Dr. Dănuț Păle: Prin ameliorarea continuă a bivolului românesc, românii vor benefcia de carne, lapte sau brânză de înaltă calitate

25 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Legea privind aprobarea Programului de susținere a activității de reproducție în sectorul de creștere a bubalinelor a fost aprobată în plenul Camerei Deputaților.

 

În ședința de plen a Camerei Deputaților de marți, 24 septembrie, a fost adoptat Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de susținere a activității de reproducție în sectorul de creștere a bubalinelor, prin care se instituie o schemă de ajutor de stat ce se va acorda fermierilor din sectorul zootehnic.

Valoarea totală a ajutorului de stat este de 30 de milioane de euro, iar în cheltuielile eligibile sunt incluse: construcţia locurilor de cazare (maximum 200 locuri noi de cazare pentru reproducție/ beneficiar), spaţiile necesare pentru asigurarea măsurilor de biosecuritate şi a spaţiile auxiliare necesare funcţionării investiţiei; achiziţionarea sau achiziţionarea prin leasing de utilaje şi echipamente, respectiv echipamentele pentru furajare, adăpare și muls mecanic, mijloace speciale pentru transportul animalelor vii, microclimat, dotarea spaţiilor tehnice privind măsurile de biosecuritate, depozitarea, evacuarea şi tratarea dejecţiilor; costuri cu serviciile, respectiv elaborarea de studii necesare realizării investiţiei, proiecte de construcţie, servicii de arhitectură, organizare de şantier, asigurarea utilităţilor, consultanţă şi autorizaţii.

 

Social democratul buzoian Dănuț Păle, medic veterinar și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților este unul dintre coinițiatorii acestui proiect, care are ca obiectiv implementarea unui program multianual de susținere a fermierilor ce desfășoară activități de creștere și reproducție a bivolițelor, prin investiții pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme noi sau în ferme aflate în activitate, precum și de stimulare a asocierii în cooperative.

Am susținut instituirea schemei de ajutor pentru creșterea și reproducția în sectorul bubalinelor deoarece consider că atunci când țara noastră are omologat un animal excepțional, bivolul românesc, un succes al profesorului Constantin Velea, trebuie să asigurăm o ameliorare continuă a rasei și înmulțirea numărului de specimene. Bubalinele sunt animale recunoscute pentru rezistența lor la boli ca bruceloză, leucoză, boala vacii nebune sau TBC, au o bună productivitate, dau un lapte extraordinar și sunt nepretențioase la creștere”, a declarat Dănuț Păle.

 

Medicul veterinar-deputat buzoian subliniază că, deși populația de bubaline a scăzut dramatic în România, în ultimii ani s-au înregistrat ușoare creșteri, ceea ce demonstrează că interesul pentru acestea al fermierilor este din ce în ce mai mare, astfel că ajutorul oferit oferit fermierilor prin această lege va  „încuraja și susține fermierii să se concentreze pe sporirea efectivelor de la noi din țară și pe îmbunătățirea fondului genetic”.

Dr. Păle menționează că „Programul va contribui, de asemenea, la dezvoltarea economică a zonelor recunoscute cu tradiție în creșterea bivolițelor, va oferi oportunitatea realizării de noi investiții și va stimula eficientizarea activității prin încurajarea asocierii în cooperative. Pentru români în general, va însemna carne, lapte sau brânză de înaltă calitate, de proveniență autohtonă”.

Actul normativ a fost inițiat de 173 de deputați și senatori și a primit votul favorabil a 228 de deputați în plenul camerei decizionale. Legea va intra în vigoare după promulgarea sa de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.

 

Carnea de bivol este considerată singura „carne roşie” care poate intra în competiţie cu carnea de pasăre, fiind de trei ori mai slabă decât carnea de pui şi aducând organismului uman un aport calori cu 30% mai mic. Doar nivelul colesterolului este puțin mai mare, dar are avantajul că este una una dintre cele mai valoroase surse de acizi graşi esenţiali – omega 3 şi omega 6 – substanţe care contribuie la creşterea imunităţii, reducând riscul unor boli grave asociate procesului de îmbătrânire (Alzheimer, cardiopatii). De asemenea conţine una dintre cele mai „fericite” combinaţii de grăsimi nesaturate (46% mono nesaturate, 11% poli nesaturate) şi saturate (43%), esenţiale în dietă. Carnea de bivol are, de asemenea, un conţinut mare de proteină – 22%, iar gustul este şi el un atuu, bivolul fiind, de altfel, una dintre primele surse de carne roşie consumate de om. Toate aceste argumente au creat o piaţă bună cărnii de bivol, cu o creştere foarte rapidă în ultimii zece ani.

Nu în ultimul rând, carnea de bivol se pretează la procesare pentru obţinerea unor preparate specifice (salamurile), valoarea sa crescând în combinaţie cu carnea de taurine și suine, este ușor de tranșat și permite o sortare optimă, pe calităţi şi sortimente de măcelărie, a muşchiului, vrăbioarei, antricotului, pulpei etc. Sub raport comercial, prezintă interes şi celelalte produse obţinute la sacrificarea bivolilor (ficat, inimă, pancreas, plămâni, rinichi, limbă, creier etc.).

 

Laptele de bivoliță este de o calitate deosebită și conține cu 40% mai puțin colesterol decat laptele de vacă, fiind de preferat pentru bolnavii de ateroscleroză, dislipidemii, boli cardiovasculare. iar acestea sunt mai rezistente procesării termice, cea ce îl face ideal pentru procesare și trasformare în brânzeturi. Apreciata mozzarella din zona Napoli este facută din lapte de bivoliță. Laptele de bivoliță are cu 60% mai mult calciu decât cel de vacă și oferă un suport important pentru dezvoltarea unei danturi și structuri osoase puternice și sănătoase.

În plus, laptele de bivolită este o sursă importantă de vitamine și minerale, fiind bogat în Vitamina B12, Vitamina E, Vitamina A și riboflavină, necesara pentru formarea anticorpilor, a celulelor pielii și a celulelor roșii din  sânge, în magneziu, potasiu și fosfor.

Este de notorietate faptul că Regina Cleopatra își îngrijea pielea făcând baie în lapte de bivoliță. Cercetările moderne au relevat că ingredientele laptelui de bivoliță ajuta la menținerea pH-ului natural al pielii și luptă cu îmbătrânirea. Bogăția de acid lactic ajută la curățarea în profunzime a epidermei, iar conținutul mare de grasimi o hrănește, făcând pielea netedă și catifelată.

 


Adaugati un comentariu


 

*