ECHIVALAREA studiilor postliceale sanitare se poate face începând din acest an universitar

23 iulie 2018 | 13 comentarii |

Printr-un Ordin al ministrului Educației s-a stabilit că absolvenții școlilor sanitare postliceale, cu diplomă de bacalaureat, își vor putea continua studiile în învăţământul superior medical.

 

După ani întregi de controverse, speranțe deșarte și promisiuni, după presiuni insistente ale organizațiilor profesionale și ale sindicatelor, asistenții medicali absolvenți ai școlilor postliceale sanitare, cu diplomă de bacalaureat, își vor putea echivala studiile. Prin Ordinul 4046/2018, semnat de ministrul Educației Naționale, a fost publicată, în Monitorul Oficial, Metodologia-cadru pentru recunoaşterea parţială a studiilor acestor absolvenți, la programele de studii universitare de licenţă „Asistenţă medicală generală”.

Potrivit actului normativ „Direcţia generală învăţământ universitar şi instituţiile de învăţământ superior din sistemul naţional de învăţământ, care organizează şi desfăşoară programul de studii universitare de licenţă «Asistenţă medicală generală», duc la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin”.

Conform Metodologiei-cadru din Anexa la Ordin, absolvenţii şcolilor sanitare postliceale, cu diplomă de bacalaureat, pot continua studiile în învăţământul superior medical, la programele de studii universitare de licenţă „Asistenţă medicală generală“, numai după înscrierea şi promovarea concursului de admitere la una dintre instituţiile de învăţământ superior din sistemul naţional de învăţământ, care organizează şi desfăşoară programul de studii universitare de licenţă „Asistenţă medicală generală“.

 

Admiterea acestora la programele de studii universitare de licenţă „Asistent medical generalist“ se realizează în aceleaşi condiţii şi în acelaşi timp cu ceilalţi candidaţi, cu respectarea prevederilor metodologiilor proprii ale instituţiilor de învăţământ superior şi a metodologiei-cadru privind organizarea admiterii la ciclurile de studii  universitare de licenţă, de master şi de doctorat.

Recunoaşterea parţială a studiilor absolvenţilor şcolilor sanitare postliceale, cu diplomă de bacalaureat, în vederea continuării studiilor în învăţământul  superior medical la programele de studii universitare de licenţă „Asistenţă  medicală generală“ se poate realiza numai la solicitarea scrisă a acestora, prin completarea cererii prevăzute în anexa la prezenta metodologie”, se subliniază în documentul menționat.

Trebuie reținut însă că echivalarea rămâne la mâna universităților. În actul normativ se menționează că la solicitarea scrisă a absolvenţilor şcolilor sanitare postliceale admişi la unul dintre programele de studii universitare de licenţă „Asistenţă  medicală generală“, conducerea facultăţii sau a departamentului în cadrul căruia aceştia au fost admişi „poate echivala parţial studiile şi stagiile de practică efectuate în cadrul şcolilor sanitare postliceale, conform planului de învăţământ, prin intermediul comisiilor de recunoaştere parţială a studiilor. Comisiile de recunoaştere parţială a studiilor pot emite un aviz favorabil dacă sunt îndeplinite condiţiile de recunoaştere”.

 

Instituţiile de învăţământ superior pot recunoaşte creditele pentru educaţie şi formare profesională obţinute de către absolvenţii şcolilor sanitare postliceale în  urma avizului favorabil al comisiilor de recunoaştere parţială a studiilor.

De reținut că „avizul favorabil menţionat se acordă pentru fiecare disciplină sau modul studiat în cadrul şcolilor sanitare postliceale, numai dacă disciplinele sau modulele din planul de învăţământ al acestora coincid în proporţie de cel puţin 70% cu una dintre fişele de disciplină incluse în planul de învăţământ al programelor de studii universitare de licenţă „Asistenţă medicală generală“.

Prin recunoaşterea stagiilor de practică efectuate în cadrul şcolilor sanitare postliceale se înţelege echivalarea acestora cu stagiile clinice şi practica de specialitate anuală, exceptând lucrările practice la disciplinele de studiu.

Avizul favorabil pentru recunoaşterea stagiilor de practică se acordă dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) stagiile de practică sunt dovedite cu documente justificative;

b) studentul care a absolvit o şcoală sanitară postliceală va susţine evaluarea sumativă de tip examen, aferentă fişei disciplinei, în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii cu ceilalţi studenţi, respectând prevederile metodologiei de examinare, aprobată de către senatul universitar.

Procentul menţionat se stabileşte luând în considerare curriculumul studiat la nivel postliceal pentru fiecare disciplină, respectiv modul, în termeni de durată, unităţi de competenţă, competenţe şi conţinuturi.

 

Comisiile de recunoaştere parţială a studiilor se constituie la nivelul facultăţilor sau al departamentelor responsabile de programele de studii universitare de licenţă „Asistenţă medicală generală“, avizate de către consiliul de administraţie, aprobate de către senatul universitar şi numite prin decizie a rectorului.

Recunoaşterea  parţială a studiilor menţionate „se realizează într-o singură  etapă, în perioada dintre confirmarea locului de către studentul admis, ca urmare a promovării concursului de admitere, şi începerea anului universitar, conform prevederilor legale”, precizează documentul citat.

Instituţiile de învăţământ superior din sistemul naţional de învăţământ, care organizează şi desfăşoară programul de studii universitare de licenţă „Asistenţă  medicală  generală“, elaborează  metodologii proprii, în concordanţă cu prevederile prezentei metodologii.

Finalizarea studiilor universitare de licenţă la specializarea „Asistenţă medicală generală“ se realizează pentru toţi absolvenţii, în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii, cu respectarea prevederilor legale privind finalizarea studiilor universitare de licenţă”.

Suplimentul la diploma de licenţă eliberat de instituţiile acreditate de învăţământ superior va cuprinde informaţii privind recunoaşterea studiilor postliceale conform prezentei metodologii.

Soluţionarea  contestaţiilor privind admiterea, echivalarea studiilor  postliceale, precum şi finalizarea studiilor la specializarea „Asistenţă medicală  generală“ este de competenţa fiecărei instituţii de învăţământ superior.

CEREREA TIP pentru recunoaşterea parţială a studiilor absolvenţilor şcolilor sanitare postliceale, cu diplomă de bacalaureat, în vederea continuării studiilor în învăţământul superior medical la programele de studii universitare de licenţă „Asistenţă medicală generală“ poate fi descărcată de pe site-ul OAMGMAMR, cât și de pe site-urile sindicatelor din sănătate.

 Comentarii (13)

 1. Daniel spune:

  Bună ziua, am întrebat la facultățile din București și ele nu echivalează postliceala sanitară, ești obligat să o iei de la 0, adică taxe și chin alți 4 ani!

 2. Alina spune:

  Bună ziua cum trebuie sa procedez pentru a ma înscrie la acest program cati ani trebuie efectuați pt echivalare și cui trebuie sa ma adresez.

  • Redactie SB spune:

   Toate aceste răspunsuri le primiți de la facultatea la care doriți să vă înscrieți pentru echivalare.

 3. Colan Nicoleta spune:

  Cati ani se mai fac daca este absolvita postliceala?

  • Redactie SB spune:

   Potrivit Metodologiei de recunoaștere parțială elaborată de Ministerul Educației, Universitățile își elaborează metodologii proprii care să cuprindă criterii specifice stabilite de senatele universitare. După promovarea concursului de admitere la universitatea respectivă, solicitați conducerii facultății echivalarea, iar o comisie de recunoaştere parţială a studiilor poate emite un aviz favorabil, dacă sunt îndeplinite condiţiile de recunoaştere. Avizul favorabil se acordă pentru fiecare disciplină sau modul studiat în cadrul şcolilor sanitare postliceale numai dacă disciplinele sau modulele din planul de învăţământ al acestora coincid în proporţie de cel puţin 70% cu una dintre fişele de disciplină incluse în planul de învăţământ al programelor de studii universitare de licenţă „Asistenţă medicală generală”. Prin recunoaşterea stagiilor de practică efectuate în cadrul şcolilor sanitare postliceale se înţelege echivalarea acestora cu stagiile clinice şi practica de specialitate anuală, exceptând lucrările practice la disciplinele de studiu. Procentul se stabilește luând în considerare curriculumul studiat la nivel postliceal pentru fiecare disciplină, respectiv modul, în termeni de durată, unităţi de competenţă, competenţe şi conţinuturi. Mai multe detalii puteți obține de la Universitatea la care doriți să aplicați pentru a vă completa studiile.

 4. Veronica Bocicor spune:

  Câți ani mai faci dacă ai absolvit postliceala?

 5. Stoica Cristina spune:

  Dar ca si asistent medico_social…precizez ca am reatestare la Oammr ….anul 2020

 6. D. Croitoru spune:

  Buna ziua vreau sa ma ajutati si sa ma lamuriti si pe mine! Daca eu am Studii superioare (facultate de 4 ani la zi) pot sa imi cumulez cei 3 ani intr-un singur an ca sa fac si postliceala?

 7. Miki spune:

  Oare cand va ocupați si de asistenții de farmacie de la care doar luați banii? Nu ne reprezentați si pe noi? Toate cursurile sunt pt asistenții generalist, toată lupta voastră e doar pt ei! Rusine!

 8. Gabriela spune:

  Cati ani mai faci dupa echivalarea studiilor postliceale?

 9. Maricescu Florina Ramona spune:

  Buna dimineata ! Daca sunt asistent medical generalist cu o vechime de 15 ani . Imi pot echivala studiile ? Care sunt conditiile si ce acte trebuie sa aduc ? Va multumesc frumos !

  • Andrea spune:

   Bună ziua, abia acum am găsit aceasta postare, As vrea sa știu dacă ați primit răspuns la întrebarea dumneavoastră, referitor la echivalarea studiilor, având vechime de lucru…? Mulțumesc anticipat.

 10. Alina spune:

  Si celelalte categorii de asistenti…de exemplu radiologie….nu vor putea beneficia de program?

Adaugati un comentariu


 

*