai ușor să își deschidă sufletul în fața mea, având convingerea că le înțeleg mai bine tocmai pentru că și eu sunt femeie”, consideră medicul psihiatru.

Spune însă că este conștientă că „orice îți dorești să construiești în plan profesional sau personal va necesita negreșit timp, răbdare, compromisuri și situații limită. Este însă important să le acceptăm și să învățăm din ele…”

 

Alina Rotaru și „băieții” ei

De aceea, dr. Alina Rotaru spune că este un om ca oricare altul, dar a învățat, în timp, să îmbine „din ce în ce mai bine” serviciul cu familia. „Am înțeles că nu putem fi perfecți, oricât de mult ne dorim asta. Odată ridicată această presiune de pe umerii mei și ai familiei, lucrurile devin mai ușor de înțeles, de făcut, iar dacă apar «greșeli», acestea pot fi corectate. Recunosc, am marele avantaj că familia mă ajută enorm, că «băieții mei» cum îmi place să le spun, sunt un suport neprețuit, îmi dau putere și mă ajută să îmi încarc bateriile de fiecare dată când vin acasă. Ei participă activ la treburile casei și astfel îmi oferă timp pentru a sta împreună. Vorbim despre școală, teme… uneori despre fotbal, pasiunea nr.1 a copiilor mei. Îmi place când reușim, seara, să stăm de vorbă despre ce am făcut fiecare dintre noi peste zi, despre ce am reușit să finalizăm din ce ne-am propus și ce ne propunem să facem în ziua ce urmează. E un moment unic, cald, un moment care ne unește ca familie”.

Se bucură de atenția lor în fiecare zi, dar anumite zile, la aniversare ori de 8 Martie, „băieții” ei au grijă să fie speciale.

 

Ca orice om, medicul psihiatru are pasiuni, preferințe, dar timpul este cel mai mare „dușman” din acest punct de vedere. A învățat să-l gestioneze astfel încât să nu neglijeze în totalitate ceea ce-i place. „Din nefericire, timpul pe care-l pot aloca pasiunilor mele este din ce în ce mai redus, dar încă mai reușesc să citesc o carte înainte de a adormi, iar concediul îl folosesc pentru a-mi satisface cea mai mare pasiune, călătoriile. Îmi place să călătoresc, să cunosc oameni și locuri noi, să mă destind, să mă bucur de timpul complet (24/24h) petrecut împreună cu familia. Iarna îmi place să schiez și o dată pe an îmi fac timp pentru asta”.

Dr. Alina Rotaru este mama a doi băieți care, fiind încă micuți, se visează „fotbaliști, în nu știu ce echipe”, așa cum se visează majoritatea băieților la 10, respectiv, 13 ani. Nu vrea să le influențeze deciziile, dar crede că „odată ce vor mai crește, cu siguranță va ști fiecare dintre ei ce drum să-și aleagă, în viață”.

Astăzi, de Ziua Femeii, ne alăturăm și noi „băieților Rotaru” și pacienților medicului Alina Rotaru și îi spunem „La mulți ani!”, dorindu-i ca satisfacțiile personale și profesionale să fie cât mai numeroase!

 



Comentarii (1)

  1. Aurita Nita spune:

    Dr Rotaru este de un profesionalism remarcabil, dar inainte de toate este un om cu suflet nobil!
    Am toata consideratia pentru dansa! La multi ani!

Adaugati un comentariu


 

*