Elevii buzoieni, provocați să fie inventivi și originali în limba lui Voltaire

20 martie 2023 | 0 comentarii |

Secția de Limbă Franceză a Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău a lansat, de Ziua Francofoniei, un concurs în cadrul căruia elevii sunt invitați să-și valorifice creativitatea și să răspundă la întrebarea „Je suis francophone?”.

 

Lansarea unei provocări adresată elevilor buzoieni care studiază Limba franceză, de către reprezentanții Bibliotecii Județene „Vasile Viculescu”, m-a dus fără să vreau către expresia  „Mens sana in corpore sano”, adică „Minte sănătoasă într-un corp sănătos”. În timp, fără nicio legătură cu conotația dată de Juvenal în „Satirele” (satira a zecea), care constă într-o serie de cereri folosite ritualic pentru sănătatea minții în sens filosofic, ca parte a sufletului, expresia a căpătat conotații ce pun accent pe corp, în sens clinic (prin sport), ignorând aproape total sensul inițial, idealul uman de a trăi o viață de calitate.

Desigur, pentru a fi un bun programator, manager de proiecte sau consilier local, județean ori guvernamental nu ai nevoie de Juvenal, Seneca sau Platon, dar concentrându-ne pe abilitățile profesionale și câștig financiar sacrificăm binele personal și imaginația creativă care ne ajută să înțelegem și să eliminăm falsele probleme / simptome sociale, etice, axiologice, de înțelegere și alegere de sens, dilemele teleologice și morale, dificultățile de soluționare a conflictelor, de împlinire personală etc..

 

Ei bine, se pare că provocarea lansată de Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” – Secția de Limbă Franceză, cu ocazia „Zilei Internaționale a Francofoniei”, celebrată anual pe 20 martie, îndeamnă la reflecție și introspecție în limba lui Voltaire, nu pentru a găsi noi sensuri expresiei „Mens sana in corpore sano”, ci prin stimularea creativității și imaginației, așa că toți elevii care îndrăgesc lectura și limba franceză sunt invitați să răspundă la întrebarea „Je suis francophone?” în moduri care „să demonstreze inventivitatea și originalitatea”.

Pentru a răspunde la această întrebare într-un mod inedit, concurenții pot cânta un cântec în limba franceză, își vor filma reprezentația, iar filmulețul va fi postat pe pagina de Facebook Biblioteca Judeteana V.Voiculescu sectia Biblioteca franceza sau pot realiza un afiș, pe o pagină A3, folosindu-se de «les dix mots de la francophonie»/cele 10 cuvinte ale francofoniei, propuse de Organizația Internațională a Francofoniei. Totodată, concurenții pot realiza un text original tip urare, în limba franceză, care, de asemenea, va fi postat pe pagina de Facebook a Bibliotecii Franceze”, sugerează descrierea concursului.

Data limită de trimitere a creațiilor este vineri, 31 martie 2023.

 

Și tot cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, Secția Biblioteca Franceză a Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Buzău, a organizat cea de-a treia ediție a concursului de cultură generală „Istețul francofon, la care perioada de înscriere se încheie astăzi, 20 martie. Competiția va avea loc loc on-line, pe 24 martie, la ora 11.00, când vor fi desemnați și câștigătorii, care vor fi premiați.

„«Istețul francofon» este un concurs dedicat elevilor din ciclul gimnazial coordonați de profesori de limba franceză din judetul Buzău. Vor fi premiați primii 5 clasați, respectiv primii 10 clasați la nivel județean. Tema ediției de anul acesta este «România francofonă». Astfel, aducem în prim plan trei din cele mai reprezentative valori umane francofone: Martha Bibescu, Constantin Brâncuși și George Enescu”, spun organizatorii concursului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*