Eclipsă totală de soare. Medicii ne atrag atenția să ne protejăm ochii!

25 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Buzoienii vor putea vedea eclipsa începând cu ora 12:26, apogeul va fi atins la 13h38′27″, iar la 14h50′22″ se sfârșește, maximul de acoperire al Soarelui fiind de 40,2%. Medicii ne atrag atenția să nu privim în Soare prin metode improvizate, pentru că ne-am putea pierde vederea.

 

Românii au parte, astăzi, de un eveniment astologic deosebi, vor putea vedea eclipsa parțială de soare care are loc la prânz în toată splendoarea ei, pentru că cerul este senin. Eclipsa de soare reprezintă un fenomen cosmic spectaculos, care se produce rar, de aceea toţi aşteptăm cu mare interes acest moment. Pentru a ne putea bucura pe deplin de acest eveniment deosebit, e bine să fim pregătiţi, să ne informăm astfel încât ceea ce ar trebui să fie un motiv de încântare, să nu se transforme într-o cauză de neplăceri.

Eclipsa va fi vizibilă pe teritoriul României la momente ușor diferite în funcție de zona geografică în care ne aflăm. La ora 12:20 începe în nord-vest, iar 12:28 în zona de sud-est. Discul solar va fi acoperit între 33 și 44%, cu acoperire mai mare (44%) în nord-estul țării, explică reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

 

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale, precum filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. „Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea”, avertizează specialiștii Observatorului Astronomic.

Medicii oftalmologi atrag atenția că în timpul unei eclipse parţiale sau totale de soare, semiîntunericul care se creează produce o mărire a pupilei,  favorizând trecerea unei cantităţi mult mai mari de raze spre retină (structura internă a ochilui ce conţine celulele implicate în procesul vederii). În acelaşi timp, lumina de la soare nefiind foarte puternică, pare mai confortabil să te uiţi spre soare pentru o perioadă mai lungă de timp, dar expunerea mai îndelungată duce proporţional la o afectare mai severă a retinei și se produce ceea ce se numeşte retinopatia solară.

Din nefericire, această afectare nu este dureroasă, aşa încât, nepercepând nici o neplăcere, suntem tentaţi să privim în continuare spre soare, favorizând afectarea în continuare a retinei.

Ulterior acestei expuneri, pot apărea simpome precum: alterarea culorilor, deformări ale obiectelor, scotoame centrale (pete negre în centrul vederii), fotofobie, scăderea vederii care poate fi de la moderată, până la severă, chiar şi în urma unei expuneri de un minut. Severitatea afectării retinei este proporţională cu timpul expunerii neprotejate a ochilor la radiaţiile soarelui. Majoritatea fenomenelor se remit în patru-opt săptămâni, dar uneori pot persista chiar un an după expunere. În situaţii, rare, afectarea poate fi permanentă (de obicei, după expunere prelungită).

 

Eclipsele solare apar atunci când Pământul, luna și soarele sunt aliniate în același plan, iar Luna trece între Pământ și soare, acoperind parțial sau complet astrul solar. În momentul în care începe eclipsa parțială de astăzi, Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus, iar durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Acolo unde acoperirea este mai mare, și durata va fi mai lungă. Astfel, în nord-vest, eclipsa durează 2h18′, iar în nord-est, 2h26′. La București, maximul eclipsei se va vedea la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu.

Pe glob, eclipsa se vede ca parțială din Europa, nord-estul Africii și din Asia, iar maximul se produce prin centrul Rusiei, unde acoperirea Soarelui va fi de 82%.

 

Specialiștii ne spun că eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice, însă putem privi spre Soare, în siguranță, doar folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare, sau un filtru este Mylar, ce poate fi găsit la magazinele specializate de astronomie.

Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar în niciun caz, ochelari de Soare. Soarele poate fi privit din 5 în 5 minute și se va observa cum marginea Lunii va atinge discul acestuia, acoperirea maximă producându-se în momentul de maxim al eclipsei.

Și persoanele care au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precaute în observarea eclipsei, atrag atenția reprezentanții Observatorului Astronomic.

Se mai poate folosi și metoda proiecției, adică, în spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie, unde poate fi observată eclipsa de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop”, explică specialiștii Observatorului Astronomic.

 

Evenimentul astral va putea fi observat la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, care se deschide de la ora 12,15 pentru publicul larg, urmărirea eclipsei de soare cu instrumentele optice din dotare putând să se facă în condiţii de siguranţă.

Şi Academia Română, prin Institutul Astronomic, în parteneriat cu Astroclubul Bucureşti, organizează o sesiune ghidată de observaţii astronomice asupra eclipsei parţiale de Soare, în curtea instituţiei, din Calea Victoriei, în intervalul orar 12,00 – 15,00. Observaţiile se vor realiza cu un telescop Newton-Dobson de 200 milimetri diametru şi o lunetă de 80 de milimetri, ambele fiind dotate cu filtre pentru Soare, şi vor fi coordonate de astronomii de la Institutul Astronomic al Academiei şi de la Astroclubul Bucureşti. Accesul publicului este liber, în limita timpului disponibil.

 

Eclipsa de astăzi, 25 octombrie 2022, este a doua eclipsă parțială din acest an. Prima a avut loc pe 30 aprilie, dar nu a fost vizibilă din Europa.

Specialiștii vorbesc despre patru tipuri de eclipse solare: totală, inelară, parțială și hibridă. Următoara eclipsă parțială de Soare vizibilă în România se va petrece pe 2 august 2027, când Soarele va fi acoperit în proporție de 51% și eclipsa va dura 2 ore și 16 minute.

Precedenta eclipsă de soare vizibilă de pe teritoriul României a avut loc pe 10 iunie 2021, dar a fost văzută doar în jumătatea nordică a țării, acoperirea maximă fiind de 2,1%, în Satu Mare.

 


Adaugati un comentariu


 

*